Volatile Kina

Der har været fart på de kinesiske aktier de senere år, men for godt seks måneder siden vendte udviklingen. Siden er det Kinesiske Shanghai Composite-index faldet til det halve.

Facebook Twitter LinkedIn

Da resten af verdens aktiemarkeder vendte pilen nedad omkring juli 2007, så det ud til at Kina kørte sit eget løb. Det var først nogle måneder senere at det kinesiske marked for første gang i flere år for alvor viste svaghedstegn, efterfølgende er det gået stærkt, og det kinesiske Shanghai Composite-index er faldet tilbage med 50 pct.

De seneste aktiefald i Kina, har været næret af frygten for at de kinesiske myndigheder skulle implementerer nye tiltag for at kontrollere inflationen, der er oppe på 9 pct. Tiltag af denne art kan nemlig meget vel gå ind og ramme de lokale erhvervsvirksomheder på indtjeningen.


Det Kinesi

ske markeds opbygning

Det Kinesiske marked er i høj grad drevet frem af den enorme indenlandske interesse for aktier. Med en inflation på omkring 9 pct., søger de kinesiske investorer imod de potentielt høje afkast på aktier, da opsparing på en bankkonto ikke giver et afkast svarende til inflationen.

Det Kinesiske aktiemarked har en særlig opbygning i forhold til hvad vi kender fra den vestlige verden. Overordnet set er det Kinesiske aktiemarked opbygget omkring A-, B- og H-aktier.

  • A-aktier handles i renminbi på børsen i Shanghai, og er underlagt restriktioner der gør at de primært kan handles af indenlandske investorer.
  • B-aktier handles i US-dollar på børsen i Shanghai, og kan handles af både inden og udenlandske investorer, uden restriktioner.
  • H-aktier handles i Hong Kong dollar på børsen i Hong Kong, uden restriktioner.

A-aktier har de seneste fem år kunne handles af udlændinge i et meget begrænset omfang. Den enorme indenlandske efterspørgsel efter aktier, har dog bevirket at prisfastsættelsen som den kendes fra de etablerede aktiemarkeder, ikke fungerer på det Kinesiske marked.

A-aktierne udgør hele 99 pct. af den samlede omsætning af Kinesiske aktier, derfor har B-aktierne igen meget begrænset indflydelse på prisfastsættelsen.

De Kinesiske H-aktier er dem, eksempelvis de danske Kina fonde investerer i. H-aktierne er, i modsætning til de indenlandske kinesiske aktier, prissat ud fra den rationelle investor adfærd som kendes fra alle etablerede aktiemarkeder. Derfor er der i mange tilfælde store forskelle i kursen, når det samme papir er noteret på både børsen i Shanghai og Hong Kong.

Med generelt lavere kurser på de samme papirer på Børsen i Hong Kong, har de seneste seks måneders nedtur ikke ramt de danske investorer med samme tyngde som de indenlandske kinesiske investorer.


De danske Kina fonde

De danske fonde med fokus på kinesiske aktier, har på trods af de seneste seks måneders kraftige nedtur, fortsat leveret virkelig flotte afkast på eksempelvis tre års sigt. På den helt korte bane, er der på ny kommet fart på de kinesiske aktier, med stigninger på op imod 20 pct. over den seneste måned.

Danske Kina fonde
Fonds navn Afkast 1 måned i pct. Afkast 3 måneder i pct. Afkast år til dato i pct. Afkast 3 år i pct.
Jyske invest Kinesiske Aktier Udb 18,0 -6,2 -20,2 143,4
Bankinvest Indien & Kina Udb 11,1 -10,6 -23,0 123,8
Danske Invest Kina Udb 9,1 -3,3 -15,5 88,5
Midtinvest Kina Udb 18,8 -5,6 -19,2 143,5

Nye tiltag

De Kinesiske aktiers comeback den seneste måned, skyldes primært, at China Securities Regulatory Commission, i april har været ude og proklamere forskellige tiltag i forhold til de Kinesiske aktieregler. Der har blandt andet været tale om en reduktion i beskatningen af aktier, hvilket i et land med så mange aktie hungrende investorer som Kina, kan løfte markedet i sig selv.

Med nye tiltag på vej, der ser ud til at hjælpe det kinesiske aktiemarked på rette vej igen, ser det ud til at den imponerende Kinesiske maskine, måske kan trodse resten af verden og fortsætte sin fine vækst. Det er dog vigtigt at huske på, at det kinesiske marked fortsat er et nyt marked, hvilket generelt medfører større risiko og volatilitet, sammenlignet med de etablerede markeder.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Fleron Hansen  

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser