Valutarisiko og investering

Store valutaudsving får meget opmærksomhed i medierne, bl.a. på det seneste med schweizerfrancens himmelflugt. Valutakurser er dog ikke kun interessante for rejselystne eller spekulanter, det kan også betyde en hel del for ganske almindelige aktie- og fondsinvestorer.

Facebook Twitter LinkedIn

De fleste ved, at når de rejser udenlands bliver de nød til at veksle danske kroner til andre valutaer før de uden videre kan betale på en restaurant, eller hoppe ind i en taxi. Det samme gør sig gældende når der købes aktier på udenlandske børser. Før danske investorer kan købe aktier på en udenlandsk børs, skal der først veksles fra danske kroner til den valuta, som den udenlandske aktie handles i. Når aktien sælges igen vil investoren ligeledes få sine penge retur i udenlandsk valuta. De globale valutaer oplever ganske betydelige udsving i forhold til hinanden, og alt efter om den udenlandske valuta styrkes eller svækkes i forhold til kronen i den tid aktien holdes, vil det påvirke afkastet.


Betydelige valutaudsving
Værdien af en valuta i forhold til en anden påvirkes af mange forskellige faktorer. Det kan være forskelle på landenes handelsbalancer, finans- og pengepolitik, økonomiske vækstrater og inflation for at nævne nogle af de vigtigste. Ser vi tilbage på de senere år har der været ganske store udsving i kursen på danske kroner i forhold til mange af de store globale valutaer. I grafen her på siden ses den danske krones udvikling i forhold til den amerikanske dollar over de seneste 5 år. I begyndelsen af 2006 kostede en amerikansk dollar 6,3 kroner, mens den i foråret og henover sommeren 2008 var nede og koste 4,6 kroner, altså et fald på 26 pct. i løbet af to et halvt år. Efterfølgende er dollaren toppet i midten af 2010 i 6,2 kroner, hvilket er 35 pct. over bunden i 2008. I dag ligger dollaren i 5,2 kroner, svarende til 16 pct. under toppen i 2010. Som det fremgår af tallene kan forekommer der ganske store udsving på valutamarkedet.

Eksponering til fremmed valuta kan, på trods af risikoen, i en vis udstrækning gavne porteføljen, fordi der tilføjes endnu et lag til risikospredningen, på samme vis som det er en fordel at købe aktier med forskellige karakteristika. På den korte bane kan valutaeksponeringen dog påvirke porteføljeafkastet betydeligt. Det er derfor ikke uvæsentligt, at forstå hvordan fondene i porteføljen påvirkes af udsving i de globale valutaer.


Udenlandske aktier eller landefonde
Hvis en dansk investor eksempelvis køber aktier i det japanske selskab Nintendo direkte på den japanske børs, så vil afkastet på investeringen være påvirket af både ændringen i prisen på aktien og ændringen i værdien af japanske yen i forhold til danske kroner. Hvis prisen på Nintendo aktien stiger 10 pct., mens yennen falder 10 pct. i værdi overfor kronen, så vil investeringen gå i nul. Stiger Nintendo derimod 10 pct. mens yennen også stiger 10 pct. overfor kronen, vil investor have en samlet gevinst på 20 pct.

Den samme valutarisiko er aktuel når der investeres gennem fonde. Det kommer selvfølgelig især til udtryk, når der investeres i fonde der investerer i aktier fra et enkelt land, hvor valutaudsvingene kan blive ret så afgørende for afkastet. Investeres der i globale fonde er betydningen mindre, da porteføljen typisk eksponeres imod flere forskellige valutaer, og der derfor med stor sandsynlighed vil være valutaer, der både stiger og falder i forhold til kronen, så effekten udlignes.

Porteføljemanageren i den enkelte fond har også mulighed for at påvirke valutarisikoen, eksempelvis gennem forward kontrakter eller valuta optioner. På denne måde er det muligt at fjerne valutaudsvingenes påvirkning af afkastet, ved løbende at afdække fondens investeringer til danske kroner. På det danske fondsmarked findes kun få aktiefonde, der afdækker valutarisikoen, eksempelvis de to fonde fra Danske Invest, Global Indeks Valutasikret og Europa Valutasikret.

Langt de fleste aktiefonde afdækker ikke deres valutaeksponering, hvorfor afkastet til dels vil være drevet af de indbyrdes styrkeforhold i de globale valutaer. De fleste fondsinvesteringer skal dog ses som langsigtede investeringer, og bl.a. af den grund kan det diskuteres om det er nødvendigt at afdække valutaeksponeringen, da valutabevægelserne har en tendens til at udligne sig selv over tid.

Klik på billedet for større visning


Den 5 årige valutakursudvikling mellem danske kroner og amerikanske dollar

Kilde: Mornignstar Direct.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Fleron Hansen  

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser