Fortsat potentiale i Japan

Efter kraftige stigninger sidste år har de japanske aktier taget en pause i de første måneder af 2006, men kun for en periode, mener direktøren fra T. Rowe Price International i London, der har et optimistisk syn på fremtiden.

Karsten Henriksen 27/03/2006
Facebook Twitter LinkedIn

De japanske aktier kom for alvor tilbage i investorernes bevidsthed i andet halvår af 2005 i forbindelse med en politisk sejr fra den reformvenlige premierminister Junichiro Koizumi, som blandt andet er drivkraften bag privatiseringen af Japans postvæsen, der i praksis er verdens største finansielle virksomhed.

Den gennemsnitlige danske fond med japanske aktier gav et afkast på 42 pct. sidste år og hovedparten af stigningen lå i de sidste måneder af året. Faktisk er det japanske aktiemarked målt ved MSCI Japan mere en fordoblet i værdi siden bunden i 2003. Udviklingen i indeværende år har derimod været flad frem til nu og det har givet anledning til mange spørgsmål om, hvad der nu skal ske med de japanske aktier.

Sagen om det japanske internetselskab Livedoor, der havde givet vildledende oplysninger til aktionærerne og en stigende bevidsthed om, at Koizumi måske ikke er nær så liberal, som han selv gerne vil fremstå, har givet investorerne en god undskyldning til at hjemtage profit i januar. Det er helt naturligt, at investorerne lige stopper op efter en periode med kraftige stigninger, forklarer David Warren, som er direktør for T. Rowe Price International Inc. i London og porteføljemanager på japanske aktier. ”Vi er konstruktive i vor opfattelse af det japanske aktiemarked og forventer en fortsat positiv udvikling de kommende år. Det er ligeledes betryggende, at de bratte fald i aktiekurserne i januar hurtigt blev afløst af stigninger, så vi i dag er tilbage på samme niveau som ved årsskiftet”.

Efter mange år med faldende priser (deflation) er der meget, der tyder på, at Japan går en tid i møde med sund inflation. Bank of Japan meldte for nylig ud, at man vil gå væk fra ”nul-rente”- politikken og det er et positivt signal, som er med til at styrke troen på, at økonomien endelig er på rette spor. Der er dog også en frygt i markedet for, at renten vil blive hævet for hurtigt.

Seneste tal for udviklingen i forbrugerprisindekset viser en ændring på nul siden sidste år, så der er ikke decideret inflation endnu og dermed er økonomien kun lige på grænsen til at forlade deflationsscenariet. Af samme årsag forventer David Warren ikke dramatiske stramninger i hverken pengepolitik (renter) eller finanspolitik (skatter) på kort sigt. Der er dog langt op til, at skatterne skal hæves for at finansiere de høje offentlige udgifter, men der er meget fokus på, at dette ikke må ske for kraftigt.


Plads til højere indtjening

Et af de mest positive forhold for den japanske økonomi og aktiemarkedet er ifølge David Warren, at der er sket en normalisering af banksektoren, som en overgang var på randen af et regulært kollaps. Med denne risikofaktor ude af ligningen og forventningen om fortsat vækst og forbedret indtjening i virksomhederne deler han den generelle optimisme, der præger Japan for tiden.

De japanske virksomheder er sunde og ledelserne er blevet bedre sammenlignet med tidligere. Der er kommet mere fokus på at skabe et fornuftig afkast af den investerede kapital og kontantbeholdningerne er generelt blevet nedbragt. ”Sammenlignes indtjeningsnøgletal med Europa og USA, så er der stadig et stykke vej for de japanske selskaber, der endnu ikke er nær så profitable og derfor er der plads til en højere indtjeningsvækst i de japanske selskaber fremover”, forklarer David Warren. Af samme årsag handles de japanske aktier på relativt høje nøgletal i forhold til europæiske og amerikanske aktier, netop fordi der er forventninger om tilsvarende højere vækst i indtjeningen.

Der er dog fortsat en konservatisme og forsigtighed i virksomhederne, som gør dem mindre effektive målt på afkastet af den investerede kapital. En øget aktivitet inden for opkøb og fusioner ventes at bidrage yderligere til at skabe fokus på en bedring i virksomhedernes indtjening og nedbringelse af overskudslikviditet.

Det er David Warrens opfattelse, at man vil se fortsat vækst i virksomhedernes indtjening i en meget længere periode, end de fleste investorer i dag forventer, hvilket vil gavne aktiekurserne de kommende to til tre år.


Hvad kan gå galt?

Skønt udsigterne for solens rige ser meget lyse ud, så er der naturligvis forhold der kan gøre, at alt ikke bliver så rosenrødt, som markedet tror og håber på. David Warren peger på, at opsvinget kan blive kvalt, hvis Bank of Japan fejler på rentepolitikken. Det samme gør sig gældende, såfremt skatterne bliver sat op for hurtigt for at finansiere de høje offentlige udgifter. Det var lige netop, hvad der skete i 1997, hvor et kortvarigt opsving blev kvalt af skattestigninger. Klog af skade vil samme fejl formentlig ikke blive begået en gang til. En anden risikofaktor er, hvis virksomhederne ikke formår at fastholde deres fokus på at forbedre indtjeningen, men i stedet, som tidligere, bliver for fokuserede på omsætningsvækst. Som en tredje risikofaktor peger han på, at en generel global afmatning naturligvis også ville ramme den japanske økonomi og aktiemarked.

I de månedlige European Fund Trends undersøgelser foretaget af Morningstar har der længe været stor tiltro til Japan og det er der fortsat. I denne uge er den nyeste undersøgelse kommet på gaden og her er der 30 pct. af de europæiske fondshuse, der forventer, at de japanske aktier vil give det bedste afkast i det kommende år. Af samme årsag er fonde med globale aktier typisk overvægtede i japanske aktier for tiden.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser