2006 godt år for Kina og for små aktier

BankInvest Indien & Kina er den danske investeringsafdeling, der har slået konkurrenterne mest eftertrykkeligt i 2006. Værst er det gået Jyske Invest Tyrkiske Aktier.

Las Olsen 08/01/2007
Facebook Twitter LinkedIn

Gennem 2006 har Morningstar hver uge udarbejdet en tabel i samarbejde med Morgenavisen Jyllands-Posten, der viser, hvilke fonde der har leveret specielt gode afkast hidtil i år – og hvor afkastene har været særligt lave.

Men vi ser ikke bare på, hvor afkastene har været størst og mindst. Gjorde vi det, ville listen primært afspejle, at nogle kategorier – så som kinesiske aktier – har haft et forrygende år, mens andre – blandt andet dem med japanske aktier – har haft det modsatte.

I stedet måler vi, hvor stort et ekstraafkast de enkelte fonde har givet, ud over gennemsnittet af afdelinger i kategorien. Vel at mærke et gennemsnit, der omfatter alle investeringsfonde og afdelinger i hele Europa, der investerer inden for nogenlunde samme område.


Snævert mandat har stor betydning

I 2006 er det gået bedst for BankInvest Indien & Kina. Afkastet har været imponerende 27 procentpoint højere end de 18 procent, som en gennemsnits-fond i kategorien ’Asien ex. Japan – Aktier’ har præsteret. Satsningen på netop de to største lande i Asien har altså givet mærkbar pote til BankInvest og manager Thue Isen, sammenlignet med dem, der har investeret bredere på kontinentet.

At satse snævert kan altså give store gevinster, men også store tab. Det er årets absolutte bundprop, Jyske Invest Tyrkiske Aktier, et eksempel på. Den er i kategorien ’Europa Nye Markeder ex. Rusland’ – en kategori, der omfatter investeringer i alle Europas højvækstlande undtagen altså Rusland. Men Jyske Invest Tyrkiske Aktier med manager Søren Nemec har kun haft mandat til at investere i et eneste land – og netop i det land gik bunden ud af aktiemarkedet og valutakursen i 2006. Derfor har fondens investorer måttet notere sig et mærkbart tab, mens kategoriens fonde i gennemsnit har høstet en tocifret gevinst.


Held og dygtighed

At en fond har bundet sig til en bestemt del af et større marked kan altså spille en stor rolle for, om den havner i toppen eller i bunden af tabellerne. Men nok så vigtigt er det selvfølgelig, hvor dygtig og heldig manageren har været til at vælge de rigtige investeringer.

Jakob Greisen har for eksempel stor frihed til at vælge mellem alverdens selskaber, når Jyske Invest Favorit Aktier skal placere investorernes midler. Det har han og hans kolleger udnyttet til – også i 2006 – at levere et betydeligt højere afkast end normalt for det store antal fonde, der investerer globalt. Inden for samme kategori har der omvendt været direkte negative afkast i globale fonde fra Lån & Spar Rationel Invest og fra ABN Amro.


Godt år for små danske

Vi har også løbende bragt tal for, hvem der er i toppen og i bunden inden for nogle af de kategorier, der er særlig vigtige for danske investorer. Nedenfor er vist top og bund inden for kategorien ’Danmark – Aktier’, altså fonde, der investerer i danske aktier.

Også her er det tydeligt, at det kan gøre en stor forskel, om en fond har afgrænset sig til en bestemt del af markedet. Topplaceringerne går således til fonde, der udelukkende investerer i aktier i mindre selskaber, såkaldte small cap-aktier. På samme måde indtages de to bundplaceringer af fonde, der udelukkende investerer i aktier fra OMXC20-indekset, hvilket stort set vil sige de absolut største danske virksomheder. De to fonde er i praksis indeksfonde, hvilket vil sige, at deres forvaltere ikke aktivt tager stilling til, hvilke aktier der skal satses på. De følger bare indekset, og det indeks har altså ikke gjort det godt, sammenlignet med resten af det danske marked.

Udviklingen afspejler, at også i 2006 gik det betydeligt bedre for små aktier end for store – ikke bare i Danmark, men også globalt. Det er en udvikling, der har været i gang i det meste af dette årti, hjulpet af blandt andet stigende risikovillighed hos investorerne. I en nylig undersøgelse foretaget af Morningstar svarede 84 procent af førende europæiske formueforvaltere, at de forventede, at de billedet vil vende i 2007, så de store aktier klarer sig bedst. Men også på det område har eksperterne før taget fejl.


ATP-Invest var bedst

Et kig ned over tabellen viser dog tydeligt, at også for danske aktier er der stor forskel på forvalternes resultater, som ikke kan forklares med, at de har bundet sig til bestemte dele af markedet. Blandt afdelinger med et bredt mandat svinger afkastet mellem 39,8 procent i SEBinvest til 20,9 procent i Lån & Spar Rationel Invest Danske Aktier Pension.

Og så hører det med til historien, at årets absolut bedste fond med danske aktier slet ikke er med i tabellen. Det er ATP Invest Danske Aktier – Mindre Selskaber, der gav et afkast på 50,2 procent i 2006. Af alle fonde i alle kategorier på det danske marked er ATP Invest Danske Aktier – Mindre Selskaber faktisk den, der har givet det højeste afkast overhovedet over de seneste tre år.

Men ATP Invests afdelinger er ikke almindeligt tilgængelige, og derfor heller ikke med her. Langt de fleste erhvervsaktive danskere har dog mulighed for at få adgang til dem, men kun via ATP’s Folkebørs.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Las Olsen  Las Olsen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser