Potentiale i Japan?

De sidste par år er samtalen gentagne gange faldet på Japan, når analytikerne har skulle udpege et marked med potentiale, dog uden er der for alvor er kommet fart på det japanske maskineri. Hvad er status på den japanske økonomi her i 2008, hvor den generelle verdens økonomi præges af usikkerhed?

Facebook Twitter LinkedIn

En god aktieinvestering kan gøres op på mange måder, men generelt er det især investorer der formår at være forudsigende der opnår de største afkast. Når et marked er i sin tidlige opsvingsfase, handler det selvsagt om at komme med på vognen fra starten af opturen. Men ofte ender det med at især private investorer jager historiske afkast, og dermed risikerer at komme for sent ind i et marked, når opturen har toppet.

Med det i baghovedet kunne det muligvis være interessant at kigge på det japanske marked. Japan er verdens andenstørste økonomi, men har de seneste år opbygget et væsentligt afkastmæssigt underslæb sammenlignet med de gl

obale aktiemarkeder generelt. Nedenstående tabel viser hvordan aktieindekset MSCI Japan har udviklet sig de seneste år sammenlignet med europæiske og globale MSCI indeks.

Japansk aktieindeks sammenlignet med Europæisk og Global indeks
Års afkast 2007 Års afkast 2006 Års afkast 2005 Års afkast 2004 Års afkast 2003
MSCI Japan DKK -14,67 -6,05 43,4 6,36 12,25
MSCI Japan JPY -11,33 6,09 42,94 9,69 21,55
MSCI EM Europe DKK 19,97 29,87 54,98 23,02 57,73
MSCI Euro DKK 7,04 17,76 21,58 8,39 15,14
MSCI World DKK 2,83 13,52 13,74 9,49 22,75

Som det ses var der i 2007 alene hele 17,5 pct. point forskel på afkastet i mellem det japanske og globale aktieindeks, opgjort i danske kroner. Den faldende japanske yen overfor euroen og dermed danske kroner har yderligere forstærket den negative udvikling på japanske aktier.

Alt andet lige ligger der muligvis et potentiale i Japan og venter på investorerne, et af de helt store spørgsmål er dog som altid hvornår timingen er rigtig?


Den japanske økonomis signaler

Selvom den japanske yen de senere år er svækket i forhold euroen, har den kraftige svækkelse af den amerikanske dollar i samme periode styrket den japanske yen overfor dollaren. Værdien af dollaren i forhold til yen er af stor betydning for den japanske økonomi, idet USA er blandt Japans største eksportmarkeder. En stærk yen overfor dollaren har dermed en negativ indflydelse på Japans eksport til USA, eftersom de japanske varer bliver dyrere at købe for amerikanerne. Modsat bidrager den styrkede yen til at nedbringe Japans samlede import udgifter. Hvilket indtil videre tilnærmelsesvis opvejer den faldende eksport, en styrket yen er derfor ikke i sig selv et problem for Japan på nuværende tidspunkt, hvor betalingsbalancen fortsat er forholdsvis upåvirket af situationen.

Forventningerne til den japanske økonomi i 2008 er en vækst på 1 pct., uden der ses overhængende faresignaler for en recession. Det virker ikke sandsynligt at Bank of Japan melder sig på banen med en eventuel rentesænkning, da Japans rente på blot 0,5 pct., i forvejen befinder sig på et forholdsvist lavt niveau på. Samtidig oplever Japan fortsat deflation i stedet for inflation, hvis inflationen renses for de øgede omkostninger til energi og fødevarer. Her i starten af andet kvartal 2008, peger alt på at den mindre opbremsning i den japanske økonomi primært skyldes internationale faktorer.

I løbet af 2008 vil den japanske yen med stor sandsynlighed styrkes yderligere overfor den amerikanske dollar, da der i markedet er forventninger om yderligere rentesænkninger fra den amerikanske centralbank. Om den japanske yen også skal styrkes over for euroen, afhænger meget af hvorvidt den europæiske central bank vælger at følge den amerikanske central bank og sænke renten i hen imod slutningen af 2008. På nuværende tidspunkt truer inflationensspøgelset Europa, så en sænkning af den europæiske rente er langt fra sikker.

En fortsat svækkelse af dollaren overfor yen, kan på sigt for alvor komme til at ramme Japan på eksporten, og dermed svække den japanske økonomi generelt. Dette scenario bliver aktuelt hvis det amerikanske forbrug fortsætter ned sammen med dollaren.

Bank of Japan har i begyndelsen af april 2008 udnævnt ny nationalbankdirektør. Det bliver den 58 årige Maasaaki Shirakawa, der skal navigere Japan igennem den økonomiske opbremsning vi oplever globalt i øjeblikket. Maasaaki har endnu ikke været ude med nogen markante meldinger om fremtiden, men det forventes at han vil fortsætte ad sammen sti som den tidligere nationalbankdirektør, som gik af midt i marts.


Pas på din eksponering

Inden man som private investor går ud og investerer i en af de dedikerede Japan fonde til porteføljen, bør man være opmærksom på sin totale portefølje eksponering imod Japan. I mange af de globale investeringsforeninger udgør japanske aktier i forvejen en væsentlig andel af porteføljen. En fond som eksempelvis Danske Invest Verden har i seneste portefølje investeret 8,8 pct. af sine samlede aktiver i japanske aktier. Har man allerede investeret i globale aktiefonde med fokus på value vil andelen placeret i japanske aktier i mange tilfælde være endnu større.

Det er altid muligt at gå ind her på Morningstar og se landefordelingen på en given fond, eller hvad din totale portefølje, er eksponeret imod.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Fleron Hansen  

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser