Folkebørsen er i luften!

Folkebørsen åbnede mandag porten for 2,7 mio. danskere, der nu har mulighed for selv at placere deres SP-opsparing

Sten Blindkilde 04/01/2005
Facebook Twitter LinkedIn

Nu har 2,7 millioner danskere hver især muligheden for selv at placere deres andel af de 43 mia. kr., som er opsparet under SP-midlerne, i et stort udbud af fonde i Danmarks største unit link-udbud, Folkebørsen.

Folkebørsen er et ambitiøst projekt, der fra begyndelsen af slår rekorder i udbuddet af fonde herhjemme. 193 fonde er med fra start den 3. januar, og flere er allerede på vej

I Danmark findes der ingen andre pensionsprogrammer, som tilbyder lige så mange fonde til opsparerne. De største unit link-udbydere (pensionsselskaber) herhjemme har typisk cirka 30 fonde på menuen til pensionsopsparerne, så der er langt op til det udbud og den variation, som Folkebørsen kan byde på.

Men en ting er udvalget af fonde, en anden er hjælpen til at vælge de rigtige fonde og sammensætte en fornuftig portefølje. Også her er Folkebørsen banebrydende i Danmark – ja, endda i internationalt perspektiv.

Den almindelige dansker får ikke bare en pose penge stukket i hånden for derefter at blive kastet ud på det dybe, mørke investeringsvand, men bliver hele tiden hjulpet og støttet i investeringsprocessen.


Udlandet endelig med

2,7 millioner danskere har muligheden for at investere deres SP-midler i de 193 forskellige fonde. Det vil sige, at Folkebørsen også er den investeringsportal med flest potentielle brugere – med flest almindelige danskere.

I dette perspektiv, er Folkebørsen særligt interessant, for via den får danskerne i bredere forstand for første gang adgang til fonde fra vidt forskellige udbydere – ikke bare de fondsudbydere eller investeringsforeninger, som foretrækkes af danskernes banker – men alle mulige danske udbydere – og udenlandske.

Udenlandske fondshuse har hidtil været godt og grundigt afskåret fra det danske marked. Over for frie midler har de været hindret af de danske skatteregler, men generelt har de også haft svært ved at bryde igennem det traditionelle danske distributions-system – altså de har haft svært ved at overtale bankerne og pensionsselskaberne til at sælge deres varer. Og hvis ikke udlandets fonde er på hylderne, har danskerne jo svært ved at få varen i indkøbskurven.

Men med Folkebørsen kan udlandet med et slag føre sig frem over for millioner af danskere, og det har tiltrukket mange af de store fondshuse ude i Europa.

Af de 193 fonde er 87 af dem danske. Det vil sige, at udlandet er overrepræsenteret med 106 fonde, og dermed er Folkebørsen på vej til at blive det brohoved til det ellers lukkede danske marked, som udlandet længe har søgt efter. For de almindelige danskere betyder det forhåbentlig øget konkurrence om deres gunst og på sigt forhåbentlig bedre og billigere produkter.

Derfor kan danskerne for første gang nu sige goddag til nogle af verdens største og kendteste navne inden for fondindustrien så som Janus, UBS, Credit Suisse, Schroder og Baring, der vil konkurrere om danskernes velvilje sammen med de kendte danske fondshuse som Alfred Berg, Sydinvest, Nordea Invest, Sparinvest, Carnegie, SEBinvest og alle de andre.

Tilbage er der blot at håbe, danskerne tager de udenlandske fonde til sig – at de vil veje dem op mod de danske og vælge de bedste.

Fondshusene på Folkebørsen
Fondshus Antal fonde Domicil
Alfred Berg 6 Danmark
ATP Invest 15 Danmark
Banco 3 Danmark
Banque de Luxembourg 12 Luxembourg
Baring Intenational Fund Managers (Ireland) Ltd 14 Dublin
Carnegie WorldWide 5 Danmark
Credit Suisse Asset Management 9 Luxembourg
Dexia Invest 3 Danmark
Firstnordic Fund Management Company S.A. 14 Luxembourg
Gudme Raaschou Invest 4 Danmark
Investin 1 Danmark
Janus World Funds Plc 24 Dublin
JPMorgan Fleming AM (Lux) 5 Luxembourg
Jyske Invest 11 Danmark
Nordea Invest Valg 6 Danmark
Nykredit Invest 4 Danmark
Schroder Investment Management Ltd. 5 Luxembourg
SEB Institutionel 2 Danmark
SEBinvest 5 Danmark
Sparindex 10 Danmark
Sparinvest Luxembourg 4 Luxembourg
Stavanger Fondsforvaltning AS 4 Norge
Sydinvest 11 Danmark
TEMA Kapital 1 Danmark
UBS Global Asset Management 15 Luxembourg



Bredt udbud – gode ratings

Men det er ikke kun antallet af fonde, som er ganske stort. Også antallet af investeringsuniverser, de dækker, er oppe i et niveau, som faktisk er bredere end det generelle danske marked.

