Fonde der på den ene eller anden måde ikke har virket i en periode bliver ofte sammenlangt med andre mere succesfulde af slagsen, strategien ændres eller navnet bliver peppet lidt op. Krisetiden er blandt andet blevet brugt til at rydde op på hylderne hos flere investeringsforeninger, hvor larver atter er blevet transformeret til sommerfugle.
Det har ikke været småt med ændringerne i de danske investeringsforeninger i år, mange er blevet sammenlagt med andre fonde og i visse tilfælde med et helt andet investeringsfokus. Nogle gange er forskellen på før og efter så stor, at der er tale om en helt anden investering med en væsentlig an
derledes risiko- og afkastprofil.
Historik forsvinder
Tendensen med at sammenlægge fonde eller ændre eksisterende fonde er med til at gøre det vanskeligere for investorerne at gennemskue hvilke fonde der har gjort det godt, når de skal vælge nye fonde og det sætter ligeledes eksisterende investorer i en situation, hvor de pludselig har noget helt andet i depotet end de oprindelige investerede i. Herudover er det med til at få branchen til at se bedre ud over tid, da det ofte er historik på middelmådige fonde der forsvinder når flere fonde sammenlægges.
BankInvest er blandt de foreninger som har været særdeles aktive i år når det kommer til fusioner og ændringer i deres fondsudbud. Nogle fusioner har været ganske udramatiske, ved at pensions og ikke pensions versioner af samme fonde er blevet lagt sammen til en. Men foreningen har ligeledes gennemført fusioner, hvor investorerne står tilbage med helt andre investeringer end før. Eksempelvis har Investorerne i den smalle og specialiserede BankInvest Bioteknologi, tidligere på året kunnet konstatere at de var blevet globale aktieinvestorer, idet Bioteknologi blev fusioneret ind i den brede aktiefond BankInvest Basis. Her er der tale om en markant anderledes investering og skønt Basis er en glimrende aktiefond, der har leveret stærke langsigtede resultater, så er det ikke sikkert den passer ind i alles porteføljer.
På samme vis er foreningens investorer i tyske aktier nu havnet i BankInvest Europæiske aktier i stedet, mens Japan investorerne er havnet i en bredere Asien fond og flere andre fusioner har skabt lignende situationer.
Fra MegaTrends til Klima & Miljø
Hos Sydinvest er man hoppet med på Klima & Miljø bølgen, ligesom mange andre danske og udenlandske investeringsforeninger. Det har foreningen gjort ved at ændre strategi i den eksisterende MegaTrends, hvis investorer nu er blevet rene Klima & Miljø investorer i stedet. Foreningens e-Business fond har også fået ny varedeklaration da den tidligere i år blev ændret til at investere bredt i amerikanske aktier, samtidig skiftede fonden navn til Sydinvest USA.
Typiske sker fusioner og ændringer inden for samme investeringsforeninger. Men investorer i Carnegies to danske obligationsfonde, blev tidligere på året fusioneret ind i Nykredit Invest, efter Carnegie besluttede at fokusere på forvaltningen af aktier alene. Investorerne er således både kommet over i en ny foreningen og investeringerne forvaltes af en anden manager under nye rammer. Denne situation er dog yderst sjælden, idet foreningerne typisk forsøger at beholde pengene inden for foreningen. Blandt andet af samme årsag er det yderst sjældent man ser en fejlslagen fond blive lukket ned og pengene udbetalt til investorerne – det ender som regel med at pengene blot flyttes over i en anden fonde via en fusion.
Ny situation – ny vurdering
Man bør altid være opmærksom på strategiskifte, fusioner og andre markant ændringer i en fond når de historiske resultater fra en fond vurderes. Når der er tale om et væsentligt strategiskifte eller fusion med en fond, der har en helt anden investeringsmålsætning, vil det være hensigtsmæssigt at vurdere investeringen, som var det en helt ny fond. Her bør man vurdere om den nye fonds strategi passer ind i ens eksisterende portefølje. Samtidig bør historiske afkast, risiko og omkostninger i den nye fond undersøges. Se på fondens Morningstar Rating og vurder hvordan fonden har klaret sig i forhold til sammenlignelige fonde indenfor samme Morningstar Kategori.
Denne øvelse er vanskelig når der er tale om et rent strategiskifte i den eksisterende fond, idet investor således ikke har nogen historik at bedømme den nye strategi på. Her er det en god ide at se på investeringsforeningens generelle kompetencer og samtidig lede i markedet efter sammenlignelige fonde. Løsningen kan være at flytte investeringerne til en fond, som allerede gennem en årrække har bevist sit værd, i stedet for at tage en chance ved at lade pengene stå i en fond der prøver noget nyt.
Som investor bør man løbende overvåge sine investeringer og vurdere om de lever op til de oprindelige forventninger man havde til de individuelle fonde. Og når der sker ændringer i en fond, hvad enten det er en mindre ændring af strategien eller en fusion eller opsplitning af fonden, så bør man vurdere fonden som var det en ny investering. I visse tilfælde vil det medføre et salg, i andre vil man blot få bekræftet at investeringen er den rigtige. Det centrale er at man tager en oplyst investeringsbeslutning.