Inden for ganske få dage mistede mange danske investorer omkring syv pct. på deres investeringer i Latinamerika, Østeuropa og andre af de nye markeder. De bratte fald er formentlig kommet bag på mange, da disse investeringer nu i længere tid kun har kendt en vej og har været at finde i toppen af afkasttabellerne gang på gang.
Afkast og risiko følges ganske nøje ad og derfor er det ikke så underligt, at der er dage hvor de nye markeder oplever bratte fald. Blot i indeværende år er afkastet fra disse fonde oppe i tocifrede procenter og de fleste fonde har allerede genvundet halvdelen af tabet siden faldet for under to uger siden. Så der er tilsyneladende ingen grund til panik. Men det er måske med til at få mange private investorer til at indse, at der er en væsentlig risiko forbundet ved investering i nye aktiemarkeder og at det hurtigt kan gå den anden vej.
Rentecocktail uløste fald
De korte renter har længe været stigende i USA og på det seneste er de 10årige renter begyndt at følge med op. Den europæiske centralbank har varslet yderligere rentestigninger og som prikken over i’et konstaterede den japanske centralbank for nylig, at væksten nu er så høj, at den vil gå væk fra ’nul rente’ politikken. Denne cocktail var tilsyneladende for stærk for investorerne. ”Villigheden til at påtage sig risiko falder typisk når de korte renter stiger – og det går ud over de mest risikable markeder først. Derfor så man negative korrektioner i de nye aktiemarkeder i starten af marts da det stod klart, at de tre ledende centralbanker alle signalerer stigende renter. Hvis renteforhøjelserne er et udtryk for udsigt til højere vækst i økonomierne og det må man formode, så vil de nye markeder på sigt nyde godt af situationen”, mener Torben Hansen, seniorporteføljemanager i Danske Capital.
Anders Damgaard der er seniorporteføljemanager i Sydinvest peger på, at der for tiden nemt opstår et salgspres på nye aktiemarkeder. ”Aktierne i de ny markeder er steget kraftigt i længere tid også i indeværende år og da investorerne sidder med store gevinster, som de nødig vil miste, vil de være mere tilbøjelige til at sælge hurtigt når der opstår usikkerhed. I sådanne situationer vil det ofte være småt med køberne, som måske synes det ser lidt risikable ud, at købe ovenpå så store stigninger. Dermed skal der kun en lille dårlig nyhed til, før der er langt flere sælgere end købere”, forklarer Anders Damgaard. Yderligere nævner han det forhold, at investorer og hedgefonde har finansieret sig billigt i japanske yen og investeret kapitalen i de nye markeder. Udsigten til stigende japanske renter kan betyde, at en række lån bliver indfriet gennem frasalg af aktier i de nye markeder og det kan være med til at forstærke de nedadgående udsving i kurserne.
Udsigterne er uændrede
Meget tyder på at investorerne skal være indstillet på støre udsving i de nye aktiemarkeder fremover, idet negative nyheder rammer disse markeder først og hårdest. Torben Hansen mener imidlertid, at det langsigtede potentiale i de nye aktiemarkeder er uændret, men er enig i, at der på kort sigt kan forekomme lidt større kursudsving i forbindelse med negative nyheder i markedet.
Anders Damgaard er ligeledes overbevist om, at der blot er tale om en kortere overgangsfase førend pilen igen peger op. Han mener i øvrigt ikke, at en lidt højere rente i Japan vil får den store betydning og foretrækker faktisk dette scenario med positiv inflation, end en lavere rente med negativ inflation.
Udsigterne ifølge Morningstars månedlige European Fund Trends, der tager temperaturen på de europæiske fondshuses forventninger peger i samme retning med det forbehold, at undersøgelsen er foretaget inden de bratte kursfald. Undersøgelsen peger på bred enige om, at investering i Latinamerika og Østeuropa det kommende år, hverken kommer til at give det højeste eller laveste afkast, mens hver femte af de adspurgte tror på asiatiske aktier.
Risikoen i de ny markeder er høj – det er netop blevet illustreret og derfor bør investering i disse markeder ikke udgøre for stor del af en afbalanceret portefølje.
Den dårlige nyhed er at udsvingene formentlig bliver større fremover og den gode nyhed er, at de bratte fald for nylig med al sandsynlighed blot var en krusning i overfladen, mens de langsigtede vækstudsigter er intakte.