Udbytternes år

I disse uger bliver der udbetalt udbytter i de danske investeringsforeninger og derfor står mange overfor at skulle investere udbyttet igen.

Karsten Henriksen 10/04/2006
Facebook Twitter LinkedIn

”Vi udbetaler 20 pct. i udbytte” – wow tænker man, det var godt nok meget. Procenterne er høje i år, men der er også lidt varm luft i mange af dem. Udbytteprocenten beregnes nemlig på baggrund af den nominelle værdi af en fond som typisk er 100 kr., men markedsværdien af fonden er sjældent lig den nominelle værdi. Den kan være lavere, men er ofte højere. Er fondens indre værdi eksempelvis 200 kr. betyder det i praksis, at udbyttet på 20 kr. kun svarer til 10 pct. og ikke 20 pct., hvilket er en udbredt misforståelse blandt investorer og medier når udbytteprocenterne bliver omtalt. Men i virkeligheden bør man slet ikke hænge sig i, eller lade sig forblænde af høje udbytter og da slet ikke af høje udbytteprocenter. Derimod skal man vurdere det samlede afkast af den eller de fonde man har investeret i og det består af både udbytter og kursgevinster.

På grund af de generelt gunstige investeringsmarkeder sidste år er udbytterne i en lang række af de danske fonde rekordhøje og det betyder, at investorerne i disse dage får udbetalt pæne kontante beløb. For nogle betyder det øget forbrug og ekstra god rødvin til middagen den kommende tid, andre har måske ligefrem indregnet de årlige eller halvårlige udbytter som en væsentlig del af husholdningsbudgettet. For mange er udbytterne imidlertid blot en smule irriterende, da en del af ens investeringer bliver omdannet til kontanter, som for det første er skattepligtige og når man så har betalt skat og vil investere den resterende del igen følger der handelsomkostninger, alt imens hele øvelsen lægger beslag på ens fritid.


Naturligt kilometertjek

Når der nu alligevel tikker kontanter ind på kontoen fra investeringsforeningerne, kan man derfor ligeså godt slå to fluer med et smæk og give porteføljen et grundigt kilometertjek. De senere år og ikke mindste sidste år er der en række aktiemarkeder, herunder det danske, som har givet forrygende afkast og dermed både høje udbytter, som skal reinvesteres, og store kursstigninger. Når kurserne stiger hurtigere i nogle typer af fonde end andre betyder det, at man over tid kommer længere og længere væk fra den oprindelige investeringsfordeling og dermed den risikoprofil der oprindelig var tiltænkt porteføljen.

Rebalancerer man ikke med jævne mellemrum, stiger risikoen i porteføljen, idet de mest risikable investeringer over tid har det med at stige mest. Den uheldige effekt er, at jo ældre man bliver des højere bliver risikoen i ens portefølje og det er stik modsat al sund fornuft. Man bør netop reducere sin risiko når tiden nærmer sig, hvor man har brug for pengene og derfor er mere sårbar over for usving i formuen.

Nu hvor udbyttebetalingerne er ved at være gennemført i de fleste foreninger er det således et relevant tidspunkt, at se på porteføljen og vurdere om den aktuelle fordeling, specielt mellem obligationer og aktier, men også med henblik på, hvilke obligationer og aktier der er investeret i, nu også stemmer overens med, hvor høj en risiko man ønsker at påtage sig. Har man eksempelvis haft en fond med Latinamerikanske aktier i porteføljen gennem de senere år, så vil dens vægt ganske naturligt være øget og dermed fylde mere i porteføljen end oprindelig planlagt.

Obligationsandelen vil derimod med al sandsynlighed være reduceret, men det er ikke nødvendigvis så slemt, idet danske investorer generelt set har været investeret meget konservativt med en overvægt i obligationer gennem længere tid. Samtidig ser afkastpotentialet ud til at være noget mere moderat den kommende tid på grund af udsigten til rentestigninger senere på året.


Fondshuse ser positivt på fremtiden

Ifølge den senest European Fund Trends undersøgelse fortaget i marts måned ser aktiemarkederne fortsat attraktive ud på 12 måneders sigt. Der er nu flest af de europæiske fondshuse, der tror på europæiske aktier som de bedst performende de kommende tolv måneder. De japanske aktier er ligeledes fortsat blandt kæledækkerne blandt fondshusene.

På obligationssiden er der størst tro på afdelinger med kort obligationer idet udsigten til stigende renter øger den kortsigtede risiko i afdelingerne med lange obligationer.

Når porteføljen gennemgås kan man med fordel indtaste sin portefølje her på sitet og lave en såkaldt X-Ray af fondenes samlede investeringer. Print resultatet ud og inddrag nu den fond der overvejes investeret i og lav en X-Ray igen. De to resultater kan nu sammenlignes og man kan dermed foretage eller undlade at foretage investeringen på baggrund af et mere oplyst grundlag.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser