Høj risiko i nye markeder

Som det er blevet rigeligt dokumenteret blot det seneste år er afkastpotentialet stort i de nye markeder, men man må aldrig glemme den risiko der følger med.

Karsten Henriksen 09/01/2006
Facebook Twitter LinkedIn

Lige med undtagelse af de utrættelige danske small cap afdelinger, som igen er skudt i vejret med raket fart det seneste år, så er det afdelinger med investeringer i nye markeder der dominerer i toppen af afkasttabellerne. Nye markeder eller Emerging Markets, som de kaldes på engelsk er betegnelsen for mindre udviklede markeder som Latinamerika, Fjernøsten, Østeuropa, samt Afrika og Mellemøsten.

Man finder stort set altid en mindre aktieafdeling eller obligationsafdeling på de nye markeder i toppen af afkasttabellerne, hvad enten man ser på korte eller længere afkastperioder.

Lige nu er det BankInvest Thailand, som har klaret sig bedst på en måneds sigt. Målt over et halvt år eller et år er topplaceringerne ligeledes domineret af afdelinger med investeringer i de nye markeder. På et års sigt finder man dog en række afdelinger med danske aktier, som altså har formået at følge med de iltre nye markeder.

Sådan kan man blive ved med at finde afdelinger, der investerer enten i aktier eller obligationer fra de nye markeder, som fører an eller er med helt fremme i de forskellige afkastperioder.

Det er afkast, der kan lokke de fleste, men som det så ofte er sagt, er historiske afkast ingen garanti for de fremtidige. Netop med afdelinger, som fokuserer på de nye markeder – hvad enten det er aktieafdelinger eller obligationsafdelinger – skal man hele tiden have i baghovedet, at de er meget risikable. Og det kan faktisk være vanskeligt at huske efter et så forrygende år som sidste år, hvor investorerne blev rigeligt belønnet for den risiko de påtog sig.


Høj vækst og usikkerhed

Der er forhold, som taler for investering i de nye markeder. Mange af de nye markeder oplever endog imponerende vækstrater. Kina er nok det bedste eksempel med vækstrater i omegnen af 9 pct. årligt gennem en længere årrække. Sådanne vækstrater understreger den rivende udvikling, som mange nye markeder gennemgår og den voksende betydning deres udvikling har for verdensøkonomien.

Disse nye lande står foran den udvikling som hele den vestlige verden allerede har gennemlevet og det kan endda gå endnu hurtigere fordi der kan trækkes på den vestlige verdens knowhow.

Set i det lys er der ikke tvivl om, at de nye markeder har et stort potentiale. Hvis man dertil lægger, at prissætningerne på eksempelvis aktier i de nye markeder generelt er lavere, altså handles med rabat, kan investorerne dermed meget vel opleve de allerbedste afkast i disse regioner.


Hvorfor så passe på?

Der er derimod mange eksempler på forventninger om vækst, som er blevet afbrudt ganske pludseligt, hvilket kriserne i Brasilien og Argentina for en årrække tilbage vidner om, men også nedturen i de asiatiske tiger-økonomier i slutningen af 1990’erne og i Rusland i 1998 står i frisk erindring.

Fra et porteføljesynspunkt, med et mål om at diversificere, er der dog gode argumenter for at inddrage de nye markeder. De udvikler sig sjældent fuldstændig ensartet med de udviklede markeder. Gennem de tre års aktienedtur efter boblen på aktiemarkederne brast i 2000 klarede Østeuropa sig eksempelvis noget bedre end resten af verden, og samtidig var og er vækstudsigterne overbevisende nok til at inddrage en mindre eksponering til regionerne.

Men det er i perioder meget volatile investeringer. Den typiske aktiefond i de nye markeder tabte eksempelvis 30 pct. i perioden fra juni til og med august 1998. I den samme periode mistede den typiske obligationsfond i de nye markeder 21 pct.


Hold andelen på et lavt niveau

Derfor bør de fleste investorer næppe have mere end 10 pct. af deres investeringer i de nye markeder, og for de flestes vedkommende formentlig mindre end det. Et loft på det niveau vil også i højere grad matche sammensætningen af de globale finansielle markeder, mens en stor vægt, vil medføre en portefølje i ubalance og med ringe diversificering.

Endelig skal man huske på, at globale aktieafdelinger ofte investerer en del af formuen i de nye markeder. Enkelte bredere obligationsafdelinger med fokus på globale obligationer gør det samme. Derfor kan man sagtens allerede have en passende eksponering til de nye markeder, og man skal passe på ikke at købe dobbelt ind. På aktiesiden kan man nemt undersøge andelen i nye markeder ved at lave en portefølje X-Ray på www.jp.morningstar.dk eller har man blot en enkelt afdeling i forvejen, kan man se på fondens portefølje opdeling på samme hjemmeside.

Der er gode argumenter for at investere i både aktier og obligationer fra de nye markeder. De flotte positive afkast står dog ikke alene, men går hånd i hånd med bratte fald. Derfor bør man som minimum have en lang investeringshorisont, samt is i maven når kurserne i perioder bevæger sig sydpå.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser