Julen står for døren og der er kun få handelsdage tilbage af 2007 og skønt meget kan ske på få dage – det har så levende vist sig i dette efterår – så er tiden inde til at gøre status over året der gik.
I modsætning til sidste år, hvor den overvejende del af fondene på det danske marked gav positive afkast, så har der været betydeligt mere drama i indeværende år. Nogle kategorier af fonde er faldet betydeligt i værdi, mens andre har leveret tocifrede positive afkast.
Ud af 293 danske aktiefonde har de 166 givet et positivt afkast i 2007, mens de 127 resterende faldt i kurs. Højeste afkast kom fra den kinesiske aktiefond fra Jyske Invest med over 47 pct., mens det laveste afkast kom fra den indirekte ejendomsfond fra Dexia Invest som faldt med 32 pct., så spændet har været betydeligt. Men selv inden for samme kategorier har der været endog stor forskel på afkastet i år.
De største afkast i 2007 er således atter kommet fra de såkaldte ny aktiemarkeder. Helt i front er fonde med kinesiske aktier, der har trodset kreditkrise og andre ubehageligheder og leveret afkast i omegnen af 44 pct. siden nytår. Men også eksotiske fonde med aktier fra Tyrkiet, Rusland, Latinamerika og Fjernøsten er buldret frem i år.
Nye markeder immune?
De markeder som er steget mest i år er ligeledes blandt de mest risikable, men hvordan hænger det lige sammen med kreditkrise og sure aktiemarkeder i efteråret? Når der er uro på aktiemarkederne vil det normalt være de mest risikable markeder og de markeder, som er steget mest op til urolighederne, som ligeledes falder mest når krisen kradser, men sådan har det faktisk også været i år, selvom det ikke umiddelbart kan ses af tabellen her på siden.
Når nu de risikobetonede eksotiske markeder alligevel har leveret de højest afkast i år, så hænger det sammen med, at de inden krisens udbrud var steget så meget, at selvom eksempelvis kinesiske aktier er faldet med over 20 pct. siden oktober, så ender de alligevel året med de højeste afkast.
Danske aktier tabte pusten
De senere år har det ligeledes været nye aktiemarkeder, som har ligget i toppen da året var omme, og det har de gjort sammen med danske aktier, som har leveret forrygende afkast specielt i fonde med fokus på små danske aktier. Kursfesten i de danske aktier er imidlertid slut for nu. I indeværende år der er faktiske indtil flere fonde med danske aktier som ligger i minus for året, endda helt ned til minus 13 pct. Omtrent to tredjedele af fondene med danske aktier har dog givet et positivt afkast på mellem nul og seks procent. I gennemsnit har danske aktier således givet nul i afkast og er derfor ikke længere at finde i toppen af listen.
Allerværst er det gået sektorfonde med fokus på europæiske ejendomsaktier. Disse har i snit mistet næsten en tredjedel af formuen i år. De bredere ejendomsfonde har mistet lidt mindre. 2007 blev et hårdt år for investorerne i japanske aktier, hvor specielt de små selskaber, såkaldte small caps, er faldet med i snit 22 pct. Men også de større japanske aktier er stået for skud.
Kreditkrisen udspringer af den finansielle sektor og den ellers så defensive sektor er således blevet hårdt ramt i år. Europæiske fonde med fokus alene på finansielle aktier er i snit faldet med over 12 pct. i år.
Stabilitet med obligationer
Når aktiemarkederne er usikre er der typisk sikker havn i danske obligationer og det var også tilfældet i år. Både kategorien med korte danske obligationer og øvrige danske obligationer har givet positive afkast i år på hhv. lige under 3 pct. og lidt over 1 pct.. Danske obligationer er med andre ord ikke en investering, som får porteføljen til at vokse op i skyerne, men de har gode egenskaber i relation til at skabe stabilitet i porteføljer og er med til at mindske risikoen betydeligt i kombination med aktier.
Skønt de mere eksotiske aktiemarkeder har ført an i årevis, bør man huske på, at sidste års vinder sagtens kan blive det næste års tabere, udviklingen i danske aktier viser i hvert fald, at kurven på et tidspunkt knækker og så er det en skam hvis man har satset for meget på det forkerte. Det kan derfor ikke siges mange gange nok, at man som investor bør sørge for en ordentlig spredning i porteføljen og ikke satse alt på et eller få risikable markeder. Det er vanskeligt at forudsige de kommende vindere og ligeså vanskeligt at udpege taberne – så hvorfor ikke gå det nye år i møde på fornuftig vis med en balanceret portefølje af fonde.