Globale fonde med og uden nye markeder

Der er stor forskel på hvad man får, når man investerer i en global fond. Det viser en undersøgelse af de historiske porteføljer i 1400 fonde fra hele Europa. Fondene med de bedste resultater har typisk haft en betydelig andel i emerging markets i længere tid.

Karsten Henriksen 04/06/2007
Facebook Twitter LinkedIn

Der er rigtig mange fonde der investerer i globale aktier. Alene i kategorien Globale Large Cap Blend – Aktier, findes der over 30 danske fonde og i Europa er tallet over 2000 fonde. Selvom fondene tilsyneladende gør det samme, så er forskellen i deres resultater betydelig, når man ser på perioder over de seneste tre eller fem år.

Globale aktiefonde har et meget stort investeringsunivers de kan agere i. Selvom man udelukkende ser på fonde i kategorien Globale Large Cap Blend – Aktier, vil der være stor forskel på hvordan den enkelte fond forvalter formuen, både med hensyn til antal aktier i porteføljen, vægtningen af de enkelte lande, regioner og sektorer.

Så godt nok er de alle investeret i store selskaber uden større vægt mod hverken value eller vækstaktier, men der kan altså være mange andre udslagsgivende forskelle, som påvirker udviklingen i fondens afkast. Blandt en af de betydende forhold de senere år, er hvor stor en del af formuen, fonden har investeret i emerging markets. Nogle fonde har en stor andel, mens andre udelukkende investerer i de udviklede aktiemarkeder, som Europa, Nordamerika og Japan.


Årsag til succes

Der kan være mange forskellige årsager til at en fond har leveret et bedre afkast end konkurrenterne i en given periode. I et meget risikofyldt og surt aktiemarked vil den konservative og forsigtige manager måske skabe et relativt bedre afkast i forhold til konkurrenter, der har løbet en højere risiko og tabt på det. I de senere år har det til gengæld kunnet betale sig at tage chancer – men hvordan vil den hidtil succesfulde manager klare sig når markedet vender?

Et godt afkast kan ligeledes være skabt på baggrund af en dygtig manager, som har haft heldet til at ramme de helt rigtige enkeltaktier. Har det blot været held eller har manageren særlige evner, metoder eller redskaber, så succesen kan gentages fremover?

Et overlegent afkast kan også være skabt ved at manageren har valgt at være investeret i særlige lande, hvor afkastet har været meget højt i perioden. I disse tilfælde er det måske mindre vigtigt om manageren har valgt de helt rigtige selskaber i de pågældende lande. Men har denne manager evnerne til i tide at flytte investeringerne til de markeder, hvor de gode afkast bliver skabt fremover?

Man skal med andre ord som investor være kritisk når resultaterne i en fond skal vurderes og man bør spørge sig selv, hvor sandsynligt det er at fonden – givet dens investeringsstrategi – vil kunne levere et konkurrencedygtigt afkast fremover.


De konkrete investeringer

I gennemgangen af porteføljerne fra 1.400 globale aktiefonde, har vi set på hvor meget de enkelte fonde har investeret i emerging markets siden 2002. Her danner der sig et tydeligt billede af, at gennemsnittet af fonde med en stor andel i emerging markets, over 10 pct., har givet et markant højere afkast gennem de seneste tre og fem år, sammenlignet med gennemsnittet af fonde med under 1 pct. i disse markeder.

Gruppen af fonde med en stor del emerging markets aktier i porteføljen gav knap 4 pct. mere i afkast hvert år, de sidste tre år, i forhold til fonde med ingen eller få emerging markets aktier. Der er også fonde, som har haft betydelige overvægte i enkeltlande som eksempelvis Danmark, der ligeledes har leveret flotte afkast de senere år.

Det er helt centralt at man som investor sætter sig grundigt ind i hvad det er, som har drevet og skal drive afkastet i en fond fremover, inden man vælger at investere sparepengene. At en fond har investeret en del i emerging markets eller danske aktier er ikke nødvendigvis negativt, men man bør som investor forholde sig til det og være opmærksom på at sådanne fonde har en anden risikoprofil end de mere ”rene” globale aktiefonde.

Afkastet er jo skabt på baggrund af en skæv profil. De dygtige managere i disse fonde vil i tide nå at sadle om til de aktiemarkeder, der kommer til at skabe fremtidens afkast, mens de mindre dygtige formentlig vil hænge fast og dermed halte efter på afkastet, når de nye markeder eller de danske aktier ikke længere giver nær så høje afkast. Udfordringen for de private investorer er at finde frem til de dygtige managere, eller alternativt vælge en billig fond med en mere passiv/neutral strategi.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser