Russiske aktier byder ikke på røverkøb

Der er potentiale i mange russiske virksomheder på længere sigt, lyder meldingen efter et Morningstar-besøg i landet. Men vores analytiker fandt ikke umiddelbart nogen aktier til en attraktiv pris.

Las Olsen 16/07/2007
Facebook Twitter LinkedIn

Fonde, der investerer i Rusland, har så godt som altid en stor andel af energiaktier i deres portefølje. Det afspejler sammensætningen af det russiske aktiemarked, hvor energiselskaberne er meget dominerende. Og det er investeringer, der har givet solide afkast takket være udviklingen i energipriserne – men også investeringer, der er blevet ramt af en solid omgang politisk risiko i takt med myndighedernes meget aktive indblanden. Noget, der har fået mange udenlandske investorer til at være særdeles skeptiske over for russiske energiselskaber.


Fokus på telekom

Men det russiske aktiemarked har også andet end energiaktier at byde på. Ser man på investeringerne blandt europæiske fonde i kategorien ’Rusland – Aktier’, fylder telekommunikation i gennemsnit 18,2 procent af porteføljen. Det gør telekom til den næststørste sektor – om end langt efter energi, der udgør 33,9 procent.

Allan Nichols, der er telekom-analytiker i Morningstars globale hovedkontor i Chicago, har været en tur i Rusland for at se på, hvad muligheder den sektor byder på. Hans vurdering er, at selv om branchen har budt på voldsom vækst i en årrække, så er mulighederne ikke udtømte endnu. Derfor kan russiske telefonselskaber godt vise sig at være interessante for investorer også i fremtiden.


Marked ikke mættet

Godt nok er det gennemsnitlige antal mobiler pr. russer – penetrationen, i teleanalytiker-sprog – steget fra under en procent i 1999 til 105 procent ved udgangen af 2006, hvilket jo kunne indikere, at væksten vil gå i stå. Men tallet er kun en optælling af antallet af SIM-kort i omløb, påpeger Allan Nichols. I virkeligheden er der fortsat en større gruppe russere uden mobiltelefon, som selskaberne kan gøre til kunder.

Fastnet-markedet er præget af en del politisk indblanding, idet stærke kræfter i landet ser det som af strategisk betydning. Men politikerne har holdt sig fra den slags hårdhændede og investor-fjendtlige indgreb, man har set i energibranchen. I stedet har staten og regeringsvenlige investorer bevaret kontrollen via medejerskab og opkøb af aktier. Fastnetmarkedet blev dereguleret ved udgangen af sidste år, og det har desuden skabt nye muligheder.


Landerisiko

Der er naturligvis ekstra risiko ved at investere i et land som Rusland, der eksempelvis for mindre end ti år siden gennemlevede en statsbankerot og en devaluering på samme tid. Netop den begivenhed kan man godt blive mindet om, når man besøger Rusland i dag, rapporterer Allan Nichols. Der er nemlig et byggeboom i gang, som han ikke har set mage til, siden han besøgte Bangkok i marts 1997 – måneder før landets overophedede økonomi fremtvang en devaluering, der blev startskuddet til den Asienkrise og efterfølgende Ruslandskrise, som førte frem til de dramatiske begivenheder i sommeren 1998.

Rusland i dag er dog et godt stykke fra at være i samme position som Rusland i 1998, eller som Thailand i 1997. Først og fremmest er der langt mere at tære på, hvis der skulle komme problemer. Høje oliepriser har styrket Ruslands økonomi kolossalt, og landet har i dag verdens tredjestørste valutareserver.


Høje priser

Allan Nichols ser således mange gode grunde til, at russiske telekom-aktier kan være interessante at investere i fremover. Men han konstaterer også, at mange andre må have set det samme som ham. I hvert fald er aktierne allerede så højt prissatte, at mulighederne ikke er rigtig interessante, lyder Allan Nichols konklusion.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Las Olsen  Las Olsen

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser