Skuffelser fra en gigant

Aktiemarkedet blev endnu en gang sat til vægs – denne gang med regnskabstal fra amerikanske General Electric

Facebook Twitter LinkedIn

Sidste fredag nåede endnu en dårlig nyhed de finansielle markeder. Et af verdens største selskaber, General Electric, leverede regnskabstal som var dårligere end ventet. Det slog bunden ud af aktiekursen der drattede mere end 10 pct. og mange andre aktier verden over fulgte trenden nedad.

GE er et industrikonglomorat hvis forretningsområder spreder sig lige fra udvikling af infrastruktur over media og underholdning til fremstilling af udstyr til sundhedssektoren. Årsagen til den lavere end forventede vækst og indtjening skyldes blandede resultater i de enkelte forretningsområder.

Bedst gik det for forretningsområdet infrastr

uktur. Infrastruktur indebærer udvikling og etablering af eksempelvis energiforsyning, rensningsanlæg og vindenergi. GE er en førende markedsaktør inden for flere af produkterne, og har oplevet en global vækst til især udviklingslandene. Væksten til de mindre veludviklede lande er et resultat af den øgede globalisering og integration som landene har til mere modne lande. Det øger udviklingslandenes behov for forbedret infrastruktur såsom veje, luftfart og energiforsyning. Denne del af forretningen bidrog med en vækst på 23 pct. i omsætningen i 2007 og forventningerne om fortsat markant vækst er intakt. GE lever højt på, at kun ganske få andre selskaber i verden kan levere samme ydelser.

Mindre godt gik det for selskabets finansielle services. Forretningsområdet blev ramt af udviklingen på de finansielle markeder, der strammede til i løbet af marts og foreløbig kulminerede med kollapset af Bear Stearns. GE formåede ikke at afslutte en række finansielle transaktioner, og det kostede på bundlinjen. Samtidig havde GE også stillet Wall Street i udsigt at flere erhvervsejendomme blev frasolgt porteføljen med pæne fortjenester. Men som for så mange andre ejendomme i USA er også erhvervsejendomme ramt negativt af udviklingen på boligmarkedet i USA i det forgangne år og det betød mindre plusser end forventet.

Af GE’s øvrige forretningsområder er produktion af behandlingsudstyr til sundhedssektoren, som i mindre grad er målrettet udviklingslandene, men på lang sigt vil profittere på flere ældre mennesker af den samlede befolkning. De seneste regnskabstal skuffede med et fladt salg og fald i indtjeningen på hele 17 pct. bl.a. som følge af lavere efterspørgsel og prispres på hjemmemarkedet. På længere sigt vurderes efterspørgslen efter GE’s scannings- og testudstyr intakt, idet GE’s også i dette forretningsområde nyder gavn af at kun få andre selskaber - og derved konkurrenter - producerer samme produkter.

Med den nuværende aktiekurs vurderer Morningstar at GE er attraktivt prisfastsat. Selskabet er aktuelt ratet med fem stjerner i Morningstars aktierating og fair value estimatet på GE er 42 USD. Hvis fair value kursen nås svarer det til et afkast på mere end 30 pct. relativt til den aktuelle kurs.

GE handles i øjeblikket til en price/earning på 15 og med en egenkapitalforretning tæt på de 20 pct. vurderes prisen at være middel for et over middel selskab. GE glimter også ved at have betalt udbytte hvert år siden 1899 og med den seneste stigning i udbyttet er det 22. gang i træk at GE hæver udbyttet. Udbyttet svarer til et direkte afkast på hele 3,9 pct., hvilket er højere end renten på den 10-årige amerikanske statsobligation.


GE i danske fonde

Som et af verdens største selskaber målt på markedsværdi er det naturligt at GE findes i mange danske aktiefonde. GE har en markedsværdi på hele 320 mia. dollars. Til sammenligning er markedsværdien på A.P. Møller Mærsk 45 mia. dollars.

Af de 49 danske aktiefonde der har investeret i GE ligger indeksfonden Sparindex US Value med den største andel på 5,9 pct. af porteføljen. Blandt aktivforvaltede fonde er det den to stjernede fond Lån & Spar Rationel Invest Nordamerikanske aktier, der har satset mest på GE.

Om regnskabet forklarer porteføljemanager for LSRI Nordamerikanske aktier, Ulrik Jensen, at det ikke kommer som den store overraskelse, at den finansielle del af forretningen har det svært, bla. drevet af yderligere afskrivninger på låneporteføljen og udskudte salg af forskellige aktiver. Men også industri- og sundhedssegmentet oplevede svagheder, både som følge af lavere ordretilgang og omkostningspres. Det vil ifølge Ulrik Jensen give GE nogle udfordringer på kort sigt med pres på marginalerne og indtjeningen, fordi det umiddelbart er svært at få disse pristigninger igennem hos kunderne.

Rgnskabet fra GE påvirkede de finansielle markeder negativt. Om årsagen til det forklarer Ulrik Jensen, at GE's udfordringer i høj grad afspejler hvad USA står overfor, nemlig fortsatte problemer indenfor finans, og stigende pres på marginalerne fra omkostningssiden hos en del industrivirksomheder.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser