Unit Link-ordninger vinder frem

Flere danskere får fremover muligheden for selv at sammensætte deres pensionsinvesteringer via unit link-ordninger på samme måde som man i dag kan gøre det med SP-opsparingen via Folkebørsen. Dermed er der lagt op til friere hænder både for pensionsselskaberne og – opsparere.

Facebook Twitter LinkedIn

Pensionsopsparing står stadigt et godt stykke nede af listen over samtaler der typisk bringes på banen til selskaber eller over middagsbordet. Pension er for mange af os et lige så privat emne som vores løn. Og nøjagtigt som de færreste af os af har nogen decideret interesse i, at andre finder ud af hvor meget vi tjener, holder vi også kortene tæt til kroppen når talen falder på pension.

At forholdene er sådan er selvfølgeligt ud fra nogle helt individuelle kriterier. Beløbsmæssigt har man måske ikke lyst til at oplyse tallene, da det kan give anledning til misundelse. For andre igen, der er glade for deres job og deres situation er det ikke nødvendigvist lige sjovt at skulle tænke på, at det en dag stopper til fordel for, at man skal i gang med at nyde sit livs efterår.

Sidst men ikke mindst er det for mange også en privat ting, hvordan pengene rent faktisk forvaltes. Nogle synes at det er sjovt selv at kunne forvalte pensionsmidlerne, hvor der er mulighed for større afkast, men hvor der til gengæld ikke er garanteret noget bestemt afkast på forhånd. Andre vil måske hellere have et garanteret afkast år efter år, hvor man ved, hvad man får, men hvor der til gengæld heller ikke kommer de store positive overraskelser.


Mere middags-snak

Flere og flere pensionsselskaber er begyndt at sætte større fokus på netop pensionsopsparingen og den måde, hvorpå den forvaltes.

Senest har man kunnet læse i aviserne, at ét af de største selskaber vil til at udgive et magasin om emnet for at gøre pensionsopsparing til et ligeså normalt emne ved middagsbordet, som for eksempel boligprisernes himmelflugt er blevet det i de seneste år.

Én af grundene til dette er, at man ønsker at få flere pensionsopsparere til at gå væk fra de traditionelle garanterede produkter over i de mere frie unit link ordninger.

Dette er ikke kun til gavn for pensionsselskaberne, der kommer væk fra nogle af de garanterede ydelser, som pt. gør at pensionsselskaberne bliver nødt til at henlægge store summer.

Mange private pensionsopsparere vil alt andet lige kunne opnå nogle væsentlige fordele ved at flytte over i unit link-ordningerne. I unit link-ordningerne kan man enten vælge selv at investere sin pensionsopsparing i investeringsbeviser eller alternativt lade pensionsselskaberne forvalte midlerne.


Muligheden er til stede

Ved at benytte muligheden for at investere via unit link ordningerne kan pensionsopsparere sammensætte lige nøjagtigt den portefølje, som man selv mener er perfekt ud fra sin egen risikoprofil og ud fra hvornår man påtænker at få pensionen udbetalt.

Nogle vil formentligt gå uden om unit link-programmerne ud fra den tilgang, at det har man ikke nødvendigvist forstand på og ”man ved, hvad man har, men ikke hvad man får”. Dette er der imidlertid taget højde for i de fleste ordninger, da der er flere muligheder for dels at få klarlagt sin egen risiko-profil og dels at få forelagt en mulig portefølje, som man kan vælge at følge og investere i eller simpelthen vælge at lade være med at følge.

At det kan betale sig at udnytte mulighederne i unit link-programmerne viser en analyse, som Morningstar Danmark har lavet på baggrund af 34 års data. En given opsparing ville for eksempel give et afkast på mellem to og op til over fem gange så meget på 25 års sigt ved valg af én af Morningstars opstillede modelporteføljer med given større mængde aktier i porteføljen end ved en garanteret rente på årligt 4,5 pct.

Forstør ved at klikke på figuren

De fleste lønmodtagere har imidlertid allerede muligheden for at forsøge sig ud i kunsten at sammensætte en pensionsportefølje. Alle lønmodtagere, som har opsparet mere end 5.000 kr. da én pct. af lønindkomsten blev indskudt på den ”Særlige Pensionsordning” – og det er faktisk de fleste lønmodtagere - har således muligheden for at benytte Folkebørsen på Internettet og selv investere den opsparede pension, - nøjagtigt som unit link ordningerne i pensionsselskaberne.

På Folkebørsen kan man blandt andet benytte nogle af de muligheder, der er til at få klarlagt sin egen investeringsprofil og lære mere om investering og porteføjleskabelse, der er helt centralt for opbygning af en god og solid portefølje.

Det er imidlertid ikke mange, der indtil nu udnytter denne mulighed. En forklaring kunne være, at mange danskere ikke ved hvor meget, man i sin tid har opsparet under SP-ordningen. Også dette kan man imidlertid finde information om på Folkebørsen.


Nye ordninger på vej

Flere og flere danskere får fremover muligheden for selv at have medbestemmelse over pensionen. Som tidligere nævnt vil flere pensionsselskaber gerne væk fra de garanterede produkter.

Derfor er flere pensionsselskaber nu begyndt at røre på sig. Grunden til, at det ikke er sket før er formentligt, at det kan være en bekostelig affære at starte et unit link program op fra bunden.

Derfor er det da også netop besluttet, at ATP kan tilbyde Folkebørs-teknologien til andre pensionsselskaber, således at der er en mulighed for på en forholdsvis billig måde, at pensionsselskaberne kan få oprettet sit eget unit link-program.

Med de nye muligheder og den øgede fokus på området er der altså noget der tyder på, at vi danskere fremover skal til at tale mere om pension og investering over middagsbordene.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Ricky Steen Rasmussen  Ricky Steen Rasmussen

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser