Fonde til lavpris vinder frem

Hvis nye skatteregler vedtages går det ud over selskabsinvestorer og investorer af frie midler. Samtidig vil investorerne fortsat være afskåret fra udenlandske valgmuligheder. ETF fonde kan vise sig at blive undtagelsen og de er på vej frem i ind- og udland.

Karsten Henriksen 11/05/2009
Facebook Twitter LinkedIn

Kommende regler giver ikke bedre valgmuligheder for private. Skattereformen lægger op til hårdere beskatning af investorer, der investerer i danske fonde via et selskab, og dermed forsvinder fordelen ved at investere i danske udbyttebetalende aktiefonde frem for udenlandske. Bliver reglerne vedtaget vil det således alene være afkastet fra investorernes frie midler, der beskattes forskelligt. Afkast fra pensionsmidlerne er længe blevet beskattet ens hvad enten det kom fra danske eller udenlandske fonde.

De nye regler fremmer ikke investeringskulturen og de har samtidig en række uheldige konsekvenser for danske foreningers udlodning

sforpligtigelser som rammer investorer af frie midler. De nye regler vil således være til ulempe for selskabsinvestorer, private for frie midler, en ulempe for danske investeringsforeninger og samtidig vil skatteproblematikken, hvor investorer af frie midler afskæres fra udenlandske fonde fortsat være intakt under de nye regler.

Konsekvensen er desværre at de eksisterende og kommende regler går ud over alle private investorers valgmuligheder, også de som alene investerer for pensionsmidler. De komplicerede skatteregler og rapporteringskrav fra Skat får de udenlandske foreninger til at holde sig på sidelinjen. Danmark er simpelthen for begrænset et marked for de udenlandske foreninger med mindre deres fonde kan markedsføres til hele markedet. Det betyder i praksis at investorerne har svært ved overhovedet at få fat på de udenlandske fonde, for skønt mange allerede har en registrering hos det danske Finanstilsyn, så er der ikke nogen egentlig markedsføring eller distribution af udenlandske fonde til private i Danmark. Herudover er de udenlandske fonde typiske ikke børsnoterede, hvilket gør dem svært tilgængelige for private danske investorer. Løsningen på dette problem, som ligeledes tidligere er belyst af Konkurrencestyrelsen, ligger hos Skat. Først med en ensartet beskatning af kapitalafkast vil konkurrencen fra udlandet melde sig for alvor og i øvrigt gøre det langt nemmere at være investor i bred forstand.


Lille undtagelse for ETF’er

Der er dog en undtagelse til pointen med tilgængelighed og det er de såkaldte ETF fonde (Exchange Traded Funds), som er passive indeksfonde og børsnoterede på anerkendte børser i udlandet, hvilket gør dem nemt tilgængelige - også for danske investorer. De er stadig ikke attraktive for frie midler, men for pensionsmidler er der stort set frit slag – beskatningen er nemlig den samme. Disse fonde er typisk omkostningseffektive og nemme at handle via netbanken, så her kan oplyste private investorer investere i de mange udenlandske tilbud, men det kræver altså en aktiv indsats fra investor selv. En af grundende til at ETF fondene er så billige, er nemlig at de ikke betaler store summer for distribution via bankerne, så det er næppe heller udenlandske ETF fonde der ligger forrest på bankrådgiverens hylde.

En af de største udbydere på markedet for ETF fonde er iShares som er en del af Barclays Global Investors. I april måned er flere fonde fra iShares blevet registreret hos Finanstilsynet og det kan være et tegn på at danske investorer vil se mere til disse fonde fremover. Det betyder i hvert fald, at fondene nu bliver vist på berlingske.morningstar.dk så man nemt kan få et overblik over fondenes præstationer og omkostninger også i forhold til danske fonde.

Det er i april ligeledes kommet frem, at de fire amerikanske storbanker Bank of America, Merrill Lynch, Goldman Sachs og Morgan Stanley er gået sammen om at lancere 13 aktie ETF fonde, som alle noteres på Deutsche Börse i Tyskland.


Dansk lavpris

På den danske scene sker der ligeledes bevægelser på lavprismarkedet for fonde. Danske Invest har netop lanceret lavprisfonde stort set uden formidlingsprovision. Skønt fondene i første omgang kun udbydes til meget få Danske Bank kunder, så signalere lanceringen en begyndende bevægelse mod lavere omkostninger også blandt helt store spillere på det danske marked. Der eksisterer i forvejen danske fonde, som enten har fjernet provisionen helt eller sænket den til næsten ingenting. Et par gode eksempler herpå er Sparindex som udbyder 12 passivt forvaltede aktiefonde og LD Invest med 9 fonde indenfor både aktier og obligationer. Begge foreninger hører til i den helt billige ende af markedet og er samtidig frit tilgængelige for alle, da de er børsnoterede.

Øget konkurrence på lavprisprodukterne fra investeringsforeninger i Danmark og det voksende antal udenlandske ETF fonde som nu begynder at dukke op i Danmark forbedrer investorernes valgmuligheder. Den direkte konkurrence fra udlandet vil imidlertid først blive reel når danske investorer ikke bliver beskattet forskelligt af afkastet fra ind og udland, her savnes en mere ambitiøs plan fra Skat og en erkendelse af, at et lille marked som Danmark må gøre en ekstra indsats for at skabe et attraktivt marked. Først da vil udenlandske fonde for alvor satse på at gøre sig tilgængelige for de danske investorer – som derved vil kunne vælge blandet de bedste tilbud på den europæiske scene.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser