Bank gør op med bankpuljer

Opsparing i investeringsforeninger giver flere fordele sammenlignet med bankernes pensionspuljer, mener Fionia Bank. Men de store banker holder fast i puljerne som valgmulighed.

Las Olsen 02/04/2007
Facebook Twitter LinkedIn

Sparer man op til pensionen, er der efterhånden mange forskellige ordninger og produkter, man som forbruger skal vælge mellem. Men i hvert fald et af dem er tiden løbet fra, mener en udbyder. Den mellemstore bank Fionia har derfor besluttet at nedlægge sine pensionspuljer og i stedet oprette investeringsforeningen Fionia Invest.

”Vi vil gerne imødekomme tidens krav om større åbenhed og behov for indsigt. Derfor etablerer vi en moderne platform, hvor kunder og omverdenen konstant kan vurdere, hvordan vi klarer os i forhold til vores konkurrenter,” siger vicedirektør Kaj Østergaard Mortensen fra Fionia Bank.


En ordning for meget

Det handler om de langsigtede opsparingsordninger i bankerne – hovedsageligt pensionsopsparing. Når man sparer op til pensionen via en bank, har man stor frihed til at anbringe pengene, som man selv vil, via et depot. Man kan for eksempel anbringe dem i investeringsforeninger.

Men man kan også overlade det til banken at placere pengene via puljer. Typisk vil man kunne vælge mellem forskellige typer – eksempelvis puljer med danske aktier, udenlandske akter, korte obligationer, lange obligationer og højrenteobligationer. Eller man vil kunne overlade det til banken at sammensætte et udvalg af puljer, som den synes passer til éns investeringsprofil.

På mange måder minder puljerne om investeringsforeninger. I begge tilfælde får investorerne spredt deres investeringer over mange værdipapirer – typisk flere, end de ville have mulighed for på egen hånd. Og i begge tilfælde overlader de selve udvælgelsen til andre.


Større gennemsigtighed

Rent juridisk er der den forskel, at bankpuljerne er ejet og kontrolleret af banken, mens investeringsforeningerne i princippet er ejet af medlemmerne, der i teorien kan bestemme, hvordan foreningen skal ledes.

Det er dog mere de praktiske forskelle, som Fionia hæfter sig ved. Nemlig, at som investor i en investeringsforening har man adgang til solid information om, hvordan det går med ens investering.

Foreningerne opgør løbende den præcise værdi af hvert enkelt investeringsbevis. Værdierne bliver offentliggjort på hjemmesider og via Fondsbørsen, hvor de fleste danske investeringsforeninger nu er noteret på den nye særlige forenings-markedsplads. Tallene kan ses i avisernes kurslister. Og via hjemmesider som www.morningstar.dk kan foreningernes afkast og investeringer gøres overskuelige og sammenlignes med hinanden og med konkurrenter fra udlandet.

Puljernes afkast opgøres typisk en gang om måneden, og kan i reglen ses på bankernes hjemmesider. Der findes ikke en samlet opgørelse over udviklingen i de danske bankpuljer ud over, hvad der fremgår af avisartikler.

Fionia Banks plan er at rådgive kunderne om placering i den nye investeringsforening sådan, at de opnår samme investeringsprofil som med puljerne – men med altså med øget gennemsigtighed. Kaj Østergaard Mortensen peger desuden på, at hvis kunderne er utilfredse med afkastet i en af investeringsafdelingerne, vil de relativt nemt kunne investere i én fra en anden udbyder.


Store banker afviser

De tre største banker på det danske marked – Danske Bank, Nordea og Jyske Bank – har ingen planer om at følge i Fionias fodspor. De vil fortsat bevare deres bankpuljer, men selvfølgelig også fortsat tilbyde deres kunder at investere via investeringsforeninger.

”Vi lader det være op til kunderne. Vi oplever stadig, at mange godt kan lide puljerne, som er et kendt og etableret produkt, og det ser vi ser ikke noget behov for at ændre. Vi har jo alternative produkter til de kunder, der måtte ønske det,” siger Lars Eigen Møller, der er underdirektør i Danske Bank.

Områdedirektør Erling Fløe Kristensen fra Jyske Bank er ikke enig med Fionia i, at puljerne er mindre gennemskuelige.

”Det er jo kun et spørgsmål om, hvor godt man informerer. Kunderne har samme adgang til at følge med, og man slipper for besværet med løbende at få tilsendt handelsnotaer, der følger med investeringsforeningen,” siger han. Indskud på puljekonti investeres automatisk, hvorimod investeringsforeninger kræver en egentlig værdipapirhandel.

Det er også den fordel, Nordea ser ved puljerne, oplyser sektionsleder Thune Søndergaard.


Puljer og foreninger

En bankpulje er en ordning, hvor en kunde giver en bank lov til at investere kundens penge – typisk i forbindelse med en pensionsopsparing. Pengene på puljekontoen bliver automatisk investeret. Banken ejer værdipapirerne, men giver kunden afkastet, minus omkostninger. De fleste banker har flere forskellige puljer at vælge imellem.

En investeringsforening er i princippet uafhængig af banken. Man investerer ved at købe investeringsbeviser. Det er således muligt at sammensætte sin pensionsopsparing af afdelinger fra forskellige investeringsforeninger fra ind- og udland. Investeringsforeninger offentliggør løbende afkast og kan sammenlignes på for eksempel www.morningstar.dk.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Las Olsen  Las Olsen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser