Den glemte teknologi

Teknologi sektoren er blevet voksen efter en noget turbulent ungdomsperiode. Det betyder lavere risiko, men også lavere afkast.

Karsten Henriksen 13/03/2006
Facebook Twitter LinkedIn

Tidligere var de hotte, så blev de et sandt mareridt og nu er de gået lidt i glemmebogen. Investeringsforeningernes teknologifonde har levet en noget omskiftelig tilværelse, og nu er de nærmest blevet lidt støvede og flere er blevet lukket.

Der er en hel del psykologi forbundet med investering og derfor vil det typisk være sådan, at markeder eller fonde, som har leveret afkast ud over det sædvanlige bliver ekstra interessante for investorerne, især de private, som har det med at jagte gårsdagens afkast. Man vil jo gerne være med hvor det sker. I slut halvfemserne var det teknologiaktierne der førte an og det var ikke unormalt med afkast på over 200 pct. i 1999.

Da nedturen kom, var det også teknologiaktierne der tog førertrøjen på vejen ned og det var noget der kunne mærkes. Faktisk ligger de fonde, som har overlevet nedturen forsat med negative afkast på fem års sigt, der spænder fra minus 33 pct. op til minus 67 pct. Så med andre ord har investorerne her fem år efter de investerede opsparingen i snit tabt halvdelen.


Der er 12 tilbage

Udviklingen har været ekstrem og det er ikke noget der tyder på at situationen for teknologifondene vil gentage sig i samme grad. De markante kursfald i teknologiaktierne efter 2000, har været med til at tynde ud i udbuddet af teknologi fonde. Nogle blev lukket andre blev sammenlagt med andre fonde og så var der de som ændrede strategi til noget helt andet. Tilbage på det danske marked er der i dag 12 fonde i Morningstar Kategorien ’Sektor Teknologi – Aktier’ og meget tyder på at der allerede i år bliver endnu færre.

De danske teknologifonde gav i 2005 et afkast på mellem 7 og 23 pct., hvilket var lavere end den generelle udvikling i de globale aktiemarkeder på 26 pct., målt ved MSCI Verden. I indeværende år halter afkastet ligeledes en smule efter og samtidig har investorernes fokus i en længere periode, været vendt mod nye aktiemarkeder som Latinamerika, Kina, Indien og Østeuropa.

I svarerne fra de månedlige European Fund Trends undersøgelser blandt de europæiske fondshuse, har der heller ikke været megen opmærksomhed rettet mod teknologi sektorerne. Kun ganske få spår hardware- og softwareaktier som vindere på 12 måneders sigt, omvendt er der lige så få der spår dem som tabere – fokus er ganske enkelt på andre sektorer.

Det at der ikke er fokus på teknologi sektoren i øjeblikket behøver ikke nødvendigvis være negativt. Det kan derimod være en mulighed for at købe fonde, som har noget til gode kursmæssigt, i stedet for at købe de som netop har leveret slutspurten.


IT er blevet moden

Man skal dog altid være varsom med at investere for stor en andel i sektorfonde og det skyldes deres snævre fokus på en eller få relaterede sektorer. Det smalle fokus betyder at sådanne fonde ikke kan sprede deres risiko bredt på andre brancher og sektorer og det gør dem ekstra følsomme overfor den isolerede udvikling i deres sektorer.

Ser man bort fra den generelle risiko der er forbundet med investering i smalle fokuserede fonde, så er der meget der tyder på at teknologisektoren er blevet voksen, hvor den tidligere mindede mere om en temperamentsfuld teenager med vilde drømme. Der er naturligvis stadig succeshistorier som Google og Skype, men de globale investorer er generelt blevet mere realistiske og forsigtige. Fårene er blevet skillet fra bukkene og markedet er efterhånden blevet bedre til at gennemskue hvem der er hvem.

Internettet er ikke længere nyt og det er gået op for markedet og iværksættere, at der skal mere til at skabe succes end blot en farvefuld hjemmeside. Det gælder både på hele e-business siden, men også på hardware siden hvor markedet er blevet mere modent og erfarent.

Den lavere risiko kan også aflæses på de enkelte fondes kursudvikling, som er væsentlig mindre turbulent i forhold til tidligere. Sektorens modenhed og lavere risiko betyder også at man ikke skal forvente eksplosive afkast, men derimod afkast der over tid er i tråd med det generelle marked.


Husk spredning

Som privat investor bør man sammensætte en bred portefølje af fonde for at skabe det bedst mulige afkast i forhold til den risiko der løbes. Set i det perspektiv er Morningstars holdning til fonde, som udelukkende investerer i teknologi aktier, at man uanset fremtidsudsigterne for teknologi, bør sørge for at denne type fonde, ud fra en risiko og afkast betragtning, kun udgør en mindre del af den samlede portefølje. Det samme gør sig gældende for andre smalle sektorfonde, som hvis de inddrages i porteføljen, kun bør være som et krydderi til den samlede opsparing.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser