De Nye Markeder er tilbage

Flere af de nye markeder er kommet stærkt tilbage i årets første måneder, oven på den markante afklapsning de modtog i andet halvår af 2008.

Facebook Twitter LinkedIn

Da den økonomiske krise spidsede til i 2008, gik det for alvor udover de nye markeder, herunder lande som Latinamerika, Rusland og Østeuropa. Krisen er fortsat ufortrødent ind i 2009, men for visse af de nye markeder ser bøtten ud til at være vendt. Regioner som Rusland og Latinamerika, har givet et væsentlig højere afkast end de globale aktiemarkeder generelt siden årsskiftet, og udsigterne ser fornuftige ud. Merafkastet siden årets start, skal ses i kontrast til regionernes store tab i 2008, hvor eksempelvis fondene i Morningstar kategorien Rusland – Aktier, tabte hele 73 pct. af formuen.

Rusland og Latinamerika er dog indtil videre 2009’s højdespringere, da de begge har leveret tocifferede afkast siden årets start, En fin præstation sammenligninet med de etablerede markeder, der fortsat ligger med negative afkast i perioden.


Rusland

De russiske aktier var blandt de mest tabsgivende i 2008, i slutningen af året oplevede vi gentagende gange det russiske aktiemarked falde med 10 pct., på bare en dag. Det førte i flere tilfælde til at det russiske aktiemarked blev lukket for handel flere dage i træk. I forbindelse med lukningen måtte flere danske Rusland og Østeuropa fonde ligeledes lukke for handel, da det ikke var muligt at stille priser på fondene.

I år er de russiske fonde i Morningstar kategorien Rusland – Aktier, i gennemsnit steget med 18 pct. Den russiske økonomi er styrket den seneste tid, sammenlignet med situationen ved årsskiftet. Økonomien er i høj grad afhængig af udviklingen i råvarepriserne, da næsten 75 pct. af det russiske BNP stammer fra eksport af energi og råvarer. De russiske aktiekurser har dermed fulgt olieprisen, der siden bunden på 34 dollar pr. tønde i januar, nu er oppe i 52 dollar. I samme periode er den russiske valuta styrket, hvilket i kombination med de stigende råvarepriser, har sendt det russiske aktiemarked i vejret. Årets højdespringer blandt de danske fonde, er da også en fond med fokus på russiske aktier, nemlig Alfred Berg Rusland, der ligger med et afkast på 24 pct. år til dato.

Det russiske marked er dog fortsat et decideret højrisikomarked, der også fortsat forventes at byde på store udsving. Opturen kan ende brat, hvis eksempelvis ikke den russiske centralbank fortsat formår at styrke og beskytte rublen.


Latinamerika

I lighed med det russiske marked, er det latinamerikanske ligeledes kommet godt fra start i 2009. Den gennemsnitlige stigning i Morningstar kategorien Latinamerika – Aktier er på 10 pct. år til dato. De latinamerikanske fonde tabte i snit godt og vel 50 pct. af formuerne i 2008, og blev dermed ikke ramt lige så hårdt som de russiske fonde.

Regionen er primært dominerede af den Brasilianske og Mexicanske økonomi, der på nuværende tidspunkt befinder sig i to forskellige situationer. Den Brasilianske økonomi ser grundlæggende solid ud, økonomien er selvfølgelig mærket, men den klare sig fortsat fornuftigt, sammenlignet med de mere eksporttunge økonomier. Centralbanken har været en aktiv spiller i forhold til at stabiliserer økonomien, renten er faldende og centralbanken har formået at styrke den brasilianske real. Forventningerne er at vi fortsat vil se faldende renter i Brasilien, hvilket vil virke stimulerende for økonomien.

Situationen ser lidt anderledes ud i Mexico, da landet er storeksportør til USA, en eksport der på nuværende tidspunkt er voldsomt underpres. Det bliver derfor næsten uundgåeligt for Mexico, at komme uden om en egentlig recession. Centralbankens våben er heller ikke nær så skarptslebne som de brasilianske, da Mexico i forvejen kommer fra et lavt renteniveau.


Landene mod øst

Landene i Østeuropa er ikke rigtigt kommet med i den rebound der på det seneste har præget flere af de øvrige nye markeder. I Østeuropa er der fortsat mange usikkerhedsmomenter, for såvel politiske som monetære og konjunkturmæssige. Markant pres på de østeuropæiske valutaer siden årets start, har trukket situationen i en negativ retning, og mange af landene i regionen kæmper i øjeblikket med to cifferede underskud på betalingsbalancerne, og stor gæld til udlandet. Særligt den store andel af gæld i udenlandsk valuta, rammer regionen ekstra hårdt, når den lokale valuta er under pres, og gælden dermed øges.

Recessionen i EU landene påvirker ligeledes Østeuropa i en negativ retning, i og med EU generelt er de østeuropæiske landes største eksportmarked, samt største finansieringskilde. De udtørrede kreditmarkeder mindsker østeuropæernes lånemuligheder, og har dermed også en negativ indvirkning på den fremtidige vækst i regionen.

Samlet set er der store forskelle på hvordan de enkelte nye markeder har taklet krisen, og der vil også være forskelle på afkastet i regionerne i den nærmeste fremtid.

Top 10 ÅTD afkast - Nye markeder fonde
Fondnavn Morningstar Kategori™ Managerens navn Morningstar Rating™ Afkast ÅTD
Alfred Berg Rusland Rusland - Aktier Jan-Olov Olsson 4 23,9
Sydinvest Latinamerika Latinamerika - Aktier Niels Skovvart 5 12,8
Sydinvest-BRIK Globale Nye Markder - Aktier Niels Skovvart 3 12,5
Nordea Invest Latinamerika Latinamerika - Aktier Ej oplyst - 9,7
Handelsinvest Latinamerika Latinamerika - Aktier Ej oplyst - 9,6
Jyske Invest Latinamerikanske Aktier Latinamerika - Aktier Jan Nellemann 4 9,6
BankInvest Latinamerika Pension Latinamerika - Aktier Nikolaj Lippmann 3 8,5
Nordea Invest Østeuropa Europa Nye Markeder - Aktier Ej oplyst 3 7,8
Nordea Invest Emerging Markets Globale Nye Markder - Aktier Ej oplyst 3 7,6
Danske Invest Latinamerika Latinamerika - Aktier Devan Kaloo 4 7,0

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Fleron Hansen  

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser