Olieprisens himmelflugt og den vedvarende energi

Siden starten af 2007 er prisen på råolie mere end fordoblet og det giver øget efterspørgsel efter vedvarende energikilder. Men kan man aflæse en direkte sammenhæng mellem oliepriser og eksempelvis aktiekursen i danske Vestas?

Facebook Twitter LinkedIn

De seneste 12 måneder er prisen for en tønde råolie eksploderet, med stigninger på mere end 100 pct. De tårnhøje oliepriser presser inflationen på verdensplan, og giver i stigende grad bekymringer hos blandt andet den europæiske central bank, som står i et dilemma mellem økonomisk opbremsning og stigende inflation i eurozonen.

De høje oliepriser er hjulpet på vej af OPEC landene, der tilsammen udvinder mere end 40 pct. af verdens råolie. I modsætning til tidligere, besluttede OPEC at fastholde produktionen ved seneste møde, og det er yderligere med til at stimulere prisudviklingen.

Selv med en oliepris pt. over 125 dollar pr

. tønde, har OPEC afvist at samles til et ekstraordinært møde, med henvisning til at næste planlagte møde ligger i september. Der er således ikke meget, der tyder på at olieprisen vil falde i den nærmeste fremtid, som følge af øget udbud.

Klik på billedet for større visning
Olie og Vestas

Når prisen på fossile brændstoffer stiger så voldsomt som tilfældet har været de seneste år, bliver det pludselig konkurrencedygtigt og rentabelt at investere i vedvarende energi og det giver øget efterspørgsel i branchen. Selskaber som blandt andet den danske vindmølleproducent Vestas, nyder godt af stigende efterspørgsel efter vedvarende energi og det kan aflæses i de betydelige stigninger i selskabets aktiekurs de senere år.

Vestas er verdens største producent af vindmøller, med en global markedsandel på 24 pct. Markedet for vedvarende energi, herunder vindmøller, har de senere år været inde i en konstant to cifferet årlig vækst. Væksten skyldes langtfra udelukkende teknologiske fremskridt, men i højere grad øget politisk opbakning til grøn energi, og ikke mindst de før omtalte kraftigt stigende omkostninger til fossile brændstoffer.

Af grafen her på siden fremgår det, at der historisk har været perioder hvor kursudviklingen på Vestas har fulgt samme udvikling som prisen på råolie, men i andre perioder har udviklingen været mindre ensartet. Den mest overordnede tendens har været at trenden i Vestas aktiekurs og olieprisen begge har været stigende. Statistisk set har det dog været vanskeligt at konkludere noget entydigt. Det kan der være flere forklaringer på, blandet andet fordi markedet for vindmøller er meget politiske bestemt på grund af offentlige subsidier, men også fordi Vestas som selskab har haft en række interne udfordringer og blandt andet har fået ny ledelse mm.

Klik på billedet for større visning
Danske energi fonde

På det danske marked er udbuddet af fonde med fokus på energi fortsat meget begrænset. Der er dog enkelte, der investerer bredt i selskaber fra energi branchen, eksempelvis fonden Investin Amber Energy Alpha. Fonden har placeret midler i flere af de førende aktører indenfor alternativ energi, herunder Vestas som i starten af 2008 vægtede hele 4,3 pct. i fondens portefølje. Lægges fondens positioner sammen, er der dog forsat en klar overvægt til positioner fra den traditionelle energi branche, herunder oliebranchen. Også den lille uafhængige investeringsforening Independent Invest har fornyelig lanceret en energi fond, som dog investerer i andet end vedvarende energi.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen danske fonde udelukkende med fokus på grøn vedvarende energi, tidligere har de danske investorer dog haft mulighed for at investere i alternativ energi. Fra 2001 til 2005 eksisterede fonden Bankinvest alternativ energi, der opnåede en beskeden kapital på 70 mio. kr. Fonden blev lanceret på et uheldigt tidspunkt og fik kun et kort levetid før den blev fusioneret ind i Bankinvest Teknologi.

Selv om der kun er få specialiserede fonde der fokusere på ny energi, så indgår selskaber som Vestas og lignende i mange både danske aktiefonde og globale aktiefonde. Vedvarende energi er et investeringstema der er meget fokus på og som der ganske givet fortsat vil være fokus på i en rum tid fremover. Det er en rigtig spændende sektor i rivende udvikling, som er værd at følge fremover.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Fleron Hansen  

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser