Masser af handel i investeringsforeningerne

Stor forskel på hvor meget der handles i de danske fonde. Flere fonde har ikke handlet et eneste værdipapir i 2008 som led i porteføljeplejen. Eller har de?

Facebook Twitter LinkedIn

Rigtig mange danskere investerer i aktier og obligationer via investeringsforeninger frem for at investere direkte i værdipapirerne på egen hånd. Det er der mange gode grunde til, og blandt de mest hyppige forklaringer vil man uden tvivl finde manglende tid, lyst og viden om de finansielle markeder.

Når man sætter sin opsparing i en investeringsforening overlader man samtidig investeringsbeslutningerne om at købe og sælge underliggende værdipapirer til en professionel porteføljeforvalter. Med andre ord er det altså forvalteren, der beslutter hvornår der skal handles, og ikke mindst hvilke værdipapirer som købes og sælges.

Nogle forvaltere fokuserer langsigtet og handler sjældent, mens strategien hos andre er baseret på hyppig handel i bestræbelserne på at give investorerne det bedst mulige afkast. Vi har set nærmere på, hvor meget køb og salg af værdipapirer, der var i de danske investeringsforeninger i 2008.


Omsætningshastighed

Alle danske fonde beregner det som kaldes omsætningshastigheden (OH), som kan findes i bl.a. årsregnskaberne. Tallet angiver, hvor stor en andel af porteføljen, der omsættes som led i forvalterens porteføljepleje. I beregningen af OH ses bort fra den handel, der er forbundet med investorernes køb og salg af investeringsbeviserne og udlodning af udbytte. OH burde derved kun udtrykke den del af omsætningen, der rent faktisk kan relateres til porteføljeplejen, men tallet har alligevel nogle svagheder. Det vender vi tilbage til.

Havde en fond eksempelvis en gns. formue på 100 mio. kr. i 2008 vil en OH på 30 pct. være udtryk for en handelsaktivitet på i alt 30 mio. kr., som led i porteføljeplejen (opgjort som gennemsnittet af køb og salg). En OH på 30 pct. indikerer også at den typiske ejertid på et værdipapir er godt 3 år.


Stor spredning

For de 462 fonde, som er med i analysen, er den gennemsnitlige OH 47 pct. for sidste år. Med andre ord, så har den typiske forvalter handlet knap halvdelen af formuen i 2008 som led i porteføljeplejen og fonden ejer i snit værdipapirerne i godt 2 år. OH er 48 pct. for den typiske aktiefond, 47 pct. for balancerede fonde og 44 pct. for obligationsfonde ex. pengemarkedsfonde og fonde med korte obligationer. Forvalteren for den typiske obligationsfond handler stort set på niveau med aktiefonde, så overordnet set tyder det ikke på de helt store forskelle i handelsmønstret i porteføljeplejen om det er aktier eller obligationer.

Men under overfladen viser der sig endda meget store forskelle på, hvor meget de enkelte fonde handles. I fonde med størst handelsaktivitet overstiger OH 300 pct. Det svarer til at hele porteføljen først sælges og så købes ind igen sådan cirka hver fjerde måned.


Er tallet retvisende?

I andre fonde har der slet ingen handelsaktivitet været overhovedet. Selvom en fonds strategi er baseret på langsigtet ejerskab er det alligevel bemærkelsesværdig at flere fonde ikke har handlet en eneste aktie under sidste års stormvejr. Vi var tøvende overfor om det virkelig kunne være korrekt. Derfor kontaktede vi flere af forvalterne til nogle af de fonde, som ifølge regnskaberne havde en OH på nul. De kunne skam også berette om fin aktivitet i porteføljeplejen med køb og salg af underliggende værdipapirer.

Hvordan det kan lade sig gøre, hænger sammen med måden nøgletallet beregnes på. Når emissioner og indløsninger, dvs. investorer der går ind og ud af fonden, beløbsmæssigt overstiger forvalterens samlede handel i forbindelse med løbende porteføljepleje angives OH som nul. Emissioner og indløsninger anvendes typisk også til at justere porteføljen til den optimale sammensætning uden at det fremgår af nøgletallet. En OH på nul er derfor snarere et udtryk for at det er nye eller udtrædende investorer, som har betalt for den aktivt forvaltede handelsomsætning, som især blivende investorer får gavn af.

Det mest retvisende billede for OH, hvis den skal udtrykke den faktiske handel ved porteføljeplejen, fås faktisk kun når emissioner og indløsninger er på et minimalt niveau.


Danske aktier

I Morningstar kategorien ”Danmark Aktier” er Gudme Raaschou Danske Aktier en af dem med høj handelsaktivitet. Hele 2,2 gang er porteføljen blevet vendt svarende til en investeringshorisont for de købte aktier på små seks mdr. Fondens størrelse er i den lave ende med en beskeden markedsværdi på ca. 24 mio. kr. i 2008. Det giver mulighed for en større fleksibilitet i porteføljeplejen, da det er nemmere at komme ind og ud af selv mindre likvide aktier.

Hele 64 pct. af porteføljen, som den så ud ved starten af 2008, var fuldstændig identisk med porteføljen ultimo året. Det kan til dels skyldes sammensætningen af det danske aktiemarked, der er domineret af få store aktier, som kan være svære at komme uden om. Porteføljerådgiver Claus W. Jensen forklarer om aktiviteten i fonden, at den største handelsaktivitet er sket i de mindre aktier, hvor fordelen af fondens lave formue kan komme til sin ret. Afkastet sidste år rakte til en plads i kategoriens bedste tredjedel.

Den største af alle fonde i kategorien er Danske Invest Danmark med en formue på 2,5 mia. kr. og OH på 29 pct. i 2008. Det svarer til en handelsaktivitet på godt 700 mio. kr., opgjort som gennemsnittet af køb og salg.


Stor omsætning i obligationsfonde

Tabellen her på siden viser eksempelvis også at Alfred Berg Danske Obligationer har omsat for mere end 2,5 mia. kr. sidste år. Fondens formue i 2008 var på 376 mio. kr. og dermed langt fra at være i nærheden af omsætningen.

Hvis man vil have et billede af, hvor meget af fondenes formue, der omsættes som led i porteføljeplejen, er det desværre ikke givet at OH er retvisende. Faktisk vil tallet kun i de færreste tilfælde give et nøjagtigt billede af handelsaktiviteten. Det til trods for at porteføljeforvalterne ellers har et ganske klart billede af den aktivt forvaltet formue, men det kniber altså med at få det omsat til et entydigt nøgletal.

Top 10 over fonde med størst omsætningshastighed i 2008
Fond Manager Omsætnings-hastighed i 2008 i pct.* Fonden ejer i gns. værdipapirerne i antal mdr. Formue i mio. DKK i 2008** Samlet omsætning i 2008 i mio. DKK*****
Investin AMBER Nordic Alpha*** Mogens Vad 350 3,4 195,8 1371
Alfred Berg Danske Obligationer Thomas Peter Clausen 336 3,6 376,5 2530
Gudme Raaschou Danske Aktier*** Claus W. Jensen 219 5,5 24,4 107
Sydinvest Fjernøsten Akk. Niels Skovvart 205 5,9 182,2 747
Danske Inv Teknologi René Ebbesen 201 6,0 100,7 405
Handelsinvest Verden**** Ej oplyst 184 6,5 115,1 423
Alfred Berg Small Cap Europa Arjen Dibbets & Sascha Hirsch 183 6,6 107,6 394
Nordea Invest Spec Formueforvaltning Obligationer Ej oplyst 179 6,7 351,9 1260
Alfred Berg USA**** Gerco Groote & Mark Stoekle 179 6,7 29,8 107
Nordea Invest IT Ej oplyst 163 7,4 122,1 398
* Omsætningshastigheden er baseret på de offentliggjorte tal på InvesteringsForeningsRådets hjemmeside
** Formue er baseret på gennemsnittet af fondenes månedlige formuetal i DKK
*** Omsætningshastighed kan dække over en længere eller kortere periode end 12 mdr., dog maks. 18 mdr.
**** Fonden har ændret strategi i løbet af 2008 med afledt effekt på omsætningshastigheden
***** Opgjort som summen af køb og salg forbundet med porteføljepleje i mio. DKK

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser