De seneste uger har mange investorer formentligt fået sig nogle gevaldige chok, når de har skullet checke kurslisterne for at se, hvordan det er gået med investeringerne.
Således har kursfald på 3-5 procent på daglig basis ikke været usædvanlige. Heller ikke for fondene, hvor der ellers er tendens til, at disse ikke bliver ramt ligeså hårdt, som mange enkeltpapirer kan blive ramt.
Kursfaldene har ramt bredt og der er ikke mange investeringer, som er gået fri.
Rammer både aktier og obligationer
Ser man på den overordnede porteføljesammensætning hos en privat investor, hvor en velbalanceret portefølje bør indeholde en vis del både aktie- og obligationsfonde, har der ikke været mange steder, hvor man har kunnet placere sine investerede midler uden at blive ramt.
Hverken aktier eller obligationer er således gået fri.
Kursfaldene skyldes blandt andet, at finansmarkederne venter, at der er en rente-stigning undervejs inden for den nærmeste fremtid.
Flere nævner foråret 2006 som en mulig periode for en rentestigning. Meget kommer dog an på den økonomiske udvikling ind til da.
I øjeblikket ser det ud til, at inflationen er for opadgående i Europa. For at bekæmpe inflationen, så priserne i samfundet ikke løber løbsk, kan den Europæiske Centralbank blive nødt til at sætte renterne op.
Ved at sætte renterne op bremser man nemlig noget af væksten i økonomien. Én af de mere åbenlyse årsager til dette er blandt andet, at det bliver dyrere at lånefinansiere nye investeringer eller nyt forbrug fra forbrugernes og virksomhedernes side.
Den Europæiske Centralbank har da også netop luftet deres bekymring omkring inflationen i Europa og flere gange har man ladet forstå, at man er parate til at gøre det nødvendige for at holde inflationen i ro, - hvilket dybest set vil sige, at man er villige til at sætte renterne op.
For bare et par måneder siden mente mange ellers, at man formentligt ville se rente-nedsættelser. Årsagen til dette skal søge i den lave vækst i store dele af Europa, samtidigt med, at man forventede at orkanerne i USA ville sætte væksten ”over there” under pres.
Aktierne falder
Aktierne faldt ret voldsomt flere dage i træk. Der er flere årsager til, at stigende renter fører til faldende aktiekurser.
Som tidligere nævnt vil stigende renter lægge en generel dæmper på den økonomiske udvikling i samfundet, hvilket vil føre til lavere vækst og lavere gang i virksomhederne.
Samtidigt vil det føre til højere afkastkrav, da andre investeringsformer pludseligt vil blive mere attraktive. Så hvor de nuværende lave renter har ført til, at pengene er strømmet ind i aktiemarkederne, kan det modsatte være tilfældet i situationer med stigende renter.
Dette vil lægge et pres på aktiemarkedernes udvikling, hvilket også har været tilfældet i den sidste tid.
Obligationerne falder
Ikke kun aktiemarkederne vil blive rystet af stigende renter. Også obligationsmarkederne vil blive ramt.
En højere rente betyder nemlig, at efterspørgslen efter obligationer med lav rente vil falde. Og jo længere løbetid obligationen har, desto mere vil kursen falde.
Dette belyses bedst ved at tage et aktuelt eksempel. En investor køber for 100 kroner en obligation med en pålydende rente på 4 procent. Obligationen, der reelt set fungerer som et lån fra køber til udstederen, vil give køberen 4 kroner i afkast om året i hele løbetiden.
Stiger renten generelt i samfundet vil en anden udsteder af obligationer måske tilbyde investorer 5 procent i afkast. Folk der køber disse obligationer får hvert år 5 kroner udbetalt.
Står man som investor og skal vælge imellem de to obligationer er det klart, at man ikke ønsker at give lige så meget for den første obligation som for den anden, der giver en højere årlig udbetaling.
Og jo længere tid obligationen løber, hvor man i stedet for 5 kroner kun vil få udbetalt 4 kroner, jo mindre vil man også betale for obligationen med lav pålydende rente.
Omlægning i porteføljen
Det store spørgsmål er så, hvordan man bør reagere i forbindelse med mulige fremtidige rentestigninger.
For aktierne kan det være svært at løbe udenom rentestigningerne, da disse vil ramme forholdsvist bredt.
For obligationernes vedkommende vil lange obligationer have en tendens til at blive hårdere ramt end korte obligationer.
Selv om man generelt bør passe på med for mange omlægninger i porteføljen, da det kan betyde store omkostninger i form af blandt andet kurtageomkostninger, kan det altså være en god idé at kigge på, om man måske burde omlægge noget af obligationsporteføljen til fonde med lavere løbetid.
Generelt kan det være svært at finde oplysninger om, hvad varigheden er for en hel portefølje af obligationer. Men man kan blandt andet finde oplysninger om varigheden for en lang række af de danske obligationsfonde på www.morningstar.dk. Flere fonde indrapporterer her jævnligt oplysninger omkring indholdet af deres obligationsfonde til gavn for alle interesserede investorer. Dermed kan man ved at undersøge porteføljerne grundigt, ride noget af stormen af på trods af stigende renter.