Hårde tider for sundhed

Presset indtjening i farmasektoren fra producenter af kopimedicin, faldende dollar og en nervøsitet i markedet overfor mindre biotekselskaber, har sat sundhedsaktierne under pres i en længere periode. På længere sigt er der dog lys for enden af tunnelen.

Karsten Henriksen 21/03/2005
Facebook Twitter LinkedIn

Fonde med fokus på sundhed har længe haft det hårdt. Set over tre år har den gennemsnitlige fond i Morningstar Kategorien™ ’Sundhed – Aktier’ haft et negativt afkast på 31,6 pct.. Til sammenligning er det generelle danske aktiemarked i samme periode steget med 17,5 pct. målt ved MSCI Danmark. I indeværende år er kategorien også blandt de ringeste med et fald på 2,7 pct., tallet dækker dog over store forskelle i de enkelte fondes afkast..

Farmaselskaberne har over en årrække oplevet stigende konkurrence fra kopiproducenter når selskabernes patenter udløber. Kopiproducenterne kan således sælge samme produkt, men til en lavere pris og det er med til at presse indtjeningen i branchen.

Stribevis af retssager er blevet anlagt mod kopiproducenterne og udfaldet af sådanne retssager har stor betydning for selskabernes kursudvikling på aktiemarkedet, hvilket gør det vanskeligere at forudsige markedsudviklingen.


Omkostninger skal ned

De høje vækstrater branchen tidligere har oplevet bliver mindre fremover og derfor er der nu fokus på at skære i omkostningerne, for den vej rundt at kunne levere stigende indtjening. Der er især fokus på at reducere markedsføringsomkostningerne, som hidtil har udgjort en betydelig del af omkostningerne. Men det er ikke en effekt som vil slå igennem fra den ene dag til den anden. ”Omstruktureringer tager tid og derfor vil branchen fortsat være under pres den kommende tid”, udtaler Poul La Cour porteføljemanager for Banknvests healthcare-fond.

Et andet forhold som gør sig gældende i branchen er at der kun er få nye lanceringer af præparater. De amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA er blevet mere strikse når nye præparater skal godkendes til salg. Det er blandt andet konsekvensen af en række uheldige sager hvor præparater har haft uforudsete bivirkning og dermed er blevet trukket tilbage fra markedet. Senest var det sklerose-midlet Tysabri fra Biogen Idec som måtte trækkes tilbage efter en patients pludselige dødsfald.


Dollaren trækker ned

Nedturen for dollaren har været medvirkende til den ringe udvikling for sundhedsaktierne og spørgsmålet er hvorvidt dollaren fortsætter ned.

En fortsat faldende dollar vil påvirke afkastet i fonde med sundhedsaktier på grund af deres relativt store eksponering i amerikanske aktier. De 11 fonde som udbydes på det det danske marked i Morningstar Kategori™ ’Sundhed – Aktier’ har typisk en andel på mellem 50 pct. og 90 pct. investeret i amerikanske aktier. Det er helt naturligt, idet USA er højborg for medicinal forskning og dermed huser størsteparten af interessante farma- og biotekselskaber.

Som investor i fonde med farma- eller biotekaktier har man altså en betydelig valutakursrisiko, som over de sidste tre år har forværret afkastet mærkbart. Det kan naturligvis også gå den anden vej i form af et højere afkast hvis dollaren igen begynder at stige.


Tillid mangler

Biotekaktier har historiks haft store udsving i kurserne. Det er en følge af selskabernes karakter af forskningsvirksomhed hvor aktiekursen er baseret på forventninger om en fremtidig indtjening af et produkt som endnu ikke er færdigudviklet. Dermed bestemmes aktiekurserne i høj grad af udmeldinger fra selskaberne om udviklings- og testresultater af deres portefølje af produkter under udvikling.

Bioteksektoren befinder sig for tiden i en bølgedal, hvor markedet har været under markant pres. ”Der har den senere tid været en skævvridning i aktiemarkedet, hvor negative produktrelaterede nyheder fra biotekselskaber, har medført større fald i aktiekursen, end det relaterede produktets oprindelige del af kursen var. Omvendt er positive nyheder kun blevet honoreret med forbeholdne kursstigninger, som efterfølgende er faldet tilbage. Det er et udtryk for manglende tillid og et meget nervøst marked, som tager gevinst hjem så snart der kommer mindre stigninger”, udtaler Hanne Hillman, porteføljemanager for Bankinvests biotek-fond.

Der er ikke nogen entydig pil for sundheds aktiernes udvikling den kommende tid, men set med lidt længere briller er udsigterne lysere. Det skyldes blandt andet demografiske forhold, hvor den voksende befolkning, som bliver ældre og ældre, vil have et øget behov for mere medicin og flere præparater, til gavn for sundhedsaktierne.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser