De fleste veje fører måske til Rom

Den overordnede målsætning er den samme; nemlig at slå markedet, men måden det skal ske på, varierer ganske meget.

Facebook Twitter LinkedIn

Morningstars aktiekategori Globale Large Cap Blend er den absolut største på europæisk plan med tæt ved 2.000 fonde i kategorien. Af dem er 45 fonde fra hjemlige investeringsforeninger, og danske investorer er dermed godt stillet, hvis de er på efter udkig fonde med globalt islæt. Investorerne har da også indtil videre sat ganske mange penge i det hjemlige udbud eftersom formuen har passeret 36 mia. kr. Selvom de fleste af rådgiverne bag fondene prøver at slå de samme globale indeks, så er der alligevel ganske stor forskel på de enkelte fonde. Vi har sat lup på de danske fonde i kategorien.


Fra få til mange aktier

Fondene spænder fra meget snævre fonde med blot 25 aktier til brede fonde med mere end 1000 aktier i porteføljen. Fonde med få aktier er alt andet lige noget mere risikofyldte end dem med mange aktier. I et par tilfælde udgør top 10 tæt ved halvdelen af den samlede portefølje. Det stiller større krav til rådgiveren og hans evne til at få valgt de rigtige aktier, da markante kursfald i bare nogle enkelte aktier vil kunne mærkes på det samlede afkast.

Nogle af dem med færrest aktier er BL&S Invest Globale Aktier og Carnegie WorldWide/Globale Aktier. Det typiske antal aktier i fondene i kategorien er lige omkring 100. Med et sådant antal aktier bør det blot have en beskeden effekt på det samlede fondsafkast, hvis et enkelt selskab i porteføljen rammes negativt som følge af en nedjustering eller lign.


Kontanter kan snyde…

Variationen i kontantandelen i porteføljen er ganske stor. Flere fonde er fuldt investeret og stort set uden nogen kontanter overhovedet, mens andre ligger med mere end 6 pct. i kolde kontanter. Den typiske andel for de seneste tre år har svunget fra godt nul til fem pct. for de danske fonde.

Det lyder måske ikke af så meget, men det kan få betydning for resultatet i sidste ende. Når markedet går op er det naturligvis mindre fordelagtigt at brænde inde med for mange kontanter, mens det i sagens natur trækker afkastet i den rigtige retning i faldende markeder. På den anden side kan et pænt relativt resultat i et faldende marked i virkeligheden være drevet af mange kontanter mere end det lykkedes rådgiveren at få valgt de bedste aktier.

Gudme Raaschou Selection og Nordea Invest Aktier II ligger aktuelt med pænt mange kontanter i porteføljen, hvorimod BankInvest Basis er en af dem med færrest kontanter.


Regionale forskelle

Der er generelt også uenighed blandt rådgiverne om, hvor de mest lovende aktier er placeret rent geografisk. Handelsinvest Verden er netop nu gået helt uden om japanske aktier, hvorimod LD Invest Aktier tror mere på solens rige med godt 20 pct. af porteføljen investeret i Japan. Derimod er tiltroen hos Handelsinvest Verden til de såkaldte udviklingslande helt i top eftersom en tredjedel af porteføljen er investeret i aktier fra disse lande. Det er endda til trods for at fondens eget indeks ikke har et eneste udviklingsland i porteføljen.

Efterhånden investerer de fleste af fondene i udviklingslandene og flere af dem har skiftet indeks til det bredere verdensindeks MSCI ACWI, som også inkluderer aktier fra udviklingslandene.

Variationen i regionalfordelingen er generelt stor, bl.a. svinger Nordamerika med 40 pct. point fra mindste til største eksponering, og spredningen i asiatiske aktier er næsten ligeså stor.

Et område med nogenlunde enighed blandt rådgiverne er en tendens til favorisering af selskaber uden alt for megen gæld. De fleste fonde ligger inde med selskaber som tilsammen giver porteføljerne en lavere gældssætning end det generelle marked. Independent Invest har mindst forgældede selskaber kombineret med solid rentabilitet af egenkapitalen såvel som samlede aktiver.


Solide afkast eller hvad?

Mange kan nok se gennem fingre med det meste, hvis ellers afkastet er i top. Hvem har egentligt klaret sig bedst, og hvem er skrappest når markedet går op eller ned? Vi har holdt præstationerne op mod det brede MSCI ACWI velvidende om at ikke alle fonde benytter dette indeks og flere officielt ikke gør brug af indeks overhovedet.

På treårsafkastet er LD Invest og Gudme Raaschou bedst, hvorimod fondene fra Jyske Invest klarede sig dårligst. Til gengæld var Jyske Invest sammen med Carnegie WorldWide bedst under den lange optur som startede i foråret 2003 og først sluttede da subprime krisen tog sin begyndelse i efteråret 2007. I den periode haltede Handelsinvest og Lån & Spar fondene gevaldigt efter de øvrige.

BankInvest Basis har historisk leveret de bedste resultater, når markedet er turbulent og med negative fortegn. Den var bedst efter it-boblen brast og lå også helt fremme i uvejret under finanskrisen sammen med LD Invest.

Udover de nævnte fonde er der også en række andre fonde, som klarer sig hæderligt, ligesom flere fonde ligger med middelmådige præstationer. Kunsten er naturligvis at finde frem til fondene, der er bedst uanset hvilken vej vinden blæser, og som også vil klare sig flot fremadrettet. Det kan være sin sag, men start på morningstar.dk, hvor vi har samlet de fleste informationer om fondene.

Klik på billedet for større visning

Grafikken viser variationen i den aktuelle porteføljesammensætning på udvalgte data for de danske fonde i Morningstars aktiekategori ’Global Large Cap Blend’. Derudover vises højeste og laveste afkast på forskellige perioder defineret som stigende og faldende markeder.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser