Kombinationen af længere levealder, stadig større andel af ældre og det, at vi i den vestlige verden lever mere og mere usundt er klassiske argumenter for, at investere i aktier fra sundhedssektoren og gerne via investeringsforeninger, som kan sikre den nødvendige spredning og adgang til de relevante medicinalaktier i udlandet.
Den demografiske udvikling er så afgjort på sundhedsaktiernes side og det er positivt for aktiekurserne med de stadig flere velfærdsygdomme, der fordrer ny medicin, men denne argumentation har man efterhånden hørt til hudløshed og i aktiemarkedets prisfastsættelse af medicinalselskaberne er der taget højde for disse gunstige forhold.
Det betyder at Morningstar Kategorien ’Sektor Sundhed – Aktier’ er den næst dyreste ud af 59 aktiekategorier, målt på nøgletallet P/E (prisen i forhold til indtjeningen), kun overgået af ’Sektor Biotek – Aktier’, som sælges med samme historie, idet biotek befinder sig et niveau tidligere i værdikæden. Der er dog ikke noget nyt i, at sundhedsaktier handles på høje nøgletal, det hænger i sagens natur sammen med det marked og de forventninger disse selskaber opererer under.
Dollar har betydning
Udviklingen i Morningstar Kategorien ’Sektor Sundhed – Aktier’ har kun rigtig imponeret tilbage i 2000, hvor fonde med disse aktier i snit steg med over 40 pct., mens snittet af fonde med globale aktier i porteføljen kom igennem året med et lille negativt afkast. I den efterfølgende aktienedtur fulgte sundhedsaktierne de globale fald i markedet, mens det kneb med at følge de generelle markeder op igen, i både 2003 og 2004. Der har således været en række magre år for disse sektorspecifikke fonde. Sidste år kom der dog luft under kurserne, hvor de danske fonde med sundhedsaktier i snit gav et afkast på 22 pct. En betydelig del af afkastet kan tilskrives dollarens positive udvikling i forhold til danske kroner.
Sundhedsfondene har nemlig en meget stor andel af midlerne investeret i amerikanske aktier. Det skyldes simpelthen at hovedparten af verdens førende medicinalselskaber er placeret i USA, hvor der også er den største afsætning af medicin.
Det betyder ret beset, at man ikke alene investerer smalt når man vælger en specialiseret sektorfond med sundhedsaktier, men også, at man tager en chance på det amerikanske aktiemarked og udviklingen i dollaren. Den typiske danske sundhedsfond har over 60 pct. af formuen investeret i amerikanske aktier, mens de i øvrigt væsentlig mere risikable biotekfonde, i snit har 90 pct. af investeringerne i USA.
Udviklingen i sundhedsfondene svarede således omtrent til udviklingen i fonde med brede globale porteføljer og afkastet var en anelse højere end snittet fra fonde med udelukkende amerikanske aktier i porteføljen.
Skærpet konkurrence
Sundheds aktier kan være svære at blive kloge på, og ser man bort fra jubelåret i 2000, har det altså været svært at følge med det generelle marked. En investering i en given sektor sker jo netop fordi man har en speciel tro på, at der kan hentes et merafkast.
Konkurrencen i sektoren er skærpet og der er meget fokus patentudløb, det er nemlig blevet stadig sværere for selskaberne at udvikle bedre alternativer til produkter med patentudløb. Den øgede konkurrence har også betydet at der kommer stadig mere fokus på at reducere omkostningerne.
Produkttilbagetrækningerne sidste år af Vioxx og Tysabri fra henholdsvis Merck og Biogen kan meget vel medføre skærpede krav til de såkaldte fase III-forsøg og dermed føre til højere udviklingsomkostninger og længere udviklingstider, hvilket ikke ligefrem er vand på branchens mølle.
Det gode langsigtede argument for stabilitet i selskabernes indtjening er, at forbrugerne ikke pludselig holder op med at tage deres medicin – der er således et element af defensiv investering, men aktiekurserne kan stadig både stige og falde – det er trods alt aktieinvesteringer der er tale om.
Det mener fondshusene
Den månedlige European Fund Trends, der foretages af Morningstar er netop blevet offentliggjort i denne uge og her er der delte meninger om hvad vej pilen peger for sundhedssektoren, de to lejre er dog ikke specielt store. På positiv siden er der 13 pct., der forventer at sektoren bliver den bedst performende det kommende år, det er en lille tilbagegang fra de 19 pct. tilhængere i sidste måned. Fire pct. af de adspurgte forventer til gengæld, at sundhedsaktierne er den ringeste sektor at investere i det kommende år.
Det er en god ide, at undersøge især tre forhold, inden man investerer i en fond med sundhedsaktier. Det ene er, hvor stor en andel man i forvejen har investeret i sektoren via de øvrige fonde man har i porteføljen. Herudover bør man ligeledes forholde sig til, hvor meget af den eksisterende portefølje, der er investeret i amerikanske aktier og hvor stor andelen totalt set bliver efter inddragelsen af den nye fond. For det tredje skal man være opmærksom på, hvor meget fondene ifølge deres investeringsmålsætning må investere i biotek aktier, idet dette kan variere en del fra fond til fond og har stor betydning for risikoen.
Analysen kan man nemt og hurtigt foretage via X-Ray værktøjet under ’Min portefølje’ her på siden, samt ved at læse om fondenes investeringsstrategi.