Hele 41 Morningstar Kategorier™ er nemlig repræsenteret på Folkebørsen, og udsigten er til endnu større mangfoldighed og muligheder for at sprede investeringerne, efterhånden som flere og flere fonde melder sig på Folkebørsen.

Af de 193 fonde er det desuden de 125, som har opnået en Morningstar Rating™. I snit har de 125 fonde sikret sig 3,38 røde stjerner, hvilket er over gennemsnittet på europæisk plan (på tre røde stjerner), men også bedre end det danske gennemsnit.

Faktisk er der en fin overvægt af femstjernede fonde. Ud af de 125 fonde med en Morningstar Rating™ er det de 23 – altså hver femte - som har opnået de eftertragtede fem stjerner, der er den bedste karakter i Morningstar Rating™.

Blandt fondene er der også både nye og gamle produkter. Baring Intenational Fund Managers tilbyder således investorerne to japanske fonde, som har eksisteret siden 1976, mens Firstnordic, der hører under Danske Bank-koncernen, og Nordea Invest har valgt at lancere helt nye fonde til Folkebørsen.


Ingen ladt i stikken

Det er meget vigtigt med bredt udbud, konkurrence og mangfoldighed, men for den enkelte dansker er det vigtigste, at han eller hun får den rette hjælp og støtte, de rigtige redskaber og den relevante information, så man kan tage fornuftige og velbegrundede beslutninger, når SP-midlerne skal fordeles blandt de 193 fonde.

På Folkebørsen er der gjort mange og store anstrengelser for at hjælpe så meget som muligt.

Derfor er der blandt andet en lang række informationer, beregninger og analyser på hver enkelt fonds præstationer gennem tiden og på deres porteføljer (beholdninger) (se hele fondslisten her). Der er blandt andet en lang række afkastberegninger, risikomål og Morningstar Rating™, som man kan anvende til at holde de enkelte fonde op mod hinanden med. Samtidig har ATP valgt at udvikle og lancere en atpRating, som fokuserer på fondenes omkostninger.

Men i tillæg er der også en række redskaber, værktøjer og guides, som hjælper i sammenlignings- og udvælgelsesprocessen.

Allerførst støder man på Handelsguiden (læs mere om Handelsguide her). Via den bliver nybegynderne derfor taget ved hånden og på pædagogisk vis guidet gennem investeringsprocessen, mens de mere øvede kan fordybe sig yderligere, og de rigtig dygtige investorer kan flyve solo.

Resultatet er en professionel proces for porteføljeskabelse, som er gjort tilgængelig, forståelig og skræddersyet til den enkelte, individuelle investor – uden at det bliver for svært, og uden at trygheden går fløjten.


Sofistikerede redskaber – lette at forstå

Danskerne kan vælge at overlade hele processen med at placere SP-midlerne til ATP – kaldet atpValg - eller vælge at engagere sig i beslutningerne og i mere eller mindre omfang foretage hele investeringsprocessen med masser af støtte – kaldet medValg - eller på helt egen hånd – kaldet selvValg.

Jo mere man involverer sig, jo større behov er der for at analysere, sammenligne og vurdere. Her har man muligheden for at anvende medValgs-guiden, som definerer den enkeltes risikoprofil og efterfølgende peger på en passende sammensætning af aktiver og af investeringsuniverser (Morningstar Kategorier™), så man tilbage kun mangler at vælge de enkelte fonde i kategorierne ud.

Vil man sammensætte sin portefølje uden brug af guiden, kan man altid anvende Pensionskurven, der på baggrund af ens risikoprofil hjælper med den overordnede fordeling på aktier – altså aktier og obligationer.

Hele tiden har man mulighed for at anvende Risiko afkast diagram, der er et værktøj, som let og hurtigt hjælper med at skabe overblik – både over alle 193 fonde, men også over fondene i de enkelte Morningstar Kategorier™, der under Kategori analyse kan studeres nærmere.

Man kan også anvende Udvidede søgning til på baggrund af 25 søgekriterier at skære universet ned fra de næsten 200 fonde til noget mere håndterbart og målrettet.


Ansvarlig porteføljeskabelse

Folkebørsen har meget at byde på – for mange danskere. Uanset om man er dreven investor eller om man er nybegynder, så er der relevante værktøjer og hjælp at hente. Og alt imens man foretager sine investeringer, er der mange muligheder for at lære mere om at investere.

Den røde tråd på Folkebørsen er, at man altid har muligheden for at skabe sig en fornuftig portefølje – på et oplyst og trygt grundlag. Det kan man uanset, om man ikke har tid, lyst eller evner til at engagere sig i investeringsprocessen, og uanset om man er en dreven og erfaren investor med behov for de mest sofistikerede redskaber, værktøjer og beregninger.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser