Comeback til amerikanske vækstaktier i 2007

Mens de amerikanske vækstaktier kom flot igen i 2007, så var begivenhederne på den anden side af Atlanten med til at sende finansaktierne til tælling verden over.

Facebook Twitter LinkedIn

Subprime krisen gav genlyd i 2007 og har haft betydelig indflydelse på de finansielle markeder i året der gik. Som det ofte er tilfældet kan den amerikanske økonomi i den grad påvirke de globale markeder og 2007 blev ingen undtagelse. Vi har set nærmere på hvordan det rent faktisk gik i USA.

Ikke overraskende var finansielle aktier blandt de hårdest ramte. Mange amerikanere der reelt set ikke var kreditværdige har fået tilbudt lån til køb af fast ejendom. Men den dårlige kvalitet i de mange lån til kunder med tvivlsom betalingsevne indhentede finansaktierne i 2007 og kursfaldene tog til henover sommeren. Mange helt almindelige amerikanere mærkede derfor kreditkrisen på egen krop, og risikoen for et aftagende privatforbrug slog igennem på forbrugsaktierne.

Den amerikanske centralbankchef Ben Bernanke sænkede renten flere gange i et forsøg på at dæmme op for den negative udvikling, selvom nogle markedsaktører dog gerne havde set yderligere rentesænkninger. Men med den nuværende økonomiske situation, vil Bernanke fortsat afveje behovet for yderligere sænkninger kontra den potentielle risiko for stigende inflation der følger i kølvandet på rentefald.

Subprime krisen ramte især valueindeksene, hvor finansielle aktier vejer tungt, og de valueorienterede indeks gav også nogle af de laveste afkast i 2007. Værst gik det ud over Small-Value indekset der med mange ejendomsaktier i porteføljen blev ramt da luften fes ud af ejendomsmarkedet og flere års stigninger i ejendomsmarkedet ser ud til at ebbe ud.

I kontrast til det klarede de vækstorienterede indeks sig derimod ganske godt og profitterede på få finansielle aktier og en god spredning på brancher. Som det kan ses på Morningstar Markedsbarometer her på siden gav Morningstar’s amerikanske Mid-Growth indeks et afkast på 19,7 procent for året og vækstaktier gav som helhed et afkast på 13,8 procent. Afkastene er i dollars og ville i danske kroner være påvirket negativt af dollarkursern der faldt hen over året.

Det sure marked for valueaktier betød at flere investorer søgte i ly blandt de traditionelt mere sikre obligationer. Investorerne foretrak statsobligationer og andre obligationer med en højere kreditrating. Renten på den 10 årige amerikanske statsobligation faldt fra omkring 5,3 procent da den toppede i juni måned sidste år til godt 4 procent ved udgangen af året.


Brancheafkast

En lavere aktivitet for udstedelse af nye realkreditlån og stigende bekymring for kvaliteten i allerede udstedte realkreditlån betød at den finansielle sektor som helhed sluttede året i rødt. Morningstar’s Finansielle indeks faldt næsten 16 procent, og af de større positioner i indekset tabte Citigroup og Bank of America henholdsvis 44 og 19 procent i værdi, da de tog konsekvensen og nedskrev værdien af en række udlån. Morningstars aktieanalytikere vurderer ikke desto mindre, at de to selskaber i øjeblikket handles med et kurspotentiale på mere end 80 procent i forhold til selskabernes estimerede fair value kurs. Især Bank of America vurderer Morningstar som værende godt velpolstret til at afværge den værste subprime storm.


Følsomme forbrugsaktier

Udover de finansielle aktier er også Morningstar’s Forbruger Service indeks ramt negativt i løbet af året. Selskaberne i indekset beskæftiger sig med detailhandel, personlig pleje, rejser, restauranter, underholdningsaktiviteter m.m., og er generelt følsomme over for udsving i den økomomiske konjunktur.

Indeksets største aktie er butikskæden Wal-Mart, der alene i USA driver mere end 1.000 discount butikker og 2.500 supercentre, der er en kombination af supermarked og discount butik. Wal-Mart er især følsom over for et fald i amerikanernes forbrug. Stigende energipriser, boligsituationen i USA og højere lånerente som vi ser i øjeblikket kan påvirke privatforbruget negativt og slå igennem på Wal-Marts indtjening. En anden aktie i indekset er byggemarkedskæden Home Depot, der også er påvirket af den aktuelle boligsituation i USA. Indekset tabte godt fem procent i værdi i 2007.

Bedre gik det for energi og forsyningsselskaberne, der nød godt af stigende energipriser. Morningstar Energi indeks steg 37 procent for året. Indekset og sektorens ubetinget største aktie, olieselskabet ExxonMobil, nyder gavn af stordriftsfordele i en branche hvor større selskaber generelt set har gode konkurrencemæssige fordele.

Der er næppe den store tvivl om at begivenhederne i USA også i år vil få stor indflydelse på de globale finansielle markeder. Hvordan de amerikanske aktier klarer sig i 2008 må tiden vise, men man kan følge med på www.morningstar.dk og tage bestik af situationen og se hvordan de amerikanske fonde klarer sig.


Morningstar Markedsbarometer

Afkast på amerikanske aktier i 2007 i USD

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser