Der er atter positive takter at spore på pensionsmarkedet viser den seneste gennemgang af afkastet i danske Unit Link pensionsordninger som Morningstar har foretaget. Sidste år bød på store tab og de fortsatte ind i første kvartal i år, men allerede i marts vendte udviklingen på de finansielle markeder og siden er det gået stærkt. Minusser fra første kvartal er nu forvandlet til plusser over hele linjen når afkastet for første halvår gøres op i de danske unit link ordninger. Og det er hvad enten man ser på forsigtige porteføljer med lav aktieandel eller vækstorienterede porteføljer med høj aktieandel.
De forsigtige porteføljer med kun
20 pct. i aktier og resten i obligationer har givet mellem 4,1 og 5,7 pct. i afkast siden nytår. Aktier og risikable obligationer er steget mest i år og dermed er det de vækstorienterede porteføljer som har klaret sig bedst da deres høje aktieandel på 80 pct., har været med til at give mellem 10,1 og 13,4 pct. i afkast. Ens for alle porteføljerne, uanset profil, er at de har givet betydelig højere afkast end de traditionelle pensionsordninger, som typisk er nede på under et par pct. i årlig kontorente på grund af finanskrisen. Unit Link har altså været en succes i år, men set i forhold til de betydelige tab unit link investorerne pådrog sig sidste år, så er der stadig en del at indhente, selv efter den pæne udvikling i år.
Lang vej for de risikable
De forsigtige porteføljer tabte kun mellem -6 og -4 pct. i 2008 og de har dermed vundet næsten det hele tilbage, alene i første halvår af 2009. Det ser straks værre ud for de vækstorienterede porteføljer, idet deres tab var langt mere dramatiske sidste år med -37 til -34 pct. og dermed skal der en del mere til for blot at komme tilbage i nul, også selvom der har været pæne stigninger i år.
Sammenlignes udviklingen med traditionelle pensionsordninger, skal der ligeledes tages højde for, at disse rent faktisk gav positive afkast sidste år, så Unit Link investorerne er i realiteten endnu længere bagud i forhold til hvad de ellers havde fået. Til gengæld får de traditionelle pensionsordninger svært ved at konkurrere på afkastet de kommende år, da de har måttet reducere deres aktieandele for at kunne leve op til forpligtelserne om at udbetale positive kontorenter til investorerne.
I skemaet her på siden ses afkastet for hver af de ni aktiekategorier som indgår i unit link porteføljerne. De ni kategorier er udvalgt, dels fordi de har speciel stor relevans for at skabe en god portefølje og fordi de typisk er repræsenteret i samtlige unit link programmer, så en sammenligning bliver mulig. Alle ni kategorier har givet positive afkast i år, men der er betydelige forskelle på hvor højt det har været.
Det er især nye aktiemarkeder, danske aktier og højrenteobligationer der trækker op med afkast mellem 21 og 34 pct. De øvrige aktier og obligationer ligger alle med mere moderate afkast under 9 pct. Under hvert selskab i skemaet viser de farvede felter hvor meget bedre (grøn farve), eller dårligere (rød farve) fondene har klaret sig i forhold til kategorien. Eksempelvis kan det ses at skønt ’EUR Højrente – Obligationer’ har givet 26,2 pct. i afkast, så har de fleste selskaber haft fonde som har klaret sig betydelig ringere end det. Anderledes forholder det sig med ’Globale Nye Markeder – Aktier’, hvor flere af selskabernes fonde har givet betydelig højere afkast en kategoriens 33,6 pct.
Der har været fart på afkastet i år, men som det også kan ses i tabellen, er der stor spredning på resultaterne, også blandt fonde der tilsyneladende investerer på samme markeder. Eksempelvis har det i år haft stor betydning for afkastet i amerikanske aktier, om fondene har været over- eller undervægtet i vækstaktier, da disse er buldret frem sammenlignet med valueaktierne.
De fleste kategorier af fonde er fortsat med at stige siden udgangen af juni, så noget tyder på at 2009 også som helår kan ende med at blive et godt år for investorerne.
Klik på billedet for større visning
Klik på billedet for større visning
Klik på billedet for større visning
Morningstars tre unit link porteføljer fungerer som et benchmark for investorer, der ønsker at følge udviklingen i unit link ud fra forskellige risikoprofiler og på tværs af selskaberne. Afkastberegningerne er fortaget på baggrund af et øjebliksbillede af Unit Link udbuddet ved udgangen af første halvår 2009. Der er ikke taget højde for udskiftninger af fonde i afkastperioden. Der kan være enkelte specialfonde, interne puljer og modelporteføljer som Morningstar ikke har været i stand til at skaffe data på og som derfor ikke er medtaget i beregningerne.
Porteføljeafkastene er beregnet med udgangspunkt i Morningstars Kategorier. Er der eksempelvis i et program tre fonde under kategorien ’Danmark – Aktier’ er et gennemsnit af de tre benyttet.
I de få tilfælde, hvor en kategori ikke er repræsenteret i et program er der benyttet tal (Fed) fra de mest repræsentative fonde i programmet ud fra et forsigtighedsprincip om, at mindre risiko, fortrækkes frem for mere risiko når alternativer vælges.