Biotek stærkt gennem krisen

Det seneste års økonomiske afmatning har ramt aktiemarkederne hårdt. Et kig på afkastet i udvalgte Morningstar kategorier vidner om markante fald i perioden. Der gemmer sig dog positive overraskelser blandt kategoriernes afkast.

Facebook Twitter LinkedIn

Biotekaktier er ofte blevet betegnet som rent bingospil i medierne, ikke desto mindre har disse leveret rigtigt fine resultater gennem det seneste år, hvor det resterende aktiemarked har været i vanskeligheder. På 1 års sigt har Morningstar kategorien ’Sektor Bioteknologi – Aktier’, leveret et afkast der er 16,98 pct. bedre end ’Globale Large Cap Blend – Aktier’, og hele 17,55 pct. bedre end ’Danmark –Aktier’. ’Sektor Sundhed – Aktier’ er også kommet godt fra den økonomiske afmatning, og har ligeledes klaret sig bedre end de to bredere kategorier.

5c5c5">

Morningstar Kategori 1 måneds afkast 3 måneders afkast 6 måneders afkast 1 års afkast 3 års afkast 5 års afkast
Sektor Bioteknologi - Aktier 12,42 10,62 5,62 -2,85 -1,88 2,00
Sektor Sundhed - Aktier 6,49 3,70 -2,78 -10,99 -3,59 1,30
Globale Large Cap Blend - aktier -0,10 -9,73 -9,53 -19,83 -0,91 4,61
Danmark - Aktier 1,76 -8,62 -2,77 -20,40 8,71 20,36
Fond 1 måneds afkast 3 måneders afkast 6 måneders afkast 1 års afkast 3 års afkast 5 års afkast
BankInvest Bioteknologi Aktier 13,30 7,62 2,94 -8,20 -0,95 0,80
Danske Invest Bioteknologi 15,55 12,39 8,82 0,14 3,17 6,02

Biotek er generelt en konjunktur uafhængig investering, hvilket da også er en del af forklaringen på det seneste års fine resultater. Selskaberne inden for biotek, skiller sig ud fra de store medicinal koncerner, ved at selskabernes værdi bygger på forventningen om opnåelse af en indtjening i fremtiden, ofte har selskaberne ingen løbende indtægt. Dermed er de afhængige af at løbende test resultater er positive og at eksempelvis et nyt lægemiddel kan opnå den påkrævede godkendelse. I flere tilfælde er biotek selskaber blevet nødt til at skrotte projekter der allerede er blevet postet et anselig million beløb i, for at starte forfra på ny. Et biotek selskabsværdi er altså direkte bestemt af hvilke projekter der ligger i selskabets pipeline, og hvor langt de er i udviklingsprocessen.

Processen der benyttes ved udvikling af nye lægemidler, består grundlæggende af tre faser, samt indledende test af produktets effektivitet og sikkerhed på dyr. Faserne fra 1-3 består alle af test på frivillige testpersoner. I hver enkel fase er der stor risiko for at produktet kan ende med at blive kasseret, af mange forskellige årsager. Det er kun et mindre antal produkter, i omegnen af 5-10 %, der kommer igennem alle tre faser, og ender som et færdigt lægemiddel.

De store medicinalkoncernens omsætning er i højere grad opbygget omkring løbende salg af patenteret lægemidler, når disse ofte milliard store patenter udløber, er medicinal selskaberne nødt til at erstatte dem med nye for at opretholde indtjeningen. Når et lægemiddelpatent udløber øges konkurrencen på det givne produkt voldsomt, når kopiproducenter får mulighed for at komme ind på markedet. Medicinalselskaberne er de senere år i højere grad begyndt at hente nye patenter uden for koncernen, og det er bestemt en medvirkende faktor til biotek sektorens fremgang, hvor mange af disse nye patenter hentes, enten gennem samarbejdsaftaler eller opkøb.

Biotekaktier er blandt de mest svingende aktier på markedet, så en biotekfond kan være et fornuftigt valg til at sprede risikoen over flere selskaber. På det danske marked findes to rene biotekfonde fra henholdsvis Danske Invest og Bank Invest, samt et antal fonde med fokus på sundheds aktier. Begge fonde har klaret sig flot det seneste år, men særligt den seneste måned er det gået stærkt, her ligger begge fonde med et to cifferet afkast, der er bedre end kategoriens. De fine afkast i de to danske biotek fonde er drevet af fremgang i flere af de store amerikanske biotekselskaber, der også vægter tungt i begge fondes porteføljer.

Investering i biotekfonde er stadigvæk en investering med en risiko over gennemsnittet, men det seneste års økonomiske afmatning, har givet et godt billede af biotekaktiernes konjunkturmæssige uafhængighed. Udviklingen i biotek fondene kan løbende følges på morningstar.dk

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Fleron Hansen  

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser