I årets andet kvartal tiltrak to temaer sig igen det meste af opmærksomheden; råvarepriserne og den nærmest uendelige strøm af negative nyheder fra den finansielle sektor. Heftige kursfald blandt kinesiske og indiske aktier var også iøjnefaldende, men til gengæld kom amerikanske aktier til en vis grad tilbage på sporet.
Sort guld højt til vejrs
De to bedste Morningstar kategorier i andet kvartal blev aktiesektoren Energi og råvarekategorien Derivater Commodities. De blev godt hjulpet på vej af tårnhøje oliepriser og forsatte prishop på fødevarer og metaller. Energifondene steg næsten 17 pct. i snit i kvartalet og fon
de baseret på råvareindeks lå lige efter med en stigning på godt 15 pct. Råvarefondene har givet det bedste afkast blandt alle Morningstar’s kategorier i år, da energifondene kom knap så stærk fra start i årets første måneder.
Kvartalets tunge fonde blev, ikke overraskende, dem med fokus på finansielle aktier. Fonde med mange finansaktier tabte i snit godt 10 pct. Dem der havde satset mest på de allerstørste banker blev hårdest ramt, hvorimod overvægte i forsikringsaktier og asiatiske banker generelt trak op i afkastet. De svære vilkår betød også at aktieudvælgelsen hos de enkelte fonde fik stor betydning. Amerikanske realkreditinstitutter og forsikringsaktien AIG var blandt de aktier man helst skulle undgå.
Ejendomsfondene klarede sig værre endnu. Aktiekategorien Europæiske Ejendomme, der investerer i børsnoterede ejendomsaktier fik en over tuden med et fald på næsten 14 pct. Faldet tog gradvist til i takt med fortsat strammere finansieringsvilkår og forøget usikkerhed om de reelle værdier i mange af selskabernes ejendomsprojekter. En tendens som også er slået igennem blandt danske ejendomsaktier, hvor flere af de største, herunder Nordicom og Sjælsøgruppen, er drattet mere end 35 pct. i kursværdi i år.
Investeringsstilen fik også betydning
Investeringsstilen fik betydning på afkastet i andet kvartal, og er man ikke tilpas opmærksom på ens aktuelle stileksponering, kan det også indebære en unødig stor risiko i ens portefølje fremadrettet. Valuefonde kom værst ud af kvartalet, da de typisk har mange finansielle aktier i porteføljen.
Bedre gik det for vækstfondene, der fortsatte de gode takter fra sidste år, og outperformede både value og blend fonde. Fonde med amerikanske vækstselskaber præsterede overordnet set positive afkast i et ellers vanskeligt marked. Det placerede Morningstar kategorien US Large Cap Vækst blandt de bedste i kvartalet.
Fondsafkast på tværs af regioner
Indien stod for et nærmest dramatisk fald i kvartalet på mere end 19 pct. og siden årets start er faldet nu oppe på 47 pct. i snit. Kategorien, Indiske Aktier, klarede sig bedst blandt alle i 2007 med et afkast på næsten 52 pct., men investorer som satsede på indiske aktier tilbage i januar sidste år, har alligevel haft et samlet tab på mere end 20 pct.
De barske kursfald skyldes bekymringer hos investorerne for stigende inflation og lavere vækst i landet. Samme faktorer spillede ind på kursudviklingen i Kina om end ved mere moderate kursfald på knap 5 pct. i kvartalet.
Råvareprisernes himmelflugt dikterede kvartalets bedste investeringsmarkeder verden over. Uden undtagelse var markeder rige på naturresurser blandt top performerne. Aktiekategorien Latinamerika steg 11 pct. i kvartalet og fonde med russiske og norske aktier fulgte godt efter og steg i snit 8,5 pct.
Lille comeback til amerikanske aktier
Amerikanske aktier har på kort sigt brudt med en kedelig trend, hvor de igennem flere år har haltet efter andre regionale aktiemarkeder. Fonde med amerikanske small og mid cap akiter præsterede nemlig et mindre comeback i andet kvartal. Kursfald i juni tog dog toppen af kursstigningerne, men sammen med vækstorienterede large cap fonde var der alligevel positive afkast til investorerne. Også blandt amerikanske aktier gik det værst ud over large cap value på grund af den høje eksponering mod finansielle aktier.
Kreditrisici boostede obligationsfondene
Hovedparten af obligationsfondene klarede sig bedre end aktierne. Investorer som tog kreditrisici blev belønnet i kvartalet, idet de højtforrentede obligationer med lavere kreditrating gav bedre afkast end de sædvanligvis mere sikre obligationer med højere ratings. Fonde med overvægt af virksomhedsobligationer gav som helhed også et bedre afkast end de bredere obligationskategorier og statsobligationerne.
Få et fuldt overblik over udviklingen i andet kvartal for danske fonde og følg de næste måneder på morningstar.dk