Er din investeringsforening på piller?

De hårdt prøvede sundhedsaktier er sluppet nådigt igennem turbulensen

Facebook Twitter LinkedIn

Med nedsmeltningen af finansielle aktier og rutsjeturen for råvarerelaterede aktier, kan man nemt overse hvad der i øvrigt sker på de finansielle markeder. Sundhedssektoren, som ellers har haft sine problemer at døje med i de senere år, har klaret turbulensen hæderligt og branchen oplever fornyet interesse fra investorerne.

Lavere vækst, sagsanlæg i horisonten og mindre turbo på udviklingen af nye produkter har trukket de fleste overskrifter i branchen. De traditionelle store medicinalselskaber har også haft mere end svært ved at levere efterfølgere til blockbustere som Viagra, Lipitor, Vioxx og Prozac, der var med til at gøre Pfiz

er, Merck og Eli Lilly til yndlingsaktier blandt vækstfokuserede investorer tilbage i de sene 90’ere.

Regnskabstallene fortæller tydeligt de ændrede og mere barske vilkår for medicinalgiganterne. Eksempelvis steg amerikanske Pfizers omsætning fra 13 mia. USD i 1998 til 52 mia. i 2004, men er sidenhen faldet tilbage til 48 mia. i 2007. Pfizer har heller ikke været i stand til at matche driftsindtjeningen på 14 mia. USD i 2004 i de tre efterfølgende år. Den lavere vækst i omsætning og indtjening gør at selskaberne har ændret karakter og sundhedsaktierne betragtes nu mere som valueaktier modsat de sene halvfemsere, hvor de konkurrerede med teknologiaktierne om at være de mest prominente vækstaktier.


Ramt på aktiekurserne

Aktiekurserne på sundhedsaktierne har ligget underdrejet i de senere år, idet investorerne gradvist har sænket værdiansættelsen af selskaberne i takt med et mere moderat salg og lavere vækst i indtjeningen. Pfizers price/earning lå fra 1998 til 2001 ofte væsentlig over 30, mens price/earning i dag ligger omkring 15. Pfizer blev også handlet til mere end ti gange omsætningen tilbage i 1998, mens aktien i øjeblikket handles til lidt mindre end tre gange salget.

Den lavere prissætning illustrerer at investorerne er opmærksomme på selskabernes lavere vækst. Dertil kan man lægge frygt for nationaliserede forhold med risiko for priskontrol på selskabernes produkter. Det vil slå igennem på bundlinjen i form af lavere indtjening for selskaberne i en branche som allerede er ramt af afmatning. Og er der noget som investorerne straffer, så er det usikkerhed, hvilket de senere års beskedne afkast i branchen vidner om.

Verdensindekset har over de sidste fem år belønnet investorerne med 5,2 pct. årligt, medens sundhedsaktierne i samme periode præsterede et negativt afkast på 1 pct. om året. Over tre år outperformede det brede verdensindeks sundhedsaktierne med 5,3 pct. point om året med udgangen af 2. halvår som skæringsdato.


Billige sundhedsaktier

Så er de beskedne afkast blandt sundhedsaktierne i tråd med branchens lavere vækst og indtjeningsmarginaler? Eller har vi set en overreaktion i markedet og er priserne faldet mere end berettiget, så aktierne nu handles under deres indre værdi? Med andre ord, så er spørgsmålet om sundhedsaktierne er blevet for billige?

Vi har set nærmere på hvordan Morningstar’s aktieanalytikere vurderer kurspotentialet blandt aktierne i sundhedsindekset MSCI World/HealthCare. Relativt til aktiernes vægt i indekset dækker Morningstar godt 60 pct. af dem. Af de i alt 58 selskaber i indekset som Morningstar følger tæt, er blot 15 selskaber pt. overvurderet, og det vægtede kurspotentiale blandt de analyserede aktier er 13,3 pct. De analyserede aktier i indekset handles altså i øjeblikket med en rabat i forhold til vores skønnede værdiansættelse af aktierne.

Af selskaber med størst estimeret kurspotentiale er eksempelvis aktier som UnitedHealth Group og Pfizer. Morningstars fair value pris på de to aktier er henholdsvis 53 og 31 USD, hvor de i øjeblikket handles til kurser på 28 og 18.

På helt kort sigt har den positive stemning omkring branchen også smittet af på aktiefonde med fokus på sundhedsaktier. I de sidste tre måneder har fondene i Morningstar kategorien ’Sektor Sundhed – Aktier’ i snit givet 8,9 pct. i afkast, hvorimod verdensindekset i perioden er nede med -8,0 pct. For hele året har kategorien indtil videre klaret sig næsten 13 pct. point bedre end det generelle marked.

Blandt danske fonde i kategorien har Multi Manager Health Care klaret sig bedst i år med et beskedent positivt afkast på 0,8 pct. Godt hjulpet på vej af en styrket dollar har den hentet mere end 14 pct. hjem til investorerne i de sidste tre måneder.

Noget tyder altså på fornyet interesse for klassens sorte får igennem de senere år i takt med at turbulensen på de finansielle markeder fortsætter med uformindsket styrke. Morningstar vurderer at sektoren generelt er undervurderet. Det er dog ikke ensbetydende med at kurspotentialet indfries og en niche som sundhedsfonde, bør altid kun udgøre en begrænset del af ens portefølje.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser