Vi er i øjeblikket ved at undersøge nogle problemer, der påvirker adgangen til nogle artikler og sider på vores hjemmeside. Vi undskylder for ulejligheden og arbejder på at løse problemet så hurtigt som muligt.

Optimismen sejrede i USA

De amerikanske aktier sluttede 2004 i fin stil. Desværre betød dollarfaldet en lang næse til de danske investorer

Sten Blindkilde 10/01/2005
Facebook Twitter LinkedIn

De amerikanske aktier sluttede 2004 af med et positivt fjerde kvartal efter de tre første kvartaler, som truede med at holde markederne i lige vægt på grund af en række usikkerheder.

Investorerne havde i det meste af året da også mange bekymringer at fokusere på. Stigende olie og gas priser førte til trussel om øget inflation, mens renterne løbende blev sat i vejret, præsidentvalget skabte politisk uro, krigen i Irak gjorde det samme, og samtidig var nyhederne om den amerikanske økonomi ganske blandede.

Efter tre kvartaler var de amerikanske aktier – målt ved Morningstars US Market Index – blot steget med 2 pct. – målt i dollar, men inden året var omme, var samme indeks for det bredde amerikanske aktiemarked steget med 12,4 pct. – efter en stigning på mere end 10 pct. i fjerde og sidste kvartal.

Fremgangen slog også igennem på fondene, som fokuserer på det amerikanske aktiemarked. Fondene i Morningstar Kategorien™ ’Nordamerika Large Cap – Aktier’ præsterede på den baggrund et plus på 8,9 pct. for hele året, mens afkastet i fjerde kvartal alene var på 9,7 pct.


Dollarfald

De tal er desværre i dollar for målt i danske kroner – og det gør danske investorer jo – var plusserne langt fra så gode, fordi dollaren faldt igen gennem 2004 – med cirka 9 pct. Derfor blev det gennemsnitlige afkast for fondene med fokus på USA på blot cirka 1 pct. i danske kroner.

De tal understreger den valutarisiko, der også er forbundet med at investere i de fleste fonde i denne de to nordamerikanske kategorier, og skal man tro fondshusene i Europa kan dollaren falde yderligere. I al fald peger de fleste på, at den vil klare sig ringest blandt hovedvalutaerne – på grund af underskuddet på den amerikanske betalingsbalance og på statsbudgettet.


Mere ro

Men med præsidentvalget overstået i november fandt investorerne tryghed i et mere stabilt politisk landskab, samtidig med at den amerikanske centralbank igen og igen bekræftede sin afmålte tilgang til renteforhøjelserne for at holde inflationen i ave.

Selskaberne bød også på en positiv nyhedsstrøm med mange fusioner og overtagelser. Kmart og Sears gik sammen. Det samme gjorde Sprint og Nextel, Oracle og Peoplesoft, Johnson & Johnson og Guidant og mange flere.


Værdi og småt

I 2003, da markederne endelig vendte efter tre års nedtur, gik det især stærkt for de mere risikable aktier og for vækstaktierne. I 2004 vendte det billede igen. Morningstars US Growth Index – over vækstaktierne – steg med 4,4 pct. målt i dollar, mens værdi-aktierne i Morningstars US Value Index steg med næsten fire gange så meget – 16,9 pct.

På samme måde var det de små selskaber, som overtrumfede blue chip aktierne i USA. Morningstars US Small Cap Index steg med 20,4 pct., mens US Large Cap Indexes blot præsterede det halve – 9,9 pct.

Grafikken viser afkastene i de ni forskellige aktiestile på det amerikanske aktiemarked. Grafikken følger den kendte Style Box™, som Morningstar beregner på fondene.

Blandt de største og mest kendte amerikanske selskaber var det navne som General Electric, Exxon Mobil, Johnson & Johnson og Bank of America, som bidrog mest til fremgangen, og Apple, eBay og Yahoo! var blandt de store teknologi-aktier, som også klare sig pænt gennem året.

Til gengæld var 2004 ikke et særligt godt år for investorer i farmaselskaberne Eli Lilly, Pfizer og Merck, og Intel og Cisco klarede sig heller ikke så godt.

Energi-sektoren var den absolutte topscorer blandt sektorerne med et plus på cirka 33 pct., mens forsyning steg med næsten 25 pct. Værst gik det i hardware-sektoren med et minus på 3,7 pct., mens sundheds-sektoren trods en fremgang på 3,8 pct. var næstringest.

Sektorernes afkast i USA i 2004
Afkast 2004 - i USD
Informationsøkonomi 3,6%
Software 10,7%
Hardware -3,7%
Media 4,8%
Telekommunikation 18,0%
- - -
Service økonomi 11,8%
Sundhed 3,8%
Forbrugerservice 17,7%
Erhvervsservice 15,0%
Finansiel service 14,0%
- - -
Fremstillingsøkonomi 20,2%
Forbrugsvarer 11,8%
Industrivarer 18,7%
Energi 33,0%
Forsyning 23,4%


Negative for 2005

Den flotte afslutning på de amerikanske børser til trods, skal man dog være varsom med at tage for store chancer på regionen lige nu. For det første er risikoen for, at dollaren fortsætter sit fald. Det frygter de europæiske fondshuse i al fald i Morningstars seneste European Fund Trends.

I samme rundspørge, foretaget i december, pegede kun 3 pct. af de adspurgte på den amerikanske region, som den bedste i 2005, mens 54 pct. ventede, at USA vil klare sig ringest af alle hovedregioner.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser