’Vær frygtsom når andre er grådige og vær kun grådig, når andre er frygtsomme.’ Nogenlunde sådan skrev Warren Buffet tilbage i 2004 i årsberetningen for sit investeringsselskab, Berkshire Hathaway, om sin investeringsfilosofi. Buffet er om nogen kendt for sine imponerende afkast, og Buffets investeringsselskab har i årtier skabt afkast, der giver de fleste baghjul.
Det kommer næppe bag på mange, at aktiemarkedet har været præget af store kurssvingninger på det seneste som følge af subprimekrisen, der får alvor rullede ud hen over sommeren. Mange investorer sidder måske noget yderligt på stolen for tiden og er nervøse for det virkelige omfang af den finansielle krise, og de konsekvenser det kan få for ens investeringsportefølje. Og det er endda med god grund. Finansielle aktier fylder nemlig rigtig meget i de danske investeringsforeninger. Faktisk udgør de i snit 23 procent - eller svimlende 65 mia. kroner – af alle danske aktiefonde, så nye markante nedskrivninger på lån i den finansielle sektor eller andre negative nyheder, vil få betydning for de fleste danske investorer.
Buffet’s porteføljejusteringer
Men hvad gør Warren Buffet egentligt i tider som disse? Hvis han skal være tro mod sit udsagn refereret indledningsvist, så bør han med den nuværende markedssituation efterhånden være lidt grådig. Buffet’s seneste porteføljejusteringer peger også i den retning. For mens bekymringerne om kreditkrisens påvirkning på finansielle selskabers indtjening forsætter ufortrødent, så har Buffet faktisk købt op i flere amerikanske banker. Det omfatter Bank of America, US Bancorp og Wells Fargo, og må opfattes som et udtryk for at Buffet ser de markante kursfald i især den finansielle sektor, som en anledning til at erhverve attraktive selskaber til fornuftige priser.
Buffet’s investeringsselskab ejer desuden store ejerandele i andre finansielle virksomheder, herunder Moody’s og American Express. Buffet’s samlede investering i de omtalte selskaber er på mere end 120 mia. kroner, eller næsten dobbelt så meget som alle danskere tilsammen har investeret i finansielle selskaber gennem investeringsforeninger.
Morningstars amerikanske aktieanalytikere vurderer at de fem nævnte selskaber fra Buffet’s portefølje alle er undervurderede og i snit handles med en rabat på 34 procent i forhold til selskabernes aktuelle kursniveau og estimerede fair value kurs. Om potentialet indfries er naturligvis uvist, og det ændrer sig også, såsnart kurserne bevæger sig eller nye informationer om selskaberne dukker op.
Buffet’s simple strategi
Med de afkast Buffet har skabt til investorerne gennem årerne, kunne man blive fristet til at tro at han har opfundet den dybe tallerken. Men i virkeligheden er investeringsstrategien såre simpel.
Når man investerer i en aktie bliver man ikke blot ejer af et værdipapir, men bliver frem for alt medejer af et selskab, der driver en forretning og som sælger produkter eller andre services. Man kan med fordel se sig selv som medejer, og forholde sig til selskabets forretningsgrundlag. Tror man på de produkter som virksomheden sælger? Det er nemlig det fremtidige cash flow, der er afgørende for værdien af forretningen, og derved det afkast man som investor opnår.
Man køber ikke blot en omsættelig aktie, og man bør ifølge Buffet’s filosofi altid se sig selv som en virksomhedsejer og forholde sig til virksomhedens fremtidige indtjening. Glem alt om tekniske analyser og andre metoder, der forsøger at forudsige afkastet på baggrund af historiske kursudsving. Det er forretningens fremtidige cash flow der bestemmer potentialet og intet andet i følge Buffet.
Konkurrence er ikke godt for en hvilken som helst forretning, og det giver rigtig god mening at investere i virksomheder, der har formået at skabe et værn omkring deres fremtidige indtjening. Virkomheder, hvis indtjening er beskyttet mod intensiv konkurrence, har en tendens til at klare sig bedre i økonomiske lavkonkonjunkturer, ligesom de er i stand til at genere en høj langsigtet vækst. Novo Nordisk er et eksempel på en virksomhed, hvis indtjening er beskyttet at patenter på udviklede produkter.
Investerer man ikke direkte i aktier, men i stedet i aktiefonde, er der god information på Morningstar.dk om selskaberne, som fondene investerer i. Her kan man eksempelvis se andelen af finansielle selskaber i en fond, og få en fornemmelse af hvor følsom fonden vil være, hvis nye informationer om kreditkrisen kommer frem.
Af natur har vi som mennesker en tendens til at flokkes om de nyeste trends og man hører ofte, at private investorer har det med at købe på toppen og sælge på bunden. Warren Buffet gør i virkeligheden det modsatte og køber op til attraktive priser, når det står skidt til på aktiemarkedet. Han lader sig ikke friste af tidens luner, men holder fast i sin investeringsfilosofi og tiden vil vise om Buffet’s seneste porteføljejusteringer vil bidrage positivt til investeringsafkastet.