Vi er i øjeblikket ved at undersøge nogle problemer, der påvirker adgangen til nogle artikler og sider på vores hjemmeside. Vi undskylder for ulejligheden og arbejder på at løse problemet så hurtigt som muligt.

Værdifulde erfaringer kan gøre os til bedre investorer

Kriser har vi set før, men det er vigtigt at huske dem og de erfaringer de giver os, for at blive en bedre investor.

Facebook Twitter LinkedIn

En af de vigtigste ting man kan gøre for at blive en bedre investor, er at være opmærksom på sine fejltagelser, og tage ved lære af dem. Det seneste års begivenheder er på et eller andet plan kommet bag på de fleste af os, og har ændret vores generelle syn på eksempelvis risikoen ved investering.


Kriser er en tilbagevendende begivenhed

Overordnet set, er der ikke noget nyt at økonomien med jævne mellemrum udsættes for finansielle kriser af den ene eller anden art. Vi har tidligere set eksempler som den hollandske tulipan krise i 1700 tallet, børskrakket i 1929, sorte mandag i 1987, den europæiske valutakrise i

1992 og ikke mindst It-boblen i 2000. Oven på en hver finansiel krise følger der offentlige reguleringer og øget tilsyn, for at mindske risikoen for at noget lignede kan forekomme igen.

Afslutningen på den nuværende krise vil vi se, når primært ejendoms- og aktiemarkedet er faldet tilbage til et niveau, der gør at investorerne ikke længere kan holde sig ude, og derfor søger tilbage i markedet. Når dette sker, vil vi se en ny opgangsperiode begynde, og vi vil dermed igen have kurs imod et nyt bump på vejen ude i fremtiden. Regulering kan ikke dæmme op for spekulationen, som i sidste ende er det der fører til finansielle kriser.


Vigtige erfaringer

Man kan dog lære meget af en krise som den nuværende. De erfaringer man gør sig, kan vise sig at blive værdifuld viden i forbindelse med de valg man som investor skal træffe fremover, altså hvis man vel og mærket husker dem, og ikke lader sig blinde af en ny optur.


Læg ikke for meget i den seneste udvikling

Historiske afkast ingen garanti for fremtidige afkast. Investorer har dog alligevel en tendens til at lægge stor vægt på den seneste udvikling, når der træffes investeringsbeslutninger. Dette er selvfølgeligt et problem i og med dagen i dag, ikke nødvendigvis fortæller os noget om i morgen. Det kan investorerne der sværmede om It-aktierne i 1999 og 2000 i hvert fald skrive under på, da de led store tab, fordi de gik ud fra at de gode tider ville vare ved.

Dette er værd at huske, når man som investor investerer i de aktiver, der den seneste tid har givet gode afkast, om det så er ejendomme, råvarer, eller nogle af de nye markeder. De store udsving på de givende markeder er netop en påmindelse om at fortidens afkast, ikke er en garanti for det fremtidige afkast.


Verden er tæt forbundet

Da krisen så småt begyndte at rulle, var der en forventning om at et land som Kina, ville være i stand til at fortsætte ufortrødent med meget høje vækstrater, på trods af, at de vestlige lande måtte sænke farten. Dermed håbede man at en dyb verdensomspændende krise kunne afblødes, ved at Kina så at sige kunne agere verdens vækstmotor, og trække økonomien i gang igen. Forventningerne har dog vist sig ikke at holde, og her mere end et år inde i krisen, er den kinesiske vækst stærkt på retur.

Kina har i mange år fungeret som den vestlige verdens fabrik, så i og med at væksten og den generelle efterspørgsel har været for nedadgående i disse lande, har Kina selvsagt ikke kunne fortsætte som før, på trods af den store indenlandske efterspørgsel.

Verden hænger altså sammen i en sådan grad, at det kan være svært at diversificere sig uden om en krise som denne, blot ved at sprede sine investeringer over forskellige geografiske forhold. I stedet er det primært den generelle risiko i investorens portefølje, altså fordelingen mellem aktier og obligationer, der er afgørende for hvordan investeringen har klaret sig igennem krisen.


Disciplin er afgørende

Krise eller ej, så er det enkle faktorer der er med til at afgøre om en investor er succesfuld. Man behøver heldigvis ikke at være et geni for at blive en succesfuld investor, som Warren Buffett har udtrykt det, så har succes i investering intet med IQ at gøre. Det handler i langt højere grad om at være i besiddelse af et temperament, der gør at man kan kontrollere den trang der ofte bringer andre investorer i problemer. Formår man ifølge Warren Buffett at beskytte sine investeringer imod sig selv, og undgå at handle ud fra instinkter, er man nået et godt stykke af vejen imod at blive en succesfuld investor. Disse psykologiske guldkorn fra en af verdens rigeste mænd, er dog på mange punkter svære at følge, da det jo i bund og grund handler om at kontrollere den menneskelige grådighed.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Fleron Hansen  

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser