Kinesisk beslutsomhed giver pote

Den kinesiske regering var blandt de første til at introducere en bred stimuleringspakke til økonomien, og de seneste nøgletal tyder på, at det har kunne betale sig at være hurtigt ude.

Facebook Twitter LinkedIn

Verdens tredjestørste økonomi Kina har været på noget af en vækstmæssig rutsjetur. I 2007 havde den kinesiske økonomi en vækst på 13 pct. sammenlignet med året før, i 2008 faldt væksten så til 9 pct., det laveste niveau i syv år. De seneste prognoser fra den internationale monetære fond peger på en nedgang i den kinesiske vækst i 2009, til 6,7 pct. Holder denne prognosen vil der være tale om noget nær en halvering af den kinesiske vækst indenfor bare to år.

I perioden er Kina blevet ramt af den globale krises barske realiteter, og har på denne baggrund måtte se industrien miste op imod 20 mio. arbejdspladser, efter eksporten nærmest

er kollapset. I november 2008 var den kinesiske regering dog blandt de første til at iværksætte en redningspakke på hele 585 mia. dollar, for at modvirke den kraftige opbremsning i økonomien. Kina har i det hele taget formået at handle hurtigt og resolut i forbindelse med finanskrisens påvirkning af landets økonomi. Den kinesiske regering er allerede godt er i gang med at stimulere efterspørgslen, blandt andet ved at øge det offentlige forbrug massivt, med omfattende udvidelser af infrastrukturen, som eksempelvis nye kraftværker, jernbaner og veje.

Den 5. marts holdt den kinesiske Premierminister Wen Jiabao sin årlige tale til parlamentet, hvor han forsvarede regeringens vækstmål for 2009 på 8 pct., som er 1,3 pct. højere end IFM’s prognoser. I første omgang vælger Wen ikke at sætte flere penge i stimuluspakker på nuværende tidspunkt. Krudtet holdes dermed tørt til senere, mens Wen forudsiger at den kinesiske økonomi vil glide ud af den globale recession, som følge af regeringens i forvejen utallige tiltag. Kina er da også fortsat den eneste af verdens top fem økonomier, der genererer positiv vækst.

De kinesiske aktiemarkeder har taget godt imod de positive signaler. I starten af marts oplevede Shanghai Composite indekset den største daglige stigning siden november måned, hvor regeringen offentliggjorde den store stimuleringpakke. Siden årsskiftet er dette indeks steget mere end 20 pct. på de positive forventninger til de afledte effekter af regeringens stimulering pakke. Det placerer indekset blandt de mest stigende i 2009.

De fem danske fonde med fokus på kinesiske aktier, har da også klaret sig væsentlig bedre end gennemsnittet siden årets start. Sammenlignes afkastene eksempelvis med fondene i Morningstar kategorien ”Danmark – Aktier”, ligger de danske aktiefonde, som minimum, med et tab år til dato, der er dobbelt så højt som den ringeste af Kina fondene.


Foranstaltninger virker

Positive signaler, der kan underbygge Premierminister Wen’s forventninger, er da også så småt begyndt at kigge frem. Kinas vækst har i de forgangne år været drevet af stor efterspørgsel efter varer fra hele verden, så det er ikke tilfældigt at Kina også kaldes for verdens fabrik. Det kinesiske indeks for produktionsaktivitet viste i februar 2009 fremgang, da indekset steg til 49, fra at have været helt nede på 38,8 i november 2008. Et tal under 50 viser en formindskelse af produktionen, mens et tal over 50 viser en forøgelse. Den kinesiske produktionsopgørelse fra februar viser altså fortsat en stagnerende produktion, men det kunne se ud som om at den stærke nedtur tilbage fra november 2008 er bremset.

Den finansielle krise har generelt haft en anderledes påvirkning på Kina, end på den vestlige verden. Kina er hårdt ramt af faldende eksport, men hvor stort set alle andre lande har oplevet et markant fald i finans- og kreditsektoren, så har Kina faktisk her oplevet det modsatte, nemlig en markant vækst i sektorerne siden september 2008. Der bliver også fortsat lånt penge ud til investeringer i stor stil, i januar måned blev det til et rekord stort beløb på 237 mia. dollar, blandt andet som følge af de massive investeringer i infrastrukturen.


Marts og april bliver afgørende

De kommende måneder bliver afgørende for om man for alvor kan begynde at konkludere på, om Kina kan begynde at se afslutningen på den finansielle krise i horisonten. Hvis marts tallene for den kinesiske produktion fortsætter de seneste måneders fremgang, vil vi for første gang siden krisens indtog, igen se vækst i den kinesiske produktion.

I første omgang vil dette naturligvis være en konsekvens af de store indenlandske investeringer den kinesiske regering fortager, men på sigt kan et styrket Kina uden tvivl være en vigtig brik i det puslespil der skal lægges inden verdensøkonomien igen kan sættes i gear.

Lande som Kina og USA hænger tættere sammen end man lige skulle tro. Eksempelvis er Kina den største indehaver af amerikansk statsobligationer, og i 2008 finansierede Kina således hele 696 mia. dollars af den amerikanske statsgæld. At Kina bliver styrket, og eksempelvis fortsat har mulighed for at optage store dele af den amerikanske statsgæld, er en central faktor for, om det også vil lykkedes præsident Obama at bringe USA på ret køl igen.

Danske fonde med fokus på Kina
Fond År til dato afkast
Danske Invest Kina 0,22
Nordea Invest Kina -0,68
Jyske Invest Chinese Equities -1,60
Jyske Invest Kinesiske Aktier -2,67
Handelsinvest Kina -3,97
Top fem fonde fra Morningstar kategorien " Danmark Aktier"
Fond År til dato afkast
Dexia Invest Danske Small Cap Aktier -7,01
Danske Invest Engros Danske Small Cap Aktier -8,21
Smallcap Danmark -9,50
Nordea Invest Special DK Aktier Fokus -9,99
Sydinvest Danmark -10,18

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Fleron Hansen  

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser