Etiske investeringer er en svær balance

Etiske investeringer har længe været meget omtalte, men ikke meget praktiserede. Der er fortsat få investorer, der aktivt søger etiske investeringsforeninger. Men det er også sin sag at definere, hvad etik egentlig er.

Las Olsen 27/12/2006
Facebook Twitter LinkedIn

Det er forkert at tjene penge på at forurene, udnytte børnearbejdere eller lave våben, cigaretter og andre ting, der skader mennesker. Det er desuden en dårlig ide at investere i virksomheder, der gør den slags, for tidsånden arbejder mod dem, og det vil i sidste ende ramme afkastet. Sådan har argumenterne lydt gennem snart mange år blandt fortalere for etiske investeringer.

Umiddelbart ser det ikke ud til, at mange har hørt efter. Det danske investeringslandskab byder på en håndfuld fonde, der udtrykkeligt følger en særlig etisk strategi. Men de har kun tiltrukket godt en milliard af de små 350 milliarder kroner, der er investeret i aktieafdelinger herhjemme.


Svært at sætte fingeren på

Det er dog ikke nødvendigvis et tegn på, at de danske opsparere er ligeglade med etikken – eller de udenlandske opsparere for den sags skyld, for billedet er meget det samme i andre lande.

Den beskedne interesse for de erklæret etiske fonde kan lige så vel skyldes, at det i praksis er ganske vanskeligt at lægge sig fast på, hvad en etisk investering egentlig er – kombineret med, at de store investorer og fonde har taget meget af etikerenes filosofi til sig.

I definitionen af etiske investeringer er der grundlæggende to metoder: Man kan undgå at investere i selskaber, der opfører sig uetisk, eller man kan aktivt søge at placere sine investeringer hos dem med den højeste grad af etik.


Udelukke de værste

Den første metode - såkaldt negativ screening - bruges af den klart største af de erklæret etiske fonde herhjemme, nemlig BankInvest Global Equity (Ethical Screening), eller blot (Etisk).

Den fond investerer i et bredt udvalg af aktier fra virksomheder i forskellige lande og brancher. Men de skal alle overholde en stribe minimumskrav til etisk adfærd, der er opstillet af FN. Det er krav om, at virksomhederne blandt andet skal respektere menneskerettighederne, tillade fagforeninger, ikke diskriminere, undgå børnearbejde, beskytte miljøet og undgå korruption. Desuden må virksomhederne ikke have en væsentlig del af deres indkomst fra tobak, alkohol, landminer og porno – eller voksenunderholdning-services, som BankInvest formulerer det.

Negativ screening er også hjørnestenen hos investeringsforeningen Etik Invest (den hed tidligere Banco Invest), der har markedsført etiske investeringer herhjemme siden 2000. Foreningens to aktiefonde frasorterer virksomheder ud fra en stribe af kriterier, der minder om BankInvests.


Vælge de bedste

Som etisk investor skal man dog se sig grundigt for. De tre største placeringer i BankInvests etiske fond er for eksempel virksomhederne Microsoft, Nestlé og Danisco. Bestemt ikke virksomheder, der er under mistanke for at overtræde menneskerettighederne, men omvendt alle virksomheder, der fra tid til anden er blevet beskyldt for uetisk adfærd. Hvad enten de har fortjent det eller ej, så er der givet investorer, der ikke vil mene, at netop de virksomheder er særlig etiske.

Netop særlig etiske virksomheder er, hvad de investorer går efter, som bekender sig til positiv screening. Her gælder det om at finde i hvert fald nogle af de mest samfundsgavnlige, og ikke bare undgå de uetiske.

Den strategi er repræsenteret på det danske marked af blandt andre BG Invest og Sparindex, der begge tilbyder afdelinger med aktier i virksomheder, der inden for deres eget område har en særlig bæredygtig filosofi – udvalgt efter et bæredygtigheds-indeks, som firmaet Dow Jones står bag. Men heller ikke den metode vil formentlig tilfredsstille alle. I begge afdelinger er der for eksempel betydelige investeringer i olieselskabet BP, hvad nogle modstandere af fossile brændstoffer nok vil rynke på næsen af.


Både høje og lave afkast

At definere hvad der er etisk er således en svær og individuel sag, og det er vanskeligt at forestille sig en afdeling, der vil tilfredsstille alle etisk sindede investorer. For dem, der mere går efter det forventede merafkast ved etik er billedet heller ikke klart. Både herhjemme og i udlandet er erfaringen, at erklæret etiske investeringsfonde hverken leverer specielt høje eller specielt lave afkast.

Over det seneste år har den danske investeringsforening Investin for eksempel præsteret et af de absolut bedste afkast blandt alle Europas investeringfonde i kategorien ’globale large cap blend – aktier’ med den etiske fond Investin SRI-aktier. Omvendt har Etik Invest Verden placeret sig nær bunden af samme kategori.

Under alle omstændigheder bliver det stadig vanskeligere at lave den slags sammenligninger, fordi det bliver vanskeligere at skelne etiske investeringer fra andre. Ikke bare er de etiske svære at definere. De fleste store globale investeringshuse hævder i dag, at etik spiller i hvert fald en rolle i deres investeringsbeslutninger.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Las Olsen  Las Olsen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser