Finans trak tykke spor gennem tredje kvartal

Den finansielle krise har været forsidestof i mere end et år nu, og tredje kvartal var ingen undtagelse.

Facebook Twitter LinkedIn

I årets tredje kvartal fortsatte den finansielle sektor med at dikterer udviklingen. En lind strøm af negative nyheder har præget avisforsiderne, og selskaber i den finansielle sektor er stribevis løbet ind i likviditets problemer. Flere selskaber er i den forbindelse blevet opkøbt, eller har modtaget en håndsrækning fra nationalbankerne, der har haft travlt i tredje kvartal. I Danmark, er Roskilde Bank, der i starten af oktober gennemgik de første frasalg, efter Nationalbankens overtagelse, da bankens filialnet blev solgt, til tre forskellige banker.


Råvarerne falder tilbage igen

I perioden har vi set et generelt fa

ld i råvarepriserne, blandt andet olien er tilbage på et niveau lige under de hundrede dollar. Selvom faldende oliepriser leverer et bidrag, i forhold til at få bragt inflationen under kontrol, er niveauet på lige under hundrede dollar, stadigvæk historisk højt. I starten af 2007 var prisen på en tønde råolie til sammenligning nede i 50 dollar, altså næsten halvdelen af i dag, på trods af den seneste tids faldende råvarepriser.


Biotek flyver højest

I det forgangne kvartal er der realt kun to af Morningstars aktiekategorier der har leveret et positivt afkast. Der er tale om de to sektorkategorier Bioteknologi og Sundhed. Bioteknologi er kvartalets højdespringer med et gennemsnitligt afkast på hele 11,63 pct. Mens sundhed har præsteret et afkast på godt og vel det halve.

Der findes to rene bioteknologifonde hos de danske foreninger. Det er Danske Invest Bioteknologi og Bankinvest Bioteknologi Aktier. Biotekselskaber er kun i mindre grad konjunkturafhængige, da det oftest er nyheder vedrørende selskabernes forskning der er udslagsgivende i forhold til kursudviklingen på de enkelte biotekselskabers aktier.

I den anden ende af tabellen har de nye markeder haft det rigtig svært. Kategorien Nye markeder aktier tabte 15 pct., mens det gennemsnitlige afkast på fondene med fokus på latinamerikanske aktier har tabt hele 17 pct. At de nye markeder rammes hårdest, når krisen for alvor spidser til, er der ikke noget mærkeligt i. Først og fremmest rammer det de nye markeder hårdt, hvis det ikke er muligt at holde væksten oppe i et højt gear, især i perioder med stigende inflation. Yderligere er det naturligt for investorer at nedbringe risikoen på investeringerne i nedgangstider, de ofte mere risikofyldte investeringer i de nye markeder, påvirkes altså også af den ringere risikovillighed hos investorerne.

Obligationsfondene har over en bred kam klaret sig bedre end aktiefondene i tredje kvartal. Den øgede kreditrisiko har styrket obligationerne. Når risikoen er størst, søger investorerne imod de sikre, og mindre svingende investeringer. Hele usikkerheden omkring boligmarkedet, gør dog at eksempelvis realkreditobligationer ikke for alvor har fulgt med de statslige papirer opad.


Et kig imod sidste kvartal af 2008

Udsigterne til årets sidste kvartal er meget usikre på nuværende tidspunkt. Den første uge af fjerde kvartal har budt på rekord store fald på de globale finansmarkeder. Det danske indeks OMXC20 oplevede det største fald i indeksets historie, da det tabte 11 pct. på en dag, efter den danske redningsplan blev præsenteret mandag.

Flere lande har som Danmark lanceret redningspakker rettet imod den finansielle sektor, suppleret med en globalt koordineret rentenedsættelse på 0,5 pct., der er blevet en realitet, bliver det spændende at følge udviklingen, og se om de nuværende tiltag kan påvirke udviklingen, eller om der skal mere til.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Fleron Hansen  

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser