Har opsvinget bidt sig fast?

April har været en rigtig fin investeringsmåned, hvor flere europæiske markeder har leveret to cifferede afkast. Verdens vækstmotor Kina, har taget sin del af slæbet i forhold til at bringe troen tilbage hos investorerne.

Facebook Twitter LinkedIn

April har været en måned der har budt på gevaldige stigninger på de globale aktiemarkeder, samtidig med at risikoappetitten for alvor er vendt tilbage hos investorerne. Den seneste måneds optur, er den største vi har set i år, og der er faktisk tale om en global optur, i modsætning til hvad vi så tidligere på året, hvor der typisk har været tale om isolerede positive tendenser på flere af de nye markeder.

I april har vi blandt andet set de skandinaviske markeder komme rigtig stærkt igen, og afkastmæssigt lægge sig i toppen af tabellen, side om side med flere af de nye markeder. Morningstar kategorierne ’Danmark – Aktier’ og ’Nord

en – Aktier’, er steget henholdsvis 22,2 pct. og 20,7 pct. på en måned, hvilket sammenlignet med udviklingen i første kvartal er meget markante stigninger.

At vi har været vidne til et opsving i denne størrelsesorden, skyldes en fortsat strøm af begyndende positive nøgletal fra den globale økonomi, og ganske fornuftige regnskaber for første kvartal fra en lang række selskaber. De store offentlige stimulipakker er også begyndt at virke, og det er der kommet flere gode eksempler på, blandt andet fra Kina.


Kina fører fortsat an

Vi skrev tidligere på året om Kinas store betydning, i forhold til at få bragt verdensøkonomien tilbage på sporet, og omkring hvor vigtige årets første måneder ville blive i forhold til Kinas mulighed for at bidrage positivt til økonomien, og tallene har set stadig mere positive ud. I april fortsatte de positive tendenser, og de kinesiske nøgletal har været en medvirkende faktor til at bringe troen tilbage hos investorerne over hele verden.

Kina er ofte blevet betegnet som verdens fabrik, og når en fabrik aftager store mængder råvare, er det typisk et tegn på en stor produktion. Som verdens største forbruger, og importør af kobber, aftog Kina i 2008 hele 27 pct. af kapaciteten på verdensmarkedet. På trods af dette steg importen i første kvartal 2009 med hele 33 pct., sammenlignet med samme periode sidste år. Statistikken for april viser at tendensen fortsætter, og at Kina nærmest har hamstret råmaterialer i en fart der sætter nye rekorder, særligt indenfor kobber og jernmalm, som benyttes i store mængder indenfor bygge- og fremstillingssektoren.

Med den store stigning i råvareimporten, kunne man fristes til at drage konklusionen at Kina hurtigt er på vej tilbage imod tidligere tiders sprudlende økonomi, hvilket også så småt begynder at kunne underbygges med den positive række af nøgletal vi har set på det seneste. Der kan dog også være andre årsager til den øgede import, ud over selve opsvingsretorikken. Der findes ingen officielle tal fra den kinesiske statsreserve, men en oplagt forklaring på de stigende råvare opkøb, kunne bestemt være af strategisk karakter. Det menes at den kinesiske efterspørgsel på eksempelvis kobber har været den drivende faktor for prisstigning fra 1,3 dollar pr. pund sidst i 2008 til 2,0 dollar i dag, hvilket faktisk stadigvæk er et fornuftigt niveau sammenlignet med en pris på 4,0 dollar juli måned sidste år. Strategiske opkøb af kobber på nuværende tidspunkt, giver mening af to grunde. Først og fremmest er kobber et fast aktiv, der kan bruges til at gemme værdier i, hvis nervøsiteten for en faldende dollar bliver en realitet. En anden mulighed er at Kina simpelthen bare udnytter at de har muligheden for at opkøbe en vigtig komponent i økonomien til spotpris i øjeblikket.

Seneste tal for det centrale kinesiske ”Purchasing Managers Index” (PMI), underbygger dog de stigende råvare opkøb da tallet viser fortsat fremgang. PMI er et tal der siger noget om udviklingen i fremstillingssektoren, et særligt vigtigt område når man kigger på den kinesiske økonomi. Nøgletallet bød i april på en stigning for femte måned i træk, til 53,3. Derved befinder Kinas PMI sig fortsat over det ”magiske” niveau på 50, der indikerer at der foregår en ekspansion i fremstillingssektoren. PMI bygger på fem underkategorier indenfor fremstillingssektoren, produktionsniveau, nye ordre, levering fra underleverandører, lager og ansættelsesniveau. Interessant er det, at tallet for ansættelser, i april bevægede sig over 50, for første gang i år. Dette indikerer at fremstillingssektoren, efter markante afskedigelser i slutningen af 2008, igen er begyndt at ansætte medarbejdere.

Den fortsatte styrkelse i det kinesiske PMI indikere at Kinas vitale fremstillingsindustri er på rette vej. Årsagen til den positive udvikling, skal selvfølgelig findes i den kinesiske regerings omfattende økonomiske stimuleringspakker, der blandt andet har ført til en massiv forøgelse af efterspørgslen på infrastruktur relaterede produkter, samt et rekord stort udlån til private virksomheder, for at sætte gang i hjulene. Umiddelbart ser missionen ud til at være lykkedes i første omgang, og kan de kinesiske nøgletal blive ved med at vise forbedring i resten af 2009, vil det uden tvivl have en betydende indvirkning på verdensøkonomien.

Top 10 afkast april - Morningstar Kategorier™
Kategori navn Afkast Januar Afkast Februar Afkast Marts Afkast April
Tyrkiet - Aktier -1,18 -8,45 2,16 27,00
Rusland - Aktier -5,87 5,20 15,06 23,54
Brasilien - Aktier 11,63 -3,00 4,49 22,39
Danmark - Aktier 4,84 -9,48 -3,54 22,22
Sektor Finansiel Service - Aktier -7,61 -13,30 6,23 21,13
Europa Nye Markeder - Aktier -6,64 -6,48 10,11 21,04
Norden - Aktier 2,77 -6,95 3,02 20,70
Sektor Ejendomme, indirekte - Aktier -3,12 -13,96 -0,02 20,12
Latinamerika - Aktier 8,63 -4,51 4,27 18,80
Tyskland Large Cap - Aktier -8,50 -10,48 3,41 17,18

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Fleron Hansen  

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser