Aktiefonde gav flotte afkast i sommerferien

Morningstar har gjort status over sommerferieafkastene den seneste måned og resultatet er opløftende for aktiefonde, mens det er mere neutralt når det kommer til obligationsfonde.

Karsten Henriksen 08/08/2005
Facebook Twitter LinkedIn

Skønt vejret skuffede sommerferiefolket den seneste måned, var stemningen anderledes god på aktiebørserne og det resulterede i positive afkast i de fleste aktiefonde. Det er specielt aktierne på udviklingsmarkederne, som har leveret solide afkast den forgangne måned.

Bedst så det ud for Morningstar Kategorierne ’Central- og Østeuropa - Aktier’, ’Globale Nye Markeder - Aktier’ og ’Latinamerika - Aktier’, som leverede afkast på mellem 5,5 og 6,8 pct. målt over den seneste måned. Afkastene er et gennemsnit af alle europæiske fonde i hver kategori og dermed er der individuelle fonde, som har klaret sig endnu bedre.

I top fem over de bedste månedsafkast på det danske marked er hele fem Morningstar Kategorier repræsenteret. Jyske Invest ligger med 3 fonde indenfor de førnævnte kategorier med afkast på mellem 7,6 og 8,5 pct..

Nordea Invest Europa Small Cap indtager andenpladsen med 7,9 pct., og klarer sig dermed væsentligt bedre end Morningstar Kategorien ’Europa Small Cap – Aktier’ som helhed.

På femtepladsen ligger Danske Invest Fjernøsten med et afkast på 7,2 pct., hvilket ligeledes er væsentligt bedre end dens respektive Morningstar Kategori ’Asien ex. Japan – Aktier’.


Danmark - godt år

Ud af de 20 bedste fonde, målt på afkast siden årsskiftet, ligger 11 af dem i Morningstar Kategorien ’Danmark – Aktier’ med imponerende afkast på mellem 32,4 og 50,0 pct.. Stort set alle de øvrige fonde i top 20 er investeret i Østeuropa og Latinamerika. Undtagelsen er Sparinvest DK Provinsbanker, som netop kniber sig ind blandt årets bedste fonde med et afkast på 32,4 pct.

Det ville være synd at sige, at de danske aktier ikke gjorde det godt i sommerferien, for de leverede et månedsafkast på 2,1 pct., hvilket er ganske pænt, men det var de mindre udviklede aktiemarkeder, som tog den absolutte føring, med omkrig tre gange så høje afkast, som det kan læses i top tre tabellen over de bedste kategorier.


Obligationerne haltede

I kontrast til festen i aktiefondene var udviklingen i obligationsfondene på europæiske plan mere afdæmpet. Som det kan ses i tabellen var de tre dårligste kategorier alle obligationskategorier, med negative afkast i omegnen af minus 1 pct.. De danske fonde i disse kategorier klarede sig dog generelt bedre end deres europæiske konkurrenter, specielt i kategorien ’Nye Markeder – Obligationer’ hvor flere af de danske fonde rent faktisk gav et positivt afkast omkring 1 pct. i modsætning til kategoriens gennemsnit på minus 1 pct.. Samme tendens gjorde sig gældende i kategorien ’USD Højrente – Obligationer’.

Bedste obligationskategori var ’EUR Højrente – Obligationer’ med et månedsafkast på 0,9 pct. mod et afkast siden årsskiftet på 3,3 pct..


Alle i plus

De finansielle markeder har generelt udviklet sig yderst gunstigt i år. Ses der på alle danske aktiefonde over en bred kam, 227 af slagsen, har det gennemsnitlige afkast være 19,8 pct. i år. Tallet dækker over endog meget store forskelle, fra 2,4 pct. som det laveste og op til 50,0 pct. som det højeste afkast.

Ses der på samtlige 143 danske obligationsfonde har det gennemsnitlige afkast været 3,5 pct. og det spænder over 0,7 pct. som det laveste op til hele 11,0 pct. for den bedste obligationsfond.

Her på morningstar.dk findes alle relevante oplysninger på samtlige danske investeringsfonde. Her er det muligt at lave egne analyser ud fra korte og lange afkast, risiko, Morningstar Rating™, fondenes investeringsmålsætning og meget mere. Det er også muligt at indtaste egne fond og dermed analysere den samlede portefølje eller blot teste en portefølje af fonde af, før der investeres for alvor.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser