Dansk økonomi er på farlig kurs, advarede både de økonomiske vismænd og Nationalbanken i sidste uge. Opsvinget er så kraftigt, at mange brancher løber tør for arbejdskraft. Resultatet kan blive vilde lønstigninger, der ødelægger dansk økonomis konkurrenceevne og udløser en langvarig lavkonjunktur som de tømmermænd, der følger efter festen. Sådan som vi har set det så mange gange før.
Det vil mange nok være enige med eksperterne i. Har man for eksempel forsøgt sig med at få lavet en ombygning derhjemme for nyligt, vil man formentlig have oplevet på egen krop, hvad en ophedet økonomi betyder for pris og kvalitet. Sådan kan det blive i hele økonomien.
De fleste løsninger har bagside
Men de mulige løsninger er der til gengæld ikke megen enighed om. Vismændene foreslår at øge skatten på boliger, for til gengæld at sænke skatten på arbejdsindkomst og derved gøre det attraktivt for håndværkene og alle andre at yde en ekstra indsats. Det kan afhjælpe mangel på arbejdskraft. Men øget skat på boliger er mildest talt ikke nogen folkesag i Danmark, og i øvrigt i strid med politikernes løfter om skattestop. Og at sænke skatten på arbejde uden at hæve boligskatten risikerer at puste endnu mere til det allerede galopperende privatforbrug.
Politikkerne kan også forebygge overophedningen med deres traditionelle midler: Generelle skatteforhøjelser eller nedskæringer i de offentlige udgifter. Men heller ikke det virker særlig attraktivt, og bliver også meget svært at kombinere med løfterne om skattestop, mere velfærd, bedre jernbaner, kommunesammenlægninger og andre gode ting.
SP bidrag er oplagt
Men der er en oplagt løsning: At genindføre den Særlige Pensionsopsparing (SP) på en procent af lønnen nu, i stedet for at vente et år som planlagt. SP’en blev faktisk indført i 1998 netop for at forebygge en dengang truende overophedning. Ved at få folk til at spare mere op til pensionen, kan man mindske de beløb, der bliver pumpet ud i privatforbrug og ombygninger her og nu.
Ordningen blev suspenderet fra 2004. Da var situationen den modsatte: Der var brug for at få mere gang i efterspørgslen og ikke mindst privatforbruget, der havde stået stille i årevis. Men SP-indbetalingerne blev kun suspenderet. Det er allerede besluttet, at de går i gang igen i 2008.
Det er naturligvis en beslutning, der kan gøres om. Spekulationerne på Christiansborg er hidtil mest gået i retning af, at indbetalingerne blev yderligere udskudt. Men i den nuværende situation virker det langt mere oplagt i stedet at fremrykke genindførelsen.
Du bestemmer selv over pengene
Men er det ikke noget underligt planøkonomisk noget med sådan en obligatorisk opsparing? Nej, faktisk ikke. SP-bidragene er i dag helt individuelle. Man beholder altså selv retten til de penge, man betaler ind – og det afkast, pengene giver, indtil de bliver udbetalt.
Sammenlignet med andre pensionsordninger har man desuden selv meget stor indflydelse på, hvordan pengene bliver investeret. Det er ATP, der administrerer ordningen. De har i samarbejde med Morningstar udviklet Folkebørsen, hvor man på egen hånd, og meget let, kan styre investeringen af sin Særlige Pensionsopsparing – hvis man altså har lyst. Alternativt kan man overlade forvaltningen til ATP.
Let og billigt på Folkebørsen
Folkebørsen er ikke for daytradere og dem, der går efter den hurtige aktiegevinst. Det er en handelsplads, hvor man kan købe og sælge investeringsbeviser fra 193 forskellige fonde fra ind- og udland. Det kan gøres på meget favorable vilkår, i forhold til, når man handler sin bank.
Omkostningerne ved køb og salg er minimale. I mange tilfælde får man endda et ekstra afkast på op til en procent om året, når man har investeret via Folkebørsen, frem for at placere penge i investeringsforeninger via sin bank – nemlig de penge, som investeringsforeningen ellers ville have betalt til banken.
På den måde er Folkebørsen et godt sted at starte, når man vil i gang som aktiv investor. Omkostningerne er lave, der er hjælp at hente, og udvalget er overskueligt, men stort nok til at give reelle valgmuligheder.
Allerede i dag har de fleste danskere på arbejdsmarkedet mulighed for at forvalte deres SP-midler på Folkebørsen. Er man allerede netbank-kunde, kan man bruge samme adgangskode som til sin egen bank. Men kun et mindretal benytter sig af muligheden. Bliver indbetalingerne genoptaget, er det oplagt, at den andel vil stige. Mange flere vil på den måde få erfaring med, hvor stort et udbud af investeringsmuligheder, der findes – også ud over, hvad man normalt bliver præsenteret for i sin bank eller pensionskasse.
Dobbelt gevinst
Vismændene har tidligere været skeptiske over for brugen af SP-indbetalinger til at regulere konjunkturerne. Man ved jo ikke i hvilket omfang folk bare sparer mindre op andre steder, når de betaler ind til SP, er argumenteret. Men at indbetalingerne har en effekt, betvivler ingen. Og set fra borgernes synspunkt er der ingen tvivl om, at SP’en er konkurrencedygtig i forhold til enhver anden pensionsordning.
At genoptage indbetalingerne til SP er omtrent det eneste, politikerne kan køre for at dæmpe opsvinget, uden at tage noget fra nogen og uden at bryde valgløfter. Det er samtidig en mulighed for at skærpe investor-kulturen, og dermed hjælpe danskerne på vej til gode afkast på pensionsmidlerne.