Danske investeringsforeninger med globalt fokus.

En global fond er ikke bare en global fond. De har forskellige strategier og rummer derfor mange facetter. Men de globale fonde er måske netop et af de områder, hvor man kan opnå de største fordele ved at investere i forening.

Facebook Twitter LinkedIn

Når investorer vælger at sætte sparekronerne i en investeringsforening, kan der vælges mellem et utal af muligheder for hvad man vil investere i. Ved at investere i et investeringsbevis fra en global aktiefond har man mulighed for at få en bid af hele verden. Man får spredt sin risiko og vil således eje en lille smule af mange selskaber fra hele verden.

Globale fonde er da også et efterspurgt marked, hvor der løbende kommer nye fonde til med nye strategier og twists, som afviger en smule fra alle de andre. De globale aktiefonde som er tilgængelige for den private investor udgør over 20 pct. af den samlede investerede formue i aktier herhjemme.

En investering – mange selskaber

Når man taler om at investere gennem en investeringsforening, er en af de åbenlyse fordele, den gode risikospredning man opnår ved at købe en enkelt fond. Til forskel fra at investere i en enkelt aktie i et selskab, får man herigennem spredt sin risiko på måske 100 aktier. Det kan være 100 aktier i Japan eller 100 aktier som er spredt rundt i verden. Og netop ved ønsket om at investere i globale indeks, som består af rigtigt mange aktier, vil det være en stor hjælp at investere gennem en forening.

De danske globale fonde

Vi har set nærmere på de globale aktiefonde fra investeringsforeningerne herhjemme. Karakteristisk for dem er, at de typisk benytter enten det traditionelle verdensindeks fra MSCI eller det endnu bredere all countries som benchmark. Førstnævnte følger aktieudviklingen i 24 veludviklede lande og består af mere end 1600 forskellige aktier. Sidstnævnte har endvidere også emerging markets med, og der indgår ca. 2400 forskellige aktier.

Selvom fondene benytter samme benchmark kan strategien være meget forskellig. Nogle investerer meget bredt og derved i mange sektorer og selskaber. Indeksforeninger forsøger at følge indekset nøje, mens andre ”stockpicker”, som betyder at porteføljemanageren forsøger at analysere sig frem til de aktier, som kan være med til at slå benchmark. Der er flere strategier blandt de globale fonde, men dette var for at give nogle eksempler.

Beholdninger

Antallet af beholdninger, dvs. antallet af selskaber i porteføljen, varierer ekstremt meget i de danske fonde med globalt fokus og Nykredit Invest Globale Aktier Udb. har investeret bredest i deres portefølje eftersom formuen på ca. 0,8 mia. DKK er investeret i hele 965 beholdninger. I den anden ende af skalaen er der flere som investerer meget smalt og en af de store fonde, Carnegie WorldWide Globale Aktier med en formue på godt 3,5 mia. kr., har fordelt sin formue ud på kun 31 aktier.

Antallet af beholdninger i en portefølje er altså ikke et udtryk for størrelsen af formuen, men afhænger helt og aldeles af fondens strategi og målsætning.

Af tabel 1 kan det læses at middelværdien for antallet af beholdninger i porteføljen for de 52 fonde som er med i analysen er 139. Det største antal er som nævnt 965 og en af de mindste består af kun 21 papirer.

BeholdningerGlobale

En anden interessant observation som kan ses i tabellen er, at middelværdien for hvor meget de 10 største papirer i en portefølje udgør, er knap 30 pct. Dette dækker dog over en stor variation eftersom maksimum udgør godt 62 %, hvilket er udtryk for en begrænset risikospredning. Her er det specielt værd at bemærke, at et højt antal beholdninger ikke nødvendigvis garanterer en bred veldiversificeret portefølje. Eksempelvis har fonden med minimum på 9,27% ”kun” investeret i 182 beholdninger.

Hvor store er fondene og hvad koster de så?

Der er udpræget uenighed i feltet om hvad en global aktiefond skal koste og ÅOP spænder fra 0,49 pct. til hele 2,87 pct.

Size and AOP

Mod forventning, ser det ikke ud til, at der er en sammenhæng mellem fondens størrelse og ÅOP. Det må alt andet lige være billigere at drive en stor aktiefond frem for en lille fond, men det er ikke det billede som tegner sig, når vi sammenligner alle fonde med deres respektive størrelser og ÅOP.

Blandt de betragtede ligger Lån & Spar Invest – Verden helt i top med ÅOP på 2,87 pct. Det er bestemt ikke billigt, selv ikke for en aktiv fond.

Sparinvest Value Aktier er den absolut største fond, og ligger med en ÅOP på 2,2 pct. på trods af størrelsen et stykke over gennemsnittet på 1,98 pct.

I den billige ende ligger der primært indeksfonde som ikke kræver de samme ressourcer som en aktivt forvaltet fond. Sparindex, som kun har indeksfonde, markerer sig ved at have to fonde blandt de 3 billigste. Den billigste globale aktiefond er Danske Invest Online Glbl Akt Indeks, som er lidt anderledes ved at man skal lave en aftale med Danske Bank inden investering, hvor man fravælger rådgivning. Desuden koster det ekstra hver måned at få adgang til Danske Invest Online.

Med netop de brede globale fonde er der en god grund til at investere i forening. Det vil være en dyr og nok uoverskuelig opgave for mange private investorer at skulle købe sin egen globale portefølje på tilsvarende måde som det er muligt for en investeringsforening.

Markedet er bredt og har mange facetter og man kan som investor stort set få lige den tilgang til de globale markeder som man ønsker sig. Man skal blot se sig godt for, og sætte sig ind i strategien, omkostningerne og den reelle risikospredning i fondene, så man ikke ender med en eksponering som afviger fra det ønskede.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Lene Rifbjerg Bechmann  er Data Relationship Manager, Morningstar Denmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser