Det er en ubehagelig oplevelse at fylde benzin på bilen eller olie i tanken for tiden. Olieprisen er i rekordhøj, og det er et af tidens helt store temaer - både i privatøkonomien og blandt økonomerne.
Men den enes død er jo nogle gange den andens brød, og sådan er det også med olieprisen. De dyre dråber er dårligt nyt for forbrugerne, og truer efter nogle økonomers mening med at skabe lavvækst og arbejdsløshed. Men der er gode penge at tjene for de selskaber, der ejer, finder og sælger olien – og for deres aktionærer.
Det er noget, mange europæiske kapitalforvaltere har benyttet sig af. Gennem de seneste fire år, hvor energipriserne stort set kun er blevet højere og højere, har de udbudt et stærkt stigende antal energi-fonde til de europæiske investorer. Der er nu over 100.
Skatteregler bremser
Skulle man som dansker have lyst til at komme med på den bølge, er det imidlertid ikke let. Der er nemlig ikke nogen af de danske investeringsforeninger, der udbyder rendyrkede energifonde. Og de danske skatteregler betyder, at de udenlandske fonde ikke bliver solgt herhjemme.
Ønsker man at investere i energisektoren, må man altså gå andre veje. De danske fonde, der har klart det største indhold af energiaktier, er dem, der investerer i Østeuropa – især takket være de store energiselskaber, der er dominerende på det russiske aktiemarked.
En fond som Nordea Invest Østeuropa har således over 47 procent af sin portefølje placeret i Morningstar-sektoren Energi, ifølge den seneste opgørelse. Alfred Berg Rusland har godt 40 procent af sine investeringer i den sektor. Og i Alfred Bergs tilfælde det er endda en andel, der er betydeligt under markedets. Begrænsninger på, hvor meget, der må placeres i enkelte selskaber, forhindrer Alfred Berg i at være lige så energitung som den russiske børs.
Selv om Alfred Berg Rusland altså ikke har fået fuldt udbytte af den vækst i de russiske aktiekurser, som olieprisen er hovedforklaring på, er den alligevel blandt de fonde, der har klaret sig bedst i forhold til sin kategori på det seneste. Det skyldes, at fonden hører til i kategorien ’Europa Nye Markeder’, der omfatter meget andet end det olietunge russiske marked – for eksempel Tyrkiet og de nye EU-lande.
Er det en oliesatsning, man er ude efter, er en mulighed altså at gå efter de fonde, der er aktive i Rusland. Problemet er selvfølgelig, at en investering i Østeuropa er meget andet end en investering i energi. Det er jo muligt, at man som investor godt vil være med på olie-vognen, men ikke rigtig har fidus til den politiske udvikling i Rusland, for eksempel. Men sådan er virkeligheden altså på det danske fondsmarked.
Husk IT-bølgen
Et helt andet spørgsmål er så, om det faktisk er en god idé at satse sine penge på olie. Generelt skal man være særdeles påpasselig med at investere i enkelte brancher frem for i et bredt udvalg.
Energisektoren indgår som en naturlig del af en portefølje med en ordentlig spredning, men mange investorer vil allerede være med på den, via investeringer i fonde med for eksempel amerikanske eller europæiske aktier. Eller danske. Vi har jo et ganske stort energiselskab herhjemme i form af A.P. Møller – Mærsk. Et selskab, der dog både er storproducent og storforbruger af energi.
Det er heller ikke sikkert, at energiaktier faktisk kan fungere som en modvægt mod de udsving, som olieprisen skaber i resten af markedet. De fleste økonomer er enige om, at langt hovedparten af de senere års voldsomme stigning i olieprisen skyldes højvækst i verdensøkonomien – noget, der skulle gavne ikke bare olieselskaber, men de fleste typer af virksomheder.
Helt sikkert er det, at man i hvert fald ikke skal investere i energi, bare fordi energiaktier er steget så kraftigt ind til nu. På samme måde, som det ikke var et argument for at købe IT-aktier 1999, at de var steget voldsomt i årene forinden. Olieprisen, og energiaktierne, kan både stige og falde i fremtiden. Det er nok værd at have i baghovedet, hvis nogen skulle finde på at lancere en energi-fond på det danske marked.