Fokus på porteføljen

Som investor kan man få meget ud af at kigge nærmere på en fonds portefølje, og se hvad den egentligt investerer i.

Facebook Twitter LinkedIn

Der har aldrig været flere informationer til rådighed for investorerne i de danske investeringsforeninger, end der er i dag. Investorerne har adgang til opdaterede informationer på stort set alle fonde, hvad enten det drejer sig om seneste NAV, afkast, investeringsstrategi, porteføljemanagerinformation eller en oversigt over de konkrete investeringer i en fonds portefølje.

Med de mange informationer til rådighed er det blevet nemmere for investorerne at gennemskue, hvordan de enkelte fonde investerer. I det følgende ser vi nærmere på en række forhold som man kan blive klogere på, ved at se nærmere på den information der stilles til rådighed omkring fondes porteføljer.


Fordelingen på lande

De finansielle markeder bliver stadig mere sammenhængende og i globaliseringens navn skulle man måske mene at investering i et land kan være lige så godt som investering i et andet. Skønt aktiemarkeder i stadig højere grad er begyndt at svinge i takt med hinanden, er der dog fortsat betydelig forskel på størrelsen af afkastet fra de enkelte nationale aktiemarkeder.

Derfor er det selvfølgelig særdeles relevant at være bevidst om i hvilke lande fonde man allerede har i porteføljen, eller overvejer at købe, investerer. Der kan være lande man helst vil undgå af den ene eller den anden grund, og med det brede udbud af fonde fra de danske investeringsforeninger, skulle det være muligt at finde en fond der opfylder enhvers ønsker.


Fordelingen på sektorer

Ved at se på en fonds fordeling på forskellige sektorer, kan man få et godt indtryk af dens overordnede strategi, samt hvordan fonden sandsynligvis vil klare sig under forskellige markedsforhold. Man bør dog være opmærksom på et par faldgruber. Eksempelvis giver det mindre mening at se på sektorfordelingen i fonde med meget smalle porteføljer, altså fonde med få aktier i porteføljen. Ved at se på sektorfordelingen i smalle fonde, kan man få indtrykket af, at manageren har en stærk tro på en given sektor, eller har ændret strategi, mens det i virkeligheden blot er valget af et eller to selskaber, som manageren tror specielt meget på, uanfægtet af hvilken sektor selskaberne befinder sig i. Da hele sektorvægten i fonden kan udgøres af et enkelt selskab i en smal portefølje, er det heller ikke ensbetydende med at fondens afkast vil afspejle udviklingen i sektoren. Det konkrete selskab kan nemlig være atypisk for den sektor det befinder sig i.

Et andet forhold man skal være opmærksom på er, at ikke alle sektorer vægter lige meget i markedet. Eksempelvis udgør den finansielle sektor tæt på 25 pct. af det europæiske aktiemarked målt ved MSCI Europa, selvom sektoren kun er en ud af 12 sektorer Morningstar inddeler markedet i. Så en fond der har 15 pct. i finansielle aktier vil rent faktisk være undervægtet i sektoren, selvom man umiddelbart skulle tro det modsatte. På morningstar.dk har man mulighed for at se en fonds sektorfordeling relativt til kategorien, dermed kan man hurtigt vurdere om en fond har over- eller undervægtet en given sektor.


Managerens ynglings aktier

Porteføljeinformationerne fra investeringsforeningerne kan også bruges på en helt anden måde, end til at vurdere den konkrete fond. Investorer, der investerer i enkeltaktier, kan bruge porteføljeindholdet til at hente inspiration til egne investeringer. Der er jo ikke noget galt i at kigge over skuldrene på nogle af de mest erfarne kapaciteter i branchen. Er der tale om fonde der investerer på de mere eksotiske markeder, har investeringsforeningerne typisk også tilknyttet lokale rådgivere med særligt kendskab til det pågældende marked. På disse markeder kan det derfor være særligt interessant at kigge porteføljemanagerne over skulderen.

Selv professionelle porteføljemanagere tager dog også fejl. Så blot fordi en dygtig manager køber ind i en given aktie, er det ikke ensbetydende med at man som investor blindt skal følge efter og købe stort ind i samme aktie. Selv de dygtigste managere har satset på forkerte aktier gennem årene, deres succes består i, at de formår at sammensætte en portefølje af selskaber, der samlet set klarer sig så godt, at fondens samlede afkast hører til blandt de bedste.

Bruger man fondsporteføljer til inspiration, er det en god ide at se på porteføljerne fra flere fonde med samme investeringsfokus. Der er selvfølgelig en risiko for at de alle tager fejl med hensyn til en enkelt aktie, men risikoen er alt andet lige noget mindre, end at blot en enkelt manager tager fejl.

Fondenes top 5 - 1 måned
Fondnavn Morningstar Kategori™ 1m% ÅTD% Morningstar Rating™
Danske Invest Teknologi Sektor Teknologi - Aktier 11,3 35,0 3
Sparindex US Small Cap Index USA Small Cap - Aktier 9,6 28,7 3
SEB Inst. Japan Hybrid (DIAM) Japan Large Cap - Aktier 8,0 11,5 3
Jyske Invest Japanske Aktier Japan Large Cap - Aktier 7,6 16,7 3
Nordea Invest IT Sektor Teknologi - Aktier 7,6 19,2 2
Fondenes bund 5 - 1 måned
Fondnavn Morningstar Kategori™ 1m% ÅTD% Morningstar Rating™
Jyske Invest Tyrkiske Aktier Tyrkiet - Aktier -5,3 37,9 3
Danske Invest Ejendomme Europa Indeks Ejendomme Europa, Indirekte - Aktier -5,3 11,1 3
BPT Nordic Ejendomme Europa, Indirekte - Aktier -5,0 25,3 3
Dexia Invest Europæiske Ejendomme Ejendomme Europa, Indirekte - Aktier -4,3 4,1 2
Nordea Invest Special Euro High Yield Bonds EUR Højrente - Obligationer -3,2 15,2 4

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Fleron Hansen  

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser