Black Monday, part II, og dystre markedsudsigter

Et dramatisk kvartal sluttede af med en rekord af den kedelige slags. Udsigt til fortsat trykket stemning i 4. kvartal også.

Facebook Twitter LinkedIn

De finansielle markeder var også i tredje kvartal under pres. Som helhed blev det ikke til noget dramatisk fald, eftersom verdensindekset tabte 4,9 pct. igennem kvartalet, men meget er alligevel forandret. Det blev til tre historiske måneder for de finansielle markeder. Dag til dag kurssvingningerne var nådesløse, de økonomiske og politiske vinde som dannede rammen for kursudviklingen for aktierne var på en gang meningsfulde, men også nervepirrende, den generelle økonomi er fortsat i lavt gear og vil presse indtjeningsmarginalerne for mange selskaber på kort sigt.


Black Monday, part II

Sidste mandag blev den værste da

g på det amerikanske aktiemarked siden den sorte mandag tilbage i oktober 1987. Det er altså over 20 år siden vi har set noget af samme kaliber. I absolutte tal mistede investorerne i mandags mere end 1.000 mia. dollars alene på amerikanske aktier, og det gør den 29/9 2008 til den værste dag nogensinde.

Mens akademikere stadig diskuterer hvad der forårsagede nedsmeltningen tilbage i 1987, er der denne gang ingen tvivl om årsagen. Dagen startede skidt og stemningen blev kun værre og værre som dagen skred frem. Europa vågnede op til nyheder om europæiske regeringer og nationalbankers redninger af flere finansielle institutioner i store vanskeligheder. Så kom nyheden om Citigroups hastearrangerede køb af Wachovia, en nyhed der nåede markedet kort inden de amerikanske børser åbnede. Senere på dagen blev Apple nedjusteret af flere aktiehuse. Markedet reagerede prompte og kvitterede med et kursdyk på næsten 17 pct. over dagen, og trak samtidig også adskillige andre teknologiaktier med sig i faldet.

Sidst men ikke mindst blev den amerikanske redningsplan på mere end 700 mia. dollars, der skulle opkøbe de mange dårlige realkreditlån, nedstemt i Repræsentanternes Hus. Lavinen var for alvor i gang, og stort set alt faldt. Aktier, obligationer og råvarer - bortset fra guld – dykkede. For aktierne endte USA dagen med et fald på 7,7 pct., Europa med 5,4 pct., Brasilien med hele 11,7 pct. og Rusland med næsten 9 pct.


Recessionen i 1990-1991

Det kan være nyttigt at se på historiske analogier i tider som disse. Det er ikke et perfekt match, men den amerikanske recession tilbage 1990-1991 kan give et brugbart historisk perspektiv. Dengang var økonomien også ramt af faldende ejendomspriser og mistillid til de finansielle markeder. I løbet af recessionen smed mange aktieinvestorer håndklædet i ringen og S&P 500 tabte næsten 20 pct. i slutningen af 1990. Men med forventninger om en vending i økonomien, kom markedet allerede stærkt igen i starten af 1991.

S&P 500 indgår i indekset af ledende økonomiske indikatorer, netop fordi aktiemarkedet generelt falder forud for en recession eller lavere økonomisk vækst bliver en realitet, og samtidig har tendens til at stige før væksten vender tilbage. Ved slutningen af 1993 var S&P 500 steget omkring 50 pct. siden bunden i 1990.


Lavere indtjening

Morningstar har taget konsekvensen af de triste markedsudsigter og nedjusteret vores forventninger til indtjeningen og pengestrømmene i 2008 og 2009 for hovedparten af de mere end 2000 selskaber som vi følger tæt, og især de selskaber som er mest følsomme over for det lavere blus i økonomien. Det påvirker vores værdiansættelse af selskaberne negativt. Hovedparten af en akties værdiansættelse er imidlertid baseret på langsigtede forventninger. Det er vores vurdering at den seneste tids turbulens med faldende markeder i takt med stigende usikkerhed om kortsigtede økonomiske udvikling har ramt aktierne unødigt hårdt. Vi skønner at flere aktier nu handles til attraktive priser for den langsigtede investor.

Blandt teleaktierne kan findes selskaber som Morningstar ser et potentiale i. Sektoren er defensiv af natur og telegiganter som France Telecom og engelske BT vurderer vi fortsat vil være i stand til at levere stabilt cash flow, også selvom vi vil se en forværret økonomisk afmatning i Europa. Der er også muligheder for at investere i sektoren og profitere på at en stigende andel af verdens befolkning benytter sig af mobiltelefoner. For eksempel nyder America Movil godt af en dominerende position i Latinamerika, hvor lande som Brasilien og Mexico er i kraftig vækst med stigende velstand i befolkningen.

I USA er telegiganterne AT&T og Verizon aktier faldet til niveauer som ikke er set siden midten af 2006. Selvom selskabernes trådløse forretning klarer sig fornuftigt, lægger konkurrenterne til stadighed større pres på indtjeningen fra fastnet telefonien. Vi tror denne tendens vil fortsætte og forventer at væksten i den amerikanske telesektor vil aftage. Af de to selskaber er Verizon mest eksponeret med fastnet, og udviklingen vil sandsynligvis ramme aktien hårdest.

Når amerikanske finansgiganter som Bear Stearns, Fannie Mae, Freddie Mac og forsikringsselskabet AIG tvinges i knæ og markedssituationen sammenlignes med depressionen i 1930’erne er der ingen tvivl om at det er hård kost for de fleste investorer. Hold hovedet koldt, gør ikke noget overilet, men sørg for at dine investeringer afspejler din reelle risikovillighed.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser