Ingen nåde til Unit Link investorer

Der kom ikke noget opsving i slutningen af 2008, så investorernes pensionsopsparinger i Unit Link fortsatte med at svinde kraftigt ind i fjerde kvartal.

Karsten Henriksen 26/01/2009
Facebook Twitter LinkedIn

Der har tidligere været katastrofale år på de finansielle markeder, men i forhold til pensionsinvestorer i Unit Link ordninger blev 2008 et år uden sammenligning. Det hænger blandt andet sammen med, at denne pensionstype først kom frem i halvfemserne. Tidligere var pension noget med garanterede kontorenter og bonusreserver, som var med til at udligne afkastet fra år til og sikre positive afkast hos investorerne hvert år. I Unit Link sker der ingen udligning, her får investorerne det direkte afkast fra de fonde de har valgt. Det har givet høje afkast i gode år, men sidste år gav det til gengæld store tab i opsparingerne.

Her på siden

er vist hvad tre forskellige investortyper har fået i afkast, hvis de havde investeret på samme måde i hvert af de syv kommercielle pensionsselskabers Unit Link ordninger, herudover er Folkebørsen inddraget, da den principielt er Danmarks største Unit Link ordning.

Investorer med en aktieandel på 80 pct. af porteføljen er de hårdest ramte med tab på mellem 34,0 og 37,2 pct. af formuen sidste år og det til trods for, at investeringerne var fornuftigt spredt ud på mange fonde fra forskellige investeringskategorier. Som det ses i tabellen med merafkast her på siden, så gav aktiekategorierne, der indgår i porteføljerne mellem -29,8 og -52,4 pct. i afkast sidste år. Bedst gik det for japanske aktier og dårligst gik det for aktier fra nye markeder og Danmark. Selv på obligationssiden var der betydelige tab i højrente obligationerne på -30,0 pct. De fleste højrentefonde i de danske pensionsordninger klarede sig dog betydelig bedre end deres kategori, men tab kom de ikke udenom. De danske obligationer havde til gengæld deres bedste år siden 2002, så både de korte og lange af slagsen trak op i porteføljerne.


Obligationer løftede

Den positive udvikling for de danske obligationer har givet et betydeligt løft i porteføljerne med en højere obligationsandel. I porteføljerne med 50 pct. i obligationer er der stadig store tab på grund af aktieandelen, men tabene er mindsket og ligger mellem -18,4 og -20,6 pct. I den forsigtige portefølje med kun 20 pct. i aktier og resten i obligationer er tabene begrænset til i omegnen af minus fem pct. Det er ganske givet de færreste, der har en så forsigtig profil, da man typisk vælger Unit Link for at få en højere aktieandel. Investorerne bliver imidlertid ældre, også dem i Unit Link, og med tiden vil de ønske at trappe aktieandelen ned.

Det er tydeligt at forholdet mellem sikre obligationer og aktier er afgørende for risikoen og afkastet når man investerer. Derimod er forskellen for samme investortype i de forskellige Unit Link selskaber betydelig mindre, hvis de selv sammensætter porteføljen. Det skyldes risikospredningen. Når man sammensætter en bred portefølje af fonde, så vil der ofte være både gode og mindre gode fonde med fra hvert selskab, således at det samlede resultat ikke varierer betydeligt mellem pensionsselskaberne.

Men der er faktisk betydelige variationer i praksis. De fleste investorer i Unit Link, ender med at vælge pensionskassens egne sammensætninger eller anbefalinger af fonde. Dermed skal investor ikke bekymre sig om hvordan porteføljen skal sammensættes, men alene bestemme sin risikoprofil og tidshorisont og så vælge lige netop den portefølje der passer. Vælger man selskabernes egne porteføljer skal man se sig godt for. Der er nemlig betydelig forskel på hvordan de enkelte selskaber vælger at sammensætte investeringerne og dermed er der ligeledes stor forskel på afkastet. I de syv selskabers porteføljer med høj risiko ligger afkastet for 2008 mellem -24,4 og -38,9 pct., dvs. en forskel på hele 14,5 pct.point. Forskellen er naturligvis mindre i de forsigtige porteføljer der ligger mellem -5,5 og -12,5, men alligevel er den på hele 7 pct.point på bare et år. Man kan således som samme investor ende op med vidt forskellige porteføljer afhængig af hvilket selskab man vælger at være kunde i. Selskaberne der har satset mere på aktier og eksotiske markeder har kunnet sole sig i flotte afkast de tidligere år, men er til gengæld blevet ramt relativt hårdere i 2008 da markedet for alvor vendte.

Her tre uger inde i det nye år, har uroen på de finansielle markeder endnu ikke lagt sig. Der kommer i øjeblikket en del skuffende regnskaber fra store international selskaber og samtidig bliver nøgletallene fra økonomierne ved med at skuffe. Meget tyder på at aktieinvestorerne går en lang og turbulent tid i møde.


Sådan har vi gjort

Beregningerne er fortaget på baggrund af et øjebliksbillede af Unit Link udbuddet ved ugangen af 2008. Der tages ikke højde for udskiftninger af fonde i afkastperioden. Der kan være specialfonde, interne puljer og modelporteføljer som Morningstar ikke har været i stand til at skaffe data på og som derfor ikke er medtaget i beregningerne.

Porteføljeafkastene er beregnet med udgangspunkt i Morningstars Kategorier. Er der eksempelvis i et program tre fonde under kategorien ’Danmark – Aktier’ er et gennemsnit af de tre benyttet.

I de få tilfælde, hvor en kategori ikke er repræsenteret i et program er der benyttet tal (Fed) fra de mest repræsentative fonde i programmet ud fra et forsigtighedsprincip om, at mindre risiko, fortrækkes frem for mere risiko når alternativer vælges.

Klik på billedet for større visning

Klik på billedet for større visning

Sådan er benchmark porterføljerne sammensat
Morningstar Kategori™ Forsigtig Moderat Vækst
Danmark - Aktier 10% 10% 15%
Europa Large Cap Blend - Aktier 5% 10% 20%
Globale Large Cap Blend - Aktier 5% 20% 20%
Japan Large Cap - Aktier - 5% 10%
USA Large Cap Blend - Aktier - 5% 10%
Globale Nye Markeder - Aktier - 5%
EUR Højrente - Obligationer - 5% 10%
DKK Øvrige - Obligationer 15% 10% 10%
DKK Korte - Obligationer 65% 35% -

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser