Japan er bare anderledes

De japanske aktiefonde var blandt vinderne i 2008, på trods af den finansielle krises stærke indvirkning på Tokyo.

Facebook Twitter LinkedIn

Det er bestemt ikke dårlige nyheder der har manglet fra Japan den senere tid. Nyhederne er kommet i en lind strøm, fra både den økonomiske og politiske scene. På trods af dette var de japanske aktiefonde blandt dem der tabte mindst i rædselsåret 2008.

Først og fremmest skal de japanske fondes fornuftige resultater i 2008, ses i forhold til yennens himmelflugt i det sidste halvår af 2008. Efter at have ligget i et niveau på mellem 4,5-5,0 kr. i de seneste år, koster 100 yen i dag mere end 6,25 kr. Da de danske Japan fonde typisk ikke foretager valuta afdækning, har yennens styrkelse overfor den danske krone, altså påvirket afdelinge

rnes afkast positivt.

Sammenligner man afkastet på børsen i Tokyo målt i yen, med afkastet på de øvrige store børser, har de japanske aktier tabt terræn i 2008, stort set på højde med disse.

Den stærke stigning i yennen, udspringer ikke af gode japanske nyheder, i stedet er det den globale finanskrise, der har bevirket at et tidligere udløb af kapital fra Japan, er blevet vendt til et indløb. Både japanerne selv, og udenlandske spekulanter har flyttet kapital tilbage til Japan. I praksis har der blandt andet været tale om store hedgefondes spekulation i yen, der på grund af finanskrisen, er blevet tvangsindløst, og dermed markant har øget efterspørgslen efter yen.

De japanske nøgletal viser også tydeligt at Japan bliver trukket med ned i den USA ledede recession, som i øjeblikket lægger en dæmper på investeringer og forbrug i hele verden. Japans store industrikonglomerater har det svært, og de seneste regnskaber varsler en brat opbremsning i virksomhederne.


Politisk ustabilitet

I september 2008 blev regeringspartiet LDP’s nye leder Taro Aso valgt som Japans nye premierminister, ved et valg i repræsentanternes hus. Dermed er Taro Aso den tredje premierminister i Japan, på ikke meget mere end halvandet år.

Den politiske situation kan altså med rette betegnes som usikker, mens LDP sidder med flertallet i repræsentanternes hus, er det oppositionspartiet DPJ der besidder flertallet i det japanske overhus, hvilket ikke er uden problemer for premierministerens handlefrihed. Trods store uenigheder omkring den politiske og økonomiske linje, lykkedes det dog i januar at få det japanske parlament til at vedtage premierministerens seneste budgetteringer, til håndtering af den finansielle krise.

Den i forvejen usikre politiske situation forværres yderligere af, at der internt i de to partier udspiller sig magtkampe, da fløjene i de to partier ikke kan blive enige om fremtidens politik. Dermed risikerer den japanske politiske scene, uanset hvilket parti der vinder magten, at blive præget af splittelse mellem de konservative kræfter, og de mere reformvenlige politikere.

En mulig konsekvens af fløjkrigene kan i sidste ende blive en opsplittelse af de to store partier, hvorefter det vil blive vælgernes beslutning, hvilket vej den japanske politiske linje skal bevæge sig. Bliver det en realitet, vil det dog utvivlsomt medføre en længere periode med fortsat politisk ustabilitet. Med den global finansielle krises hærgen, har Japan ikke brug for usikkerhed, men derimod behov for en stærk og handlekraftig regering.

Den politiske udvikling er usikker, men sikkert er det dog, at der senest til september skal udskrives valg i Japan, hvorved den politiske magt igen får mulighed for at blive fordelt på ny.


Japan er anderledes

Udover de nævnte valutamæssige, og politiske årsager, bør man også huske på den historiske udvikling på det japanske marked. Det japanske markedet kom aldrig rigtigt med i 2006 og 2007, da mange andre af verdens børser leverede store stigninger. Det samme kan siges om det japanske boligmarked, der i årene inden finanskrisen oplevede faldende priser, mens vi i Danmark eksempelvis oplevede nærmest boble lignende tilstande.

En optimist kunne udtrykke de manglende resultater i Japan de senere år, som en mulighed for at komme stærkt igen, når verdensøkonomien vender oven på den finansielle krise. Det ser dog ud til at Japan går en svær tid i møde. Ikke alene sætter den stærke yen eksporten til Japans største eksportmarked USA under pres, men den politiske usikkerhed er også væsentlig. Skal Japan overraske positivt, skal der en hvis grad af politisk nytænkning til.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Fleron Hansen  

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser