Medmindre meget går galt i årets sidste måned tegner 2010 til at blive et ganske pænt aktieår. Der var lidt malurt i bægeret i sommers, men aktierne genfandt formen til glæde for investorerne.
Danske aktier er - godt hjulpet af solide afkast fra nogle af de helt store selskaber - igen i en klasse for sig og præstationerne er ganske tæt på sidste års flotte comeback ovenpå finanskrisen. Det brede verdensindeks ligger for året med en stigning på godt 14 pct., omtrent halvdelen af 2009 afkastet. For danske investorer er bekendtskabet med både japanske og amerikanske aktier blevet belønnet med pæne afkast, hvilket hovedsalig skal tilskrives en styrket yen og dollar over for den danske krone.
Et af de markeder, der ikke har haft meget gang i den i år, er europæiske aktier og i særdeleshed flere af eurolandene. For det brede europæiske aktieindeks er det foreløbig blevet til 7 pct. i år, mens eurolandene halter noget efter med afkast omkring 0 pct.
Gældsproblemer i fokus
Blandt eurolandene er det ikke overraskende PIGS-landene, som trækker ned i helhedsbilledet af året for europæiske aktier. Grækenland, Irland, Italien og Spanien er hårdest ramt med afkast fra minus 36 pct. til minus 10 pct. i år, mens Portugal ligger underdrejet med et mindre minus på 4 pct. Selvom spanske aktier ikke er hårdest ramt, er aktierne fra Spanien alligevel dem, som trækker mest ned i de europæiske indeks qua deres vægt i indeksene.
Statsgældskrisen ramte for alvor aktierne tilbage i forsommeren, hvor gældskrisen i Grækenland prægede markederne. Usikkerhed om, hvorvidt krisen kunne isoleres eller om den ville brede sig til de øvrige europæiske lande, skabte stor nervøsitet blandt investorerne. Der blev lagt spareplaner frem for at få gældskrisen under kontrol og det skabte usikkerhed om, hvorvidt det ville ramme selskabernes afsætningsmuligheder og indtjening. Efter 2. kvartal havde eurolandene tabt 9 pct.
Senere på sommeren blomstrede eurolandene igen i takt med at der generelt blev leveret fornuftige halvårsregnskaber, som levede op til investorernes forventninger. Resultatet af de europæiske bankers stresstest gav også investorerne fornyet optimisme.
Irland på dagsorden
Gældskrisen er dog vendt tilbage med fuld styrke og især Irland står i øjeblikket over for massive udfordringer. Senest har den irske regering bedt EU om hjælp til en redningspakke, og med sådan en pakke følger krav om massive spareplaner.
Den irske gæld skal reduceres kraftigt i de kommende år, og det skal bl.a. ske ved skatte- og finanspolitiske stramninger. En i forvejen tårnhøj arbejdsløshed kombineret med forslag om en reduktion af mindstelønnen i Irland har bl.a. ført til demonstrationer mod de nye sparekrav. Den irske regering er derfor nu også røget ind i politiske udfordringer, ikke noget som ligefrem mildner nervøsiteten hos investorerne.
Usikkerheden om hvorvidt krisen vil sprede sig til andre lande spøger i kulissen igen, og selvom årsagerne problemerne blandt PIGS-landene varierer, så kan det ikke udelukkes at Portugal og Spanien måske er de næste lande, der står for tur.
Finans trækker ned
Finansaktierne fra eurolandene er den helt store synder i år og det ses på afkastet. Den typiske finansaktie i eurolandene har foreløbig tabt 9 pct. i år, hvilket er langt mere end finansaktier generelt, som faktisk ligger til et plus på knap 6 pct. Ikke overraskende er det finansaktierne fra Grækenland og Irland, som er hårdest ramt med tab på hhv. 54 og 71 pct. i år, mens finansielle aktier fra Italien, Portugal og Spanien ’kun’ ser ud til at tabe omkring en fjerdel af værdien siden årets start.
Den kedelige udvikling i finanssektoren skæmmer en ellers pæn udvikling for selskaberne i eurolandene i nogle af de øvrige sektorer. Forbrugsfølsomme aktier er kommet hæderligt igennem 2010 og producenter af luksusvarer som fx Hermès International og Moet Hennessy Louis Vuitton har rundet 50 pct. i afkast. For flere af de tyske bilproducenter ser 2010 også ud til at blive et godt aktieår, og tyske aktier er generelt den største bidragsyder til eurolandenes samlede afkast.
Blandt de hjemlige aktiefonde er der blot tre fonde med fokus på eurolandene, og deres afkast i år er ikke meget bedre end markedet. De er i høj grad påvirket af udviklingen i PIGS-landene og den manglende mulighed for at investere i lande som Danmark, Sverige og England, der generelt har leveret noget bedre afkast.