Tid til ex-kupon

Hvert år i januar lanceres en række ’ex-kupon’ fonde fra de danske investeringsforeninger. Fondene er en service til de investorer der vil undgå unødige omkostninger og skat i forbindelse med nye investeringer, i årets første måneder.

Facebook Twitter LinkedIn

Som en årlig tilbagevendende begivenhed lancerer de danske investeringsforeninger såkaldte ’ex-kupon’ fonde her i starten af januar, og der er faktisk tale om et ganske relevant tilbud til de private investorer.

Ex-kupon betyder i sin enkelthed uden udbytte, investoren køber altså en given fond med alt hvad det indebærer af risiko og afkastmuligheder, med en enkelt undtagelse, nemlig udbyttet som vedrører 2010, der normalt udbetales efter investeringsforeningernes generalforsamling i marts-april måned. Mange vil måske mene, at det er en ulempe at fraskrive sig retten til udbytte, men i visse tilfælde forholder det sig faktisk lige omvendt.


Afkastet

En fonds afkast består af både kursudvikling og udbytter. På dagen hvor der udbetales udbytte, falder fondens kurs svarende til udbyttebetalingen. Det vil eksempelvis betyde at en fond med en indre værdi på 100, falder til 96, hvis der udbetales et udbytte på 4 kr. pr bevis. En investor som køber for 100.000 kr. i en sådan fond kort før generalforsamlingen, vil altså modtage et udbytte på 4.000 kr., samtidig med at kursværdien af beviserne falder til 96.000 kr. Det vil sige at investoren hverken tjener eller taber, så længe der ses bort fra skatten. Som bekendt er dette desværre ikke en mulighed, så investoren ender rent faktisk med at skulle betale udbytteskat af de 4.000 kr. Derved betaler man skat af et afkast man realt aldrig har fået. Ydermere er der omkostninger forbundet med at geninvestere pengene.

Omkostningerne og besværet forbundet med udbytteskat og geninvestering, undgås ved at investere i ex-kupon fonde. I tilfælde hvor det ikke er muligt at købe en ex-kupon fond, bør man nøje overveje de skattemæssige konsekvenser af at købe sig ind i en fond kort tid før en udbyttebetaling.


Ombytningen

Efter generalforsamlingen er afholdt og udbytterne udbetalt, hvilket typisk sker i slutningen af marts og starten af april, bliver ex-kupon beviserne automatisk ombyttet til de almindelige beviser i den pågældende fond. Ombytningen kan afhængig af metoden der benyttes give mindre differencer, som vil blive udbetalt som skattepligtigt udbytte. Herudover vil der ikke være skattemæssige konsekvenser af ombytningen. Når ombytningen er sket, er man almindelig ejer af fonden, og vil således modtage udbytte som normalt næste år.

Den indre værdi for ex-kupon fonde kan opgøres på to måder, den mest simple og udbredte, når der er tale om konservative obligationsfonde, er at den daglige indre værdi i ex-kupon beviset bliver beregnet som den indre værdi i moderfonden minus udbyttet hver dag. Denne metode betyder at ex-kupon fonden og den almindelige fond har præcis samme værdi når udbyttebetalingen er foretaget, og beviserne kan dermed ombyttes i forholdet en til en.

Ved den anden metode, som typisk anvendes på mere risikable obligations- og aktiefonde, beregnes ex-kupon værdien som ovenstående på udstedelses dagen, herefter følger de to fonde hinanden i den procentvise udvikling frem til generalforsamlingen. På grund af rentes rente effekten, vil værdien af ex-kupon og moderfonden ikke være 100 pct. ens når udbyttet er udbetalt. Ombytteforholdet er derfor ikke en til en, og der vil være en mindre difference, som bliver udbetalt som skattepligtigt udbytte.


Flest obligationsfonde

De danske investeringsforeninger oplyser på deres hjemmesider hvilke fonde der i januar får en midlertidig ex-kupon søster. Langt den overvejende del af disse er obligationsfonde. Det er typisk også obligationsfonde der er mest relevante i ex-kupon sammenhæng, idet en stor del af deres afkast består af udbytter. For nogle består hele afkastet sågar af udbytter, og særligt her ville det være en skam for investor at investere et større beløb lige før en udbyttebetaling, og dermed blive beskattet af det der svarer til et helt års afkast efter kort tids ejerskab. De danske investeringsforeninger har ikke lov til at lukke for tilgangen til de udbyttebetalende fonde op til generalforsamlingen. Investorer der investerer på egen hånd, skal derfor selv være opmærksomme på hvorvidt en given fond udbydes som ex-kupon. Hvis det er tilfældet kan man ligeså godt spare sig selv for unødigt besvær, og beskatning.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Fleron Hansen  

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser