Amerikanske vækstaktier står til fremgang

Amerikanske aktier er steget pænt i år, og Darrell Riley fra T. Rowe Price tror på et fortsat fornuftigt amerikansk aktiemarked det kommende år. Danske investorer skal dog være opmærksomme på dollarens luner.

Karsten Henriksen 20/11/2006
Facebook Twitter LinkedIn

Som på så mange andre markeder er det de mindre aktier, der har leveret de bedste afkast i de senere år, og sådan har det også været i USA. De små aktier har løbet stærkt længe, og nu er det tid til at sadle om og satse på de store vækstaktier på den anden side af Atlanten. Sådan lyder budskabet fra Darrell Riley, vicepræsident og asset allokerings specialist fra T. Rowe Price i Baltimore. Morningstar har nu for anden gang i år sat ham stævne. Den travle herre var også i København i starten af året, hvor Morningstar lavede et eksklusivt interview om rigets tilstand på det amerikanske aktiemarked. På det tidspunkt var Riley meget varm på potentialet i de amerikanske aktier, som kun var steget ganske beskedent året før. Og siden er det da også gået ganske pænt med stigninger på 13 pct. Desværre for de fleste danske investorer har dollarfaldet i år barberet 8 pct. af stigningerne, mens de som har investeret i fonde med valutakurssikring ikke er blevet påvirket i nær samme grad af den faldende dollar.

Riley taler i dag fortsat varmt for de store vækstaktier, og da stigningerne i år har været størst i de mindre aktier, er hans argumenter blot blevet styrket i relation til, at det fremadrettede potentiale er størst i de såkaldt large cap aktier.

Den amerikanske central bank, FED, har holdt renten i ro ved de seneste rentemøder, og der er ikke meget, der tyder på dramatiske ændringer i denne kurs fremover. Inflationen synes nogenlunde under kontrol på det lange sigt, mens lønpres og udviklingen i produktiviteten kan give overraskelser på den korte bane. En anden usikkerhedsfaktor er boligmarkedet, som tidligere gennem stigende priser har bidraget positivt til den økonomiske vækst i økonomien. Denne tendens er vendt, og det lægger en dæmper på væksten fremover. Riley maner dog til besindighed og henviser til en stabilisering i nøgletallene fra boligmarkedet, som tyder på, at det værste er overstået.


Defensiv vækst

Normalt vil man betegne valueaktier som mindre risikofyldte investeringer sammenlignet med vækstaktier, men her peger Riley interessant nok på, at det modsatte er forventeligt den kommende tid for de amerikanske aktier. Han forklarer det ved, at mens valueaktiernes kurser er steget i takt med indtjeningsvæksten, så er indtjeningsvæksten i vækstaktierne steget væsentligt mere end aktiekurserne, og det giver en situation, hvor vækstaktierne er blevet relativt billigere og dermed har mindre tabsrisiko. Tendensen skyldes, at investorerne i en længere periode har satset på de selskaber, hvor indtjeningen er høj her og nu, og det er typisk valueaktierne, mens vækstaktierne ofte er kendetegnet ved, at man betaler en høj pris nu for en forventet høj indtjening et sted ude i fremtiden.

Skønt positive usigter for de store vækstaktier, satser T. Rowe Price dog ikke alt på vækstaktierne, men har derimod en mere afbalanceret tilgang til investeringerne. Nu hvor det ser mere attraktivt ud for de store vækstaktier, øges vægten i disse, mens der sælges lidt ud af valueaktierne og de mindre aktier, men det er justeringer, for man skal ikke afskære sig fuldstændig fra én type investeringer, man kan jo tage fejl, og så er det god fornuft at man stadig har en eksponering mod de investeringer, som klarer sig godt.

Darrell Riley har generelt et positivt syn på udviklingen i de amerikanske aktier det kommende år, hvor han forventer, at indtjeningsvæksten vil ligge i omegnen af 6 – 8 pct., hvilket bør afspejle sig i tilsvarende stigninger i aktiekurserne. Hvis optimisme fører til, at aktierne samtidig bliver handlet på højere nøgletal, vil det yderligere påvirke afkastet i positiv retning. Det er forventningen, men meget kan ske, og samtidig skal man være opmærksom på, at det endelige afkast for danske investorer påvirkes af dollarens udvikling. Riley vil af gode grunde ikke komme med et bud på udviklingen i dollaren det kommende år, for det er stort set umuligt at sig noget begavet om. Sidste år gav alene udviklingen i dollaren et ekstra afkast på 15 pct., mens den altså har klippet 8 pct. af afkastet i indeværende år. Derfor skal man som dansk investor både have en holdning til udviklingen i amerikanske aktier, såvel som til udviklingen i dollaren, når der investeres.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser