Råvare i en portefølje sammenhæng

Eksponering til råvare kan bidrage med risikospredning til porteføljen, man skal dog være forberedt på store udsving hvis man vælger, at investere i aktivklassen.

Facebook Twitter LinkedIn

Alle der har fulgt bare lidt med på finansmarkederne over de sidste fem år har med stor sandsynlighed bemærket de store gevinster og tab som råvaremarkedet har budt på, senest med guldprisens himmelflugt. De store udsving tiltrækker sig selvfølgelig ekstra opmærksomhed fra investorerne, der kan overveje at tilføje en egentlig råvare eksponering til porteføljen. Som ved alt anden investering er vi hos Morningstar ikke tilhængere af at man hopper med på vognen når specifikke aktivklasser rider på en bølge. Skal der råvare med i porteføljen skal det være en del af en langsigtet investeringsstrategi. Den potentielle porteføljespredning som råvare kan bidrage med, kan være det der får de risikotolerante investorer til at anbringe en mindre del af porteføljen i råvare. Inden man gør det, bør man dog være opmærksom på hvad der taler for og imod.


Fordele ved råvare
Overordnet set kan råvare i en porteføljesammenhæng bidrage med spredning til den samlede portefølje. Det skyldes ikke, at råvare i sig selv ikke er risikofyldte aktiver, for det er de i høj grad. Det skyldes derimod at råvare som eks. guld, sølv, stål og olie, har en lav korrelation til de typer aktiver vi normalt bygger vores porteføljer op af. Altså, at råvare generelt opfører sig markant anderledes end de aktier og obligationer vi ellers har i porteføljen.

Herudover har råvare også en anden vigtig egenskab i form af inflationssikring. Inflation tynger afkastet på både aktier og obligationer, og ofte er det nok, at der blot tales om inflationsspøgelset for, at der lægges en dæmper på aktierne, og obligationsrenterne presses op på kortsigt. Det er dog på de lange horisonter, at inflationen for alvor bliver en ting man skal være opmærksom på.

Råvare nyder ofte godt af inflation både på kort- og langsigt. Det skyldes, at når prisen på en vare stiger så har prisen på den underliggende råvare der bruges i produktionen det med, at stige tilsvarende. Når priserne stiger er producenterne også mere tilbøjelige til at producere mere og dermed også øge efterspørgslen efter de underliggende råvare. Der er selvfølgelig undtagelser, guldmarkedet påvirkes eksempelvis også af inflationen selvom guld reelt ikke har nogen praktisk anvendelse i industrien. Når økonomien har det svært, i tider med politisk uro eller monetære problemer, har man historisk set guld priserne stige dramatisk, særligt i denne omgang hvor guldet nåede at lukke i rekordhøje 1900 dollar pr. ounce, da både private og professionelle hamstrede guld, som i krisesituationer betragtes som en "safe heaven".


Risikomomenterne
Selvom det kan lyde tiltalende at sætte en del af porteføljen i råvare, så er der overvejelser man bør gøre. Råvare er eksempelvis en af de mest svingede aktivklasser overhoved. På samme vis som vi har set dramatiske stigninger, har vi også set markante fald. Inden du dykker ned i råvareinvestering skal man altså gøre op med sig selv om man vil holde fast i et evt. råvare køb over de næste fem år uanset om priserne falder i perioden. Hvis det ikke er tilfældet opnås der ikke den ønskede porteføljespredning, i stedet ender man med at købe dyrt og sælge billigt.

Store udsving er dog ikke nødvendigvis en dårlig ting når man tænker på at opnå spredning i porteføljen. Fordi råvare opføre sig markant anderledes end andre aktivklasser, kan de være med at opveje tab i andre dele af porteføljen i forskellige situationer. Da råvarepriser ofte oplever markante udsving kan det dog ikke anbefales, at en privat investor investerer mere end omkring 5 pct. i denne aktivklasse.


Hvordan købes råvare?
For få år tilbage var den eneste adgang til råvarerne primært via selskaber, hvis aktiekurs indirekte påvirkes af råvarepriserne. Det kunne være et af de store mine- eller olieselskaber som eksempelvis BP. Selskabsspecifikke hændelser kan dog nemt komme til at udvande aktiekursens følsomhed over for ændringer i råvarepriserne. BP’s aktiekurs var for et par år siden eksempelvis langt mere påvirket af oliekatastrofen i den mexicanske golf, end udviklingen i oliepriserne. Desuden garderer mange selskaber sig mod udsving i råvarepriserne, så selv producenter af råvarer er ikke nødvendigvis er eksponeret mod prisudviklingen.

Det er dog blevet en del nemmere at investere i råvarer i takt med at flere og flere exchange traded funds (ETF), udbyder fonde som knytter sig op mod råvareindeks. Hermed har de private investorer reelt set fået mulighed for let og billig eksponering mod råvarer. Denne form for investering bør også give en mere direkte eksponering til råvarepriserne end de traditionelle aktieinvesteringer. Alligevel er råvarefutures dog ofte ude af trit med de faktiske råvarepriser og selv EFT’ere kan have mere end svært ved at givet et afkast identisk med prisudviklingen.

Der findes altså flere muligheder selvom ingen af dem måske giver en helt perfekt replikering af råvareprisen. Syntes man alt det her med råvare bliver lige en tand for avanceret, kan man i stedet vælge, at kigge efter en af de hjemlige fonde der fokuserer på indeksobligationer. Disse fonde kan nemlig også bidrage med inflationssikring til porteføljen, hvis det er det man er ude efter.

Top bund ÅTD afkast for kategorien Aktier - Globale Large Cap Blend
Top 10 - Navn ÅTD afkast i pct. Afkast 1 år i pct. Afkast 3 år i pct. Ann. Afkast 5 år i pct. Ann.
Sparindex Global Akt Min Risiko Index 1,03 3,85 9,30 -
BLS Invest Globale Aktier -4,13 -0,34 17,41 -
Stonehenge Globale Aktier -5,01 -2,80 - -
StockRate Invest Globale Aktier -8,32 -4,52 - -
Nykredit Invest Globale SRI Aktier -10,23 -5,01 12,93 -3,22
Jyske Invest Favorit Aktier -10,30 -6,37 12,78 -4,50
Independent Invest Global -10,77 -6,73 14,60 -1,16
Danske Invest Online Glbl Akt Indeks -10,81 -6,59 - -
Jyske Invest Global Equities -10,87 -6,32 11,81 -6,07
Maj Invest Aktier -11,27 -6,77 13,43 1,35
Bund 10 - Navn ÅTD afkast i pct. Afkast 1 år i pct. Afkast 3 år i pct. Ann. Afkast 5 år i pct. Ann.
Gudme Raaschou Selection -18,80 -12,40 15,61 -0,31
BankInvest Global Equities (Ethical) -18,53 -14,39 7,59 -4,58
Carnegie WorldWide/Globale Aktier SRI -17,61 - - -
Danske Invest Engros Flexinvest Aktier -17,48 -13,33 11,70 -3,96
BankInvest Basis Pension -17,24 -13,22 7,56 -4,23
World Wide Invest -16,99 -12,01 - -
Lån & Spar Invest - Verden -15,95 -10,41 7,40 -3,41
Handelsinvest Verden -15,91 -12,27 11,80 -5,20
Nordea Invest Aktier -15,71 -11,27 11,65 -4,40
Danske Invest Global Indeks -15,54 -11,40 10,91 -3,55

Kilde: Morningstar Direct

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Fleron Hansen  

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser