5 Morningstar stjerner til de bedste 10 pct.

Få andre genveje giver investorerne samme overblik end det er tilfældet med Morningstars kvantitative rating

Facebook Twitter LinkedIn

I midtfirserne introducerede Morningstar, det der kaldes Morningstar Rating. Det er en kvantitativ evaluering af investeringsforeningernes historiske præstationer. I beregningen indgår afkast og omkostninger som centrale parametre ligesom ratingen favoriserer fonde med lavere risiko. De bedste 10 pct. af fondene inden for deres investeringsfelt tildeles fem Morningstar stjerner og de dårligste 10 pct. må nøjes med én enkelt stjerne. To, tre og fire stjerner fordeles imellem yderpunkterne, hvor tre stjerner kan betragtes som den middelmådige fond.

Formålet med ratingen er at hjælpe investorerne med at træffe bedre investeringsbeslutninger. Man må ikke tro, at stjernerne kan forudsige kortsigtede præstationer eller erstatte en investeringsrådgiver. For det kan de ikke. Ratingen skaber derimod et langt bedre udgangspunkt for fondsanalyse end de kortsigtede afkast, som især private investorer ofte baserer deres fondsvalg på.

Udbuddet af fonde stiger konstant og det kan være mere end svært for investorerne at holde tungen lige i munden, når der skal vælges fonde. Derfor kan det være besnærende at fokusere på gårsdagens afkast, men det er sjældent en farbar vej som vejviser for morgendagens afkast. Derimod er Morningstar Rating langt mere oplagt som pejlesnor.


Danmark i front
Danske fonde er ud fra en gennemsnitsbetragtning de bedst ratede fonde i hele Europa. Det er et faktum og det ved vi fordi, at vi hver eneste måned offentliggør en rangliste over kvaliteten i fondsudbuddet fra de enkelte lande i Europa. Morningstar rater 428 fonde fra hjemlige investeringsforeninger og aktuelt er 20 pct. af dem tildelt fem stjerner. Hver femte danske fond er altså blandt de 10 pct. bedste i deres investeringsfelt sammenlignet med konkurrenter fra hele Europa.

Vi har også fonde i den tunge ende af skalaen, men heldigvis for danske investorer er der ikke helt så mange af dem. I alt 10 fondes præstationer rækker blot til én stjerne. Selvom vi rater på europæisk plan er flere af de en-stjernede fonde fra Morningstar kategorier, hvor der i overvejende grad kun er fonde fra danske investeringsforeninger. Det er fx et par af obligationskategorierne med fokus på danske obligationer. Det vil per definition føre til at nogle danske fonde blot opnår én stjerne. Det ændrer dog ikke ved det faktum, at fondenes præstationer er blandt de 10 pct. dårligste indenfor deres felt.


Danske fonde ratet siden 2001
Hjemlige fonde har vi ratet siden september 2001. Ratingen beregnes hver måned, så det er i alt 130 måneder danske fonde er blevet tildelt Morningstar ratings.

Blandt danske fonde er Sydinvest Latinamerika er den, der igennem årerne er blevet tildelt fem stjerner flest gange. Ud af 129 ratede måneder er det blevet til fem stjerner for Sydinvest Latinamerika i 116 måneder. Vi skal så langt tilbage som til marts 2007 for at finde en måned, hvor dens resultater ikke blev belønnet med fem stjerner. Det vidner om høj kvalitet og stabilitet i fondens præstationer.

Der er også fonde med præstationer, der altid har været helt i top, og aldrig er blevet tildelt andet end fem Morningstar stjerner. Det omfatter fx Nordeas institutionelle udgave af Stabile Aktier. Siden fonden blev ratet første gang tilbage i maj 2009 er det blevet til fem stjerner hele 38 gange i træk.

En af emerging markets fondene fra Danske Invest kan næsten gøre præstationen efter. I alt 37 uafbrudte måneder er det blevet til fem stjerner i Morningstar kategorien med fokus på udviklingslandene. Ingen overgår dog Maj Invest Aktier. 48 måneder i træk med fem stjerner siden den blev ratet første gang.


Bedre kontinuitet
Af fondene som i dag er blandt de bedste inden for deres investeringsfelt og dermed femstjernede fonde er det blot 7 pct. der på et tidligere tidspunkt er blevet tildelt én stjerne. Præstationerne blandt hele 70 pct. af de femstjernede fonde har altid været af middel kvalitet eller bedre.

Spørgsmålet er imidlertid også hvordan Morningstar Rating guider investorerne i retning af gode fonde, som forbliver gode fonde og tilsvarende om dårlige fonde forbliver dårlige fonde. Det har vi undersøgt ved at se på hjemlige fondes rating i juli 2007, hvorefter vi ruller fem år frem til i dag og ser på hvordan fondenes rating er nu.

Resultatet viser at kvaliteten i fire ud af fem fonde med fem stjerner i 2007 i dag er mindst middel eller bedre. Ud af de fire fonde er kvaliteten i de tre over middel i dag. Stort set samme billede gør sig gældende med fire stjernede fonde i 2007 og deres tilsvarende ratings i dag. Billedet viser at hvis man som investor valgte en fire eller fem stjernet fond i 2007 ville der være en pæn sandsynlighed for, at man også i dag ville have en fond, der er bedre end gennemsnittet.

Omvendt kan ingen af fondene som i 2007 blot havde én enkelt stjerne i dag mønstre fem stjerner. Derimod er 40 pct. af dem blevet lukket ned. Havde man valgt en to stjernet fond i 2007 ville der være med end 60 pct. sandsynlighed for at resultaterne i dag stadig er under gennemsnittet eller fonden er blevet afviklet i den efterfølgende periode.

Det giver god mening at benytte Morningstars stjerner, når investorerne skal træffe investeringsbeslutninger. Det i sig selv kan være mere end svært og stjernerne er derfor et godt udgangspunkt. De kan ikke stå alene, erstatte en investeringsrådgiver eller betragtes som et sølvfad. Ratingen guider derimod investorerne i retning af fonde med mindre risiko, færre omkostninger, lavere omsætningshastighed, solide afkast, og større kontinuitet i investeringsteamet. Alt sammen noget de fleste investorer bør påskønne.

Klik på billedet for større visning


Sådan tildeles Morningstar Stjernerne til fondene i hver Morningstar kategori


Fakta om Morningstar Rating for Investeringsforeninger

Metodikken bag Morningstar Rating er udelukkende baseret på faktuelle data og er løbende udviklet over de sidste 25 år. Hver måned foretager Morningstar omfattende ratingberegninger påikke mindre end 77.000 fonde eller fondsklasser på globalt plan, heraf 36.000 europæiske fonde og mere end 430 danske fonde. Ratingen foretages separat i mere end 300 forskellige Morningstar kategorier, som inddeler de ca. 170.000 fonde fra mere end 60 lande, som findes i Morningstars globale database.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